Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkijos galiūno V.Čeburinas nebijo: „Viską lemia ne pavardės, o komanda“

Varžovą su skambiausiu vardu per savo trenerio karjerą pasitinkantis Vladimiras Čeburinas – spinduliuoja ramybe. 58-erių Kazachstano futbolo specialistas tiki, kad palankiai sukritus kortoms, jo treniruojamas Vilniaus „Žalgiris“ gali paguldyti ant menčių Turkijos futbolo milžiną Stambulo „Galatasaray“.
Vladimiras Čeburinas
Vladimiras Čeburinas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Čempionų lygos atrankos II etapas | „Žalgiris“ – „Galatasaray“ | LFF stadionas | Antradienis 19:00

Pirmadienio popietę UEFA būstinėje ištraukus Europos lygos trečio atrankos etapo burtus paaiškėjo potencialus „Žalgirio“ priešininkas šiame turnyre, tačiau į antrą pagal pajėgumą žemyno turnyrą V.Čeburinas dairytis kol kas nelinkęs.

58-erių specialistas iš Karagandos įsitikinęs, jog jo vadovaujami Lietuvos čempionai gali patriukšmauti ir prieš kur kas didesnio kalibro bei žymiai storesnę piniginę turintį varžovą.

Jei vilniečiai šį sezoną pasitinka su rekodiniu, beveik 4 mln. eurų pesimistiniu biudžetu, tai ryškiausias Europos žvaigždes medžiojantis „Galatasaray“ žvalgosi į visai kitas lentynas.

Per metus atlyginimams turkai išleidžia daugiau nei 33 mln. eurų. Komandos lyderiai uždirba tiek, kiek „Žalgiris“ išleidžia per metus: Nicolo Zaniolo 4,1 mln. eurų, Driesas Mertensas – 3,4 mln., Sergio Oliveira ir Lucas Torreira – po 3,2 mln.

Neseniai komanda pasiekė susitarimą ir su Dramblio Kaulo Kranto žvaigžde Wilfiedu Zaha, kuris per metus Stambule turėtų uždirbti net 5,5 mln. O kur dar iš „Paris Saint Germain“ galiausiai išpirktas Marco Icardi...

Tačiau V.Čeburinas įsitikinęs, kad pergales laimi ne algalapiai ir nulių skaičius prie sumų klubų sąskaitose. Futbole būna stebuklų ir vieną tokių „Žalgiris“ ruošia antradienį.

„Jie turi daug garsių vardų, tokių, kokių mes negalime pasikviesti į savo komandą. Tai yra kvalifikuoti ir labai stiprūs žaidėjai, bet aikštėje žaidžia komanda. Bet kurios rungtynės Europoje mums yra labai svarbios, keičiančios karjeras, o toks garsus vardas dar prideda daugiau motyvacijos. Aikštėje viską lemia komandiniai veiksmai, jais pasiekti galima labai daug ir tą pamatėme pernai. Žaidėme ir įveikėme stiprius varžovus, parodėme stipriąsias savo puses. Kodėl taip nepadarius ir šįkart“, – rungtynių išvakarėse svarstė V.Čeburinas.

Lyginant su pirmuoju atrankos etapu, kai buvo įveiktas „Struga“ klubas iš Šiaurės Makedonijos, „Žalgiris“ savo preliminarioje paraiškoje buvo atlikęs vieną keitimą.

Pastarosiose A lygos rungtynėse su Marijampolės „Sūduva“ dusyk pasižymėjęs bolivietis Leonardo Vaca buvo pasirinktas vietoj Árni Vilhjálmssono. Vis dėlto, tvirtinant galutinę sudėtį, V.Čeburinas liko su islandu.

Prieš pirmą akistatą su „Struga“, žalgiriečių strategas neslėpė, jog informacijos apie varžovą turi nedaug, nes oponentai kiek slapukavo ir draugiškus mačus žaidė už „uždarų“ durų.

Šį kartą viskas yra kitaip.

„Stambulo klubas šiemet jau žaidė nemažai rungtynių su tikrai pajėgiais priešininkais, mes surinkome pakankamai informacijos tiek apie komandą, tiek apie „Galatasaray“ naujokus. Taigi, šįkart viskas tikrai yra kitaip“, – kalbėjo V.Čeburinas.

15min paklaustas, ar tai garsiausias vardas, prieš kurį jam yra tekę kautis per trenerio karjerą, „Žalgirio“ treneris atsakė sau būdingu stiliumi.

„Jeigu lyginsime su kitomis komandomis... Taip, iš Turkijos tai yra garsiausias vardas“, – šypsojosi strategas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vladimiras Čeburinas

Antradienį LFF stadione vilniečius palaikys sausakimšas stadionas. Beveik 5 tūkst. bilietų į rungtynes buvo išgraibsyti akimirksniu. Gerbėjų neišgąsdino net tai, kad kainos buvo vienos didžiausių per visą klubo istoriją – pigiausiai bilietai kainavo 25 eurus, kiti – 30–45 eurus.

Atsakomoji dvikova po savaitės bus žaidžiama 53 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Nef“ stadione. Bet net ir išvykta į turkišką pragarą „Žalgirio“ nebaugina.

„Pirmos rungtynės, varžovas įdomus, labai solidus ir gilias tradicijas turintis klubas, bet mes žaisime namuose. Mes esame pasiruošę, mus palaikys mūsų fanai, o jie yra patys geriausi pasaulyje. Žinome, kad atsakomasis mačas bus nelengvas. Žinome, kaip Turkijos sirgaliai karštai palaiko savo komandą. Atmosfera ten įspūdinga, esu buvęs Turkijos čempionato rungtynėse ir žinau, kas ten dedasi, bet mes visada kalbame su žaidėjais ir sakome, jog galvokite, kad jie palaiko jus“, – šypsojosi V.Čeburinas.

Jam pritarė ir spaudos konferencijoje dalyvavęs komandos kapitonas Saulius Mikoliūnas.

„Laukia labai įdomus varžovas, labai įdomus iššūkis, kurį mes norime įveikti. Mums tai dar vienas didelis įvykis. Man asmeniškai yra tekę žaisti ir prie 80 tūkst. žiūrovų. Jau pernai žaidėme prieš dideles minias, bet komanda yra patyrusi ir tikrai kažkokio didžiulio jaudulio nesijautė. Manau, kad kiekvieno futbolininko svajonė yra žaisti prie tokio palaikymo“, – kalbėjo 39-erių veteranas

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Mikoliūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Saulius Mikoliūnas

UEFA Čempionų lygos trečias atrankos etapas – retas oras, kuriuo lietuviškas futbolas yra kvėpavęs vos du sykius.

Pirmą kartą tai 2008-2009 metų sezoną savo kailiu pajuto Jose Couceiro treniruotas „FBK Kaunas“. Tuomet kauniečiai įveikė „Santa Coloma“ ekipą iš Andoros, sensacingai eliminavo Glazgo „Rangers“ ir tik tuomet kapituliavo prieš danų „Aalborg“.

Kitas kartas buvo pernai, kai septintuoju mėginimu antrą atrankos etapą pagaliau peršoko ir „Žalgiris“. Per Terandės „Ballkani“ ir „Malmö FF“ barjerus prasibrovę vilniečiai galiausiai atsimušė į „Bodø/Glimt“, bet triumfas Švedijoje atvėrė komandai istorinį kelialapį į Konferencijų lygos grupių etapą.

Su varžovu iš Turkijos „Žalgiris“ Europos turnyrupose susidurs antrą kartą. 1995-aisiais jau nebeegzistuojančio UEFA Taurių laimėtojų taurės turnyro pirmajame etape burtai vilniečius suvedė su „Tranzonspor“. Mačas vilniuje baigėsi lygiosiomis, bet uoste prie Juodosios jūros pergalę 1:0 šventė turkai.

Dar dvi Lietuvos komandos „FBK Kaunas“ ir Klaipėdos „Atlantas“ su turkų klubais yra žaidę jau nebeegzistuojančiame UEFA Intertoto taurės turnyre. Kauniečiai 1997-aisiais 0:1 namuose nusileido „Samsunspor“, o uostamiesčio ekipa 2000-aisiais peržengė „Kocaelispor“ barjerą, dramatiškai laimėjusi baudinių seriją namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas