Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

UEFA Čempionų lygos trečias turas: degantys lėktuvai, trys pirštai ir sunkusis metalas

Trečiasis UEFA Čempionų lygos turas įjungia statistikos skaitiklius, žyminčius grupių etapo pusiaukelę, kuri vieniems klubams uždega žalią šviesą aštuntfinalio kryptimi. Kitiems – įžiebia avarinį signalą kovoje dėl išgyvenimo arba bent jau dėl galimybių žiemą persikelti į ne tokią prestižinę ir didingą, bet vis tiek konkurencingą ir milijonų akių (visi Liuksemburgo gyventojai, Londono „Arsenal“ ir „Chelsea“ sirgaliai ne iš Anglijos ir „Leipzigo“ bei „Salzburgo“ nekentėjai) stebimą Europos lygą. Pažongliruosiu kai kuriais trečiojo turo akcentais.
Madrido „Real“ – Pilzeno „Viktoria“
Madrido „Real“ – Pilzeno „Viktoria“ / „Scanpix“ nuotr.

Milžinų reabilitacija

Madrido „Real“ 2:1 Pilzeno „Viktoria“

132-ą vakarą Madrido „Realo“ stratego pareigose baskas Julenas Lopetegui suveržė braškančią savo kėdę iki 137-os dienos. Jei subyrėti, tai jaukią ispanišką sekmadienio popietę – per „El Clasico“ su „Barcelona“. Gynybą dešiniajame krašte buvo suveržęs Lucasas Vasquezas. Įprastai – krašto saugas arba puolėjas. Šią „Vasquezo technologiją“ J. Lopetegui pasiskolino iš Zinedine`o Zidane‘o, kuris ją panaudojo pavasarį – Čempionų lygos pusfinalyje su Miuncheno „Bayernu“. Šį antradienį – Vasquezo skersuotas kamuolys nutūpė ant Karimo Benzemos galvos ir prancūzas jį delegavo į vartus. Varžtai buvo pabirę paskutiniąsias penkiolika minučių. Sergio Ramosas sumanė neblokuoti Patriko Hrošovsky smūgio, o Marcelo eilinį kartą per aukštai buvo įkopęs į Pilzeno „Viktoria“ gynybos kalnus.

Patikrinu, ar kol rašau, Julenas vis dar vadovauja „Realui“. Vis dar. Dėl šio posto paaukojo Ispanijos rinktinę, kuri neatlaikė gravitacijos ir sudužo pasaulio čempionato aštuntfinalyje. Jis galvojo, jog tai gyvenimo šansas. Sutartis su „Real“ planetos pirmenybių išvakarėse baigėsi šalies futbolo federacijos prezidento Luiso Rubialeso įsižeidimu, J. Lopetegui išskraidinimu namo... ir prisistatymu Madrido klubo gerbėjams jau kitą dieną. Po pirmojo oficialių rungtynių mėnesio Julenas buvo liaupsinamas dėl sugebėjimo taktinės schemos 4-3-3 priekiniame šešete stumdyti Cristiano Ronaldo šešėlyje tūnojusius žaidėjus pozicijomis į kairę ir dešinę bei aukštyn ir žemyn.

Bet švytuoklė užsikirto ir virto Damoklo kardu. Naujasis pranašas tapo nevykėliu kankinio veidu. O jo triumfas Europos čempionatuose su jaunimo rinktinėmis nublanko prieš titulų badą vertingiausią visų laikų sudėtį subūrusiame „Porto“ klube. Dėl šventos ramybės – dar kartą patikrinu. Vis dar. „Realo“ prezidentas Florentino Perezas – ne iš kantriųjų. Bet kada gali suskambėti telefonas ir virš „Santiago Bernabeu“ pabirs konklavos dūmai. O tada J. Lopetegui beliks išbandyti Santjago kelią. Sako, padeda.

„Scanpix“ nuotr./Atėnų AEK – Miuncheno „Bayern“
„Scanpix“ nuotr./Atėnų AEK – Miuncheno „Bayern“

Milžinų reabilitacija Nr. 2

Atėnų AEK 0:2 Miuncheno „Bayern“

Praėjusį penktadienį Miuncheno „Bayern“ prezidentas Uli Hoeness`as ir generalinis direktorius Karlas–Heinzas Rummenigge specialioje spaudos konferencijoje prieš Vokietijos žiniasklaidą pastatė neregėtą Bavarijos sieną. Beveik dvejus metus už mokesčių slėpimą kalėjime praleidęs „dešrelių karalius“ Uli vienais sakiniais gėdino žurnalistus dėl nepagarbios pylos „Bayern“ žaidėjams. Kitais šaipėsi iš Paryžiaus „Saint – Germain“ klubui vasarą parduoto krašto gynėjo Juano Bernato, kuris – „savo grubiomis klaidomis vos nesumovė Čempionų lygos ketvirtfinalio su „Sevilla“. Nė žodžio apie senstančias žvaigždes ir keistą žaidėjų perėjimų politiką.

Nė krislo empatijos nusivylusiam Robertui Lewandowskiui, kuris čia persikėlė laimėti Čempionų lygos. Trenerio Niko Kovačo sutrikusi povyza bylojo – manęs čia nėra. O rungtynėse Graikijoje su Atėnų „AEK“ aikštėje nebuvo žiniasklaidos kritikuotų dviejų senosios gvardijos atstovų – Jerome`o Boatengo ir Thomaso Mullerio (pasirodė tik 75 –ąją minutę). Be pirmojo – gynyba patikimesnė. Be antrojo – puolimas aštresnis. Niko Kovačo era „Bayerne“ pratęsta. Vokietijos „rekordmeisterių“ laukia palankus nesudėtingų keturių rungtynių etapas iki lapkričio 11-ąją vyksiančio „Der Klassiker“ mūšio su Dortmundo „Borussia“. Jei jis nesusiklostys, „Bayerno“ gerbėjai gali išskleisti audeklą: „Juppai, gelbėk!“.

„Scanpix“ nuotr./„AS Roma“ – Maskvos CSKA
„Scanpix“ nuotr./„AS Roma“ – Maskvos CSKA

Skrendančio lėktuvo taisymas

„AS Roma“ 3:0 Maskvos CSKA

Glazgo „Celtico“ treneris Brendanas Rodgersas klubo treniravimą yra palyginęs su lėktuvo remontu skrydžio metu. Genda varikliai, skyla uodega, rūksta sparnai. Visi taisymo darbai atliekami sklandant ore. O avarinis nusileidimas tik tada, kai tenka išlaipinti lūkesčių nepateisinusį strategą ir įlaipinti naują.

„Romos“ strategas Eusebio di Francesco sezono pradžioje degančiame lėktuve skirtingais išsidėstymais ieškojo patogiausių vietų klubo naujokams. Ypatingai – tiems, kurie įvairiose taktinėse schemose pakeistų komandą palikusius saugus Radja Nainggolaną ir Keviną Strootmaną. Šaknis tvirtai įleido patyręs Stevenas Nzonzi, o žaidimo laiko „PSG“ klube stokojęs Javieras Pastore ir jaunasis Bryanas Cristante vis dar blaškosi. „Romos“ lėktuvo viražai priklausomi nuo puolėjo Edino Džeko – „Seria A“ dvikovoje su Feraros „SPAL“ jis švaistė progas, o Maskvos „CSKA“ jaunimą auklėjo be gailesčio. Atsiskleidė ir naujoji Italijos rinktinės viltis – atakuojantis saugas Lorenzo Pellegrini.

„Young Boys“ 1:1 „Valencia“

„Valencia“ lėktuvas niekaip nepakyla iš vietos. Treneris Marcelino lieka ištikimas kompaktiško išsidėstymo 4-4-2 maldai. Kolektyvinis judėjimas atakoje ir gynyboje, laikantis geometriškai tikslių tarpų tarp žaidėjų horizontaliai ir vertikaliai. Ši filosofija supaprastina individualias užduotis. Ji turėtų pagreitinti ir naujų futbolininkų įsiliejimą, bet „Valencia“ sezono starte niekaip nesusiklijuoja ir žaidimas lieka kažkur „tarp pilkų debesų“. Dešiniajame gynybos krašte prigijo Cristiano Piccini, o Michy Batshuayi pagaliau įsmeigė įvartį, bet jau ne pirmą kartą šiame sezone kvaila pražanga vienuolikos metrų baudinį prišaukė kapitonas Danielis Parejo. Berno „Young Boys“ – daug lankstesnė ir suktesnė ekipa, nei atrodo iš pirmo kamuolio spyrio. „Valencia“ lygiųjų epopėja tęsiasi, o Marcelino lėktuve liepsnos gali persimesti į klubo valdybos saloną

„Scanpix“ nuotr./„Ajax“ – „Benfica“
„Scanpix“ nuotr./„Ajax“ – „Benfica“

Juoda yra nauja oranžinė

„Ajax“ 1:0 „Benfica“

Prieš dešimtį dienų antraštės mirgėjo: „Nyderlandų rinktinė – grįžta!“. Grįžta ir klubinis olandų futbolas. Amsterdamo „Ajax“ rimtai nusitaikė į Čempionų lygos aštuntfinalį. Praėjusio turo antrajame kėlinyje Eriko Ten Hago auklėtiniai Miunchene suvyniojo „Bayerną“ į užkulisių užuolaidą ir taip įbaugino Lisabonos „Benficą“, jog prieš juodus marškinėlius vilkėjusius šeimininkus portugalai išskleidė gynybinį skydą 4-5-1. Futbolo specialistai linksniuoja Frenkie de Jongo ir Matthijs`o de Ligto vardus, tačiau „Ajax“ krašto gynėjai Nicolas Tagliafico ir Noussair`as Mazzraoui yra visa griaunanti galia: gynyboje sunaikina varžovų krašto saugus, o atakoje kaip adatos dygsniuoja mažiausias priešininkų gynybos linijų properšas.

Eindhoveno PSV 2:2 „Tottenham Hotspur“

Iš dalies nauja oranžinė yra ir raudona – balta. Eindhoveno „PSV“ žaidėjams nenulinko keliai prieš Londono „Tottenham“ žvaigždes. Meluoju – jie po svečių vartininko Hugo Lloriso „bobslėjinio“ slydimo tikrai sulinko puolėjui Hirvingui Lozano, kuris neketina iškristi iš didžiųjų klubų medžiojamų žaidėjų karščiausio dešimtuko. Skeptikams laikas užsirašyti – gali būti, jog praeityje – neblogas žaidėjas Markas van Bommelis – visai neprastas treneris.

„Scanpix“ nuotr./„Borussia“ žaidėjai
„Scanpix“ nuotr./„Borussia“ žaidėjai

Sunkiojo metalo futbolas

Dortmundo „Borussia“ 4:0 (1:0) Madrido „Atletico“

Gali būti, jog poros greitų ir skausmingų rezultatams skyrybų – Dortmundo „Borussia“ ir naujojo trenerio charakteriai pagaliau sutapo. Reikia pripažinti, jog su Thomasu Tucheliu dėl požiūrio į komandos kontrolę nesutapimų išsiskyrusi „BVB“ vadovybė Lucieną Favre`ą kalbino dar praėjusią vasarą, bet „Nice“ klubas šveicarą susaistė sutarties sąlygomis. „Borussia“ kartu su ištikimąja sirgalių „Geltonąja siena“ išgyveno dviejų Peterių krizę: mėgėjiškus olando Boszo eksperimentus ir netikro gelbėtojo – austro Stogerio senamokyklišką konservatyvumą.

Lucienas Favre`as sugrąžino visų taip mėgstamą „sunkiojo metalo futbolą“. Taip „Borussia“ žaidimo stilių vadino kultinė šio klubo asmenybė – Jurgenas Kloppas. Nuo intensyvumo, tempo, spaudimo ir kontrspaudimo oponentams turi braškėti kaulai. Šalia jaunuolių Achrafo Hakimi (pasiskolinto iš Madrido „Realo“), Jacobo Bruuno Larseno, Christiano Pulisico, Dano-Axelio Zagadou ir Jadono Sancho (įsigyto iš „Manchester City“) agresyvios energijos – daugiafunkcinis Marcoso Reuso universalumas ir Axelio Witselio erdvinė aikštės rega. Trys kairiojo krašto gynėjo – Hakimi rezultatyvūs perdavimai. Trys įvarčiai po dviejų žyniuoniškų Favre keitimų. Dviejų autorius – po traumos atsigaunantis Th. Tuchelio numylėtinis Raphaelis Guerreiro. Nė žymės buvusio „Borussia“ naivumo – vos keli skubotai netikslūs perdavimai. Kantrus darbas gynyboje. Ir neišduodami leidimai Madrido „Atletico“ kontratakoms.

Po triumfo UEFA Super Taurėje Diego Simeone sakė, jog laukia sunkus sezonas. Rugsėjį jis prašė „Atletico“ sirgalių juo pasitikėti. Spalį žarstė komplimentus konkurencingam „La Liga“ čempionatui. Tai skambėjo kaip mielas pianino derintojo prašymas suteikti laiko instrumento sustygavimui. Bet po antausio Dortmunde (didžiausias „El Cholo“ pralaimėjimas per septynerius metus „Atletico“ klube) klausimai ritasi patys: kada žaidimui didesnę įtaką darys naujokai ir kurią dieną ims spyruokliuoti senoji taktinė sistema arba pasipils šviežios kitų galimų išsidėstymų idėjos? Dešiniajame gynybos krašte, per kurį ritosi dauguma „BVB“ atakų, lyg deginamas saulės vampyras tiesiog akyse tirpo Juanfranas. O jo numatytasis pakaitalas Santiago Ariasas galimai Madrido priemiesčio miškuose suka ratus su žymiuoju fizinio rengimo specialistu Oscaru Ortega. Sunkus laukia sezonas. Reikia tinkamai jam pasirengti.

„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ – „Juventus“
„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“ – „Juventus“

Trijų pirštų kombinacija

„Manchester United“ 0:1 „Juventus“

Trys į viršų iškelti pirštai yra organiškai arogantiška vidinė „Manchester United“ stratego Jose Mourinho būsena. Po lygiųjų 2:2 su Londono „Chelsea“ „Stamford Bridge“ stadione šis gestas simbolizavo trys su „aristokratais“ iškovotus Anglijos „Premier lygos“ titulus. O ką jis norėjo parodyti, kai trimis pirštais „Old Trafforde“ pervėrė siaučiančių Turino „Juventus“ sirgalių armiją? Istorinis trofėjų trejetas su Milano „Inter“ 2009–2010 metų sezone? Trys titulai su „Manchester United“ – Europos lygos, Anglijos lygos ir „Community Shield“ taurės turnyre?

O gal trečiojo sezono sindromas? Trys „Manchester United“ įsigyti žaidėjai šią vasarą – Fredas, Diego Dalot ir Lee Grantas, kurių nė vieno trečiadienį aikštėje nebuvo? Trigubai blogesnė už „Juventus“ transferų politika? Tris kartus už Chrisą Smallingą ir Victorą Lindelofą geresnis Turino klubo vidurio gynėjų – Giorgio Chiellini ir Leonardo Bonucci duetas? Teiskite po likusių trijų rungtynių? Trečia vieta „Čempionų lygos“ grupėje?

Taktiniai viesulai Paryžiuje

Paryžiaus PSG 2:2 „Napoli“

Miuncheno „Bayerno“ žaidėjų ir vadovybės tauškalais apie futbolo mokyklos lygio treniruotes, kurių trukmė neperkopia vieno kėlinio, apsuodintas Carlo Ancelotti turėtų būti perkeltas į šio straipsnio sektorių „Milžinų reabilitacija“. „Napoli“ klube „tėtušis Carlo“ pražydo iš naujo, o jo sugebėjimas rotuoti sudėtį Italijos futbolo ekspertų šlovinamas kiekvieną savaitę. Paryžiaus „Saint Germain“ strategas Thomasas Tuchelis (Pepas Guardiola savo „vokiškuoju periodu“ susitikdavo su juo pavakarieniauti ir vadino geriausiu treneriu „Bundeslygoje“) nusprendė pirmame kėlinyje pergudrauti C. Ancelotti, pasiūlydamas „Napoli“ kamuolio kontrolę. Taip prasidėjo galynėjimasis taktikos kryžiažodžiais.

„Scanpix“ nuotr./PSG – „Napoli“
„Scanpix“ nuotr./PSG – „Napoli“

PSG išsidėstymas 4-2-3-1 spaudimo metu virsdavo 4-3-1-2, o „Napoli“ sistema 4-4-2, spaudžiant paryžiečius transformuodavosi į 4-3-3. Bet trankiausi taktinio rokenrolo akordai nugriaudėjo antrame kėlinyje. Th. Tuchelis „Bayerno“ „numylėtą“ krašto gynėją Juaną Bernatą pakeitė Thilo Kehreriu ir PSG perėjo prie trijų gynėjų linijos: 3-2-4-1, o kai reikėjo desperatiškai gelbėtis nuo pralaimėjimo, komanda atakavo schema 3-1-5-1. Visiškas chaosas, į kurį C. Ancelotti atsakė šaltakraujiškai tęsdamas sėkmingą plano „A“ misiją. Na, nebent profilaktiškai „Napoli“ spustelėdavo varžovų vidurio saugus – Marco Verratti ir Adrieną Rabiot. Abipusis šampaninis fejerverkų futbolas, kurio purslai lapkritį persikels į „San Paolo“ stadioną.

Rokenrolas klaidomis užminuotoje aikštėje

Liono „Olympique“ 3:3 „Hoffenheim“

Sinsheimo „Hoffenheim“ ir Liono „Olympique“ susirėmimas buvo pasmerktas įvarčių ir klaidų puotai. Jauniausias Čempionų lygos istorijoje treneris – 31-erių Julianas Nagelsmannas prieš komandą, kurios startinėje sudėtyje antradienį pasirodė tik trys vyresni negu 23-ejų metų futbolininkai. Jai vadovauja grynakraujis lionietis Bruno Genesio, kuris bet kokiomis aplinkybėmis sudaro geraširdžio jūsų vienišo kaimyno, bet kada galinčio užbėgti sutaisyti neveikiančią rozetę, įspūdį. Šis futbolo „elektrikas“ sujungia reikalingus laidus ir Liono „Olympique“ energijos srovė parklupdo „Manchester City“.

Bet kitą dieną jo jauna ekipa gali sužaisti lygiosiomis su „Nantes“ arba pralaimėti „Reims“ klubui. Taktikos vunderkindas J. Nagelsmannas chameleoniškai slepia saviškių silpnybes ir preciziškais chirurgo pjūviais atveria pažeidžiamiausia priešininkų vietas. Bet viską sugriauna individualios žaidėjų klaidos. Kai kurios, teniso terminais – neišprovokuotos. 3:3 sąžiningiausias iš visų įmanomų rezultatų. Dvi „Hoffenheimo“ klaidos. Panika Liono „Olympique“ baudos aikštelėje. Memphio Depay`aus pirštai ausyse. Per pridėtą laiką – Joelingtono smūgis koja it ledo ritulio lazda. Rokenrolas. Nei pridėsi, nei atimsi.

„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – „Inter“
„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – „Inter“

Meilės laiškas Arthurui

FC „Barcelona“ 2:0 Milano „Inter“

Visas „Barcelonos“ ir Milano „Intero“ rungtynes stebėjau vienintelį futbolininką. Ne, ne L. Messio reakcijas tribūnoje. „Barcos“ numerį 8 – brazilą Arthurą Melo arba tiesiog Arthurą. Stulbinantis futbolo intelektas. Už šį naujoką „Barcelona“ Porto Alegrės „Gremio“ klubui su visais priedais sumokėjo 40 milijonų eurų. Protinga ir savalaikė investicija, kuri jau dabar pradeda atsipirkti.

Treneris Ernesto Valverde ne pirmą kartą šiame sezone palieka ant suolo Ousmane`ą Dembelę, pasirinkdamas Arthurą ir aplinkui jį pozicijose perstumdydamas kitus žaidėjus. Su Arthuru „Barcelona“ mažiau pažeidžiama oponentų kontratakomis. Arthuras padeda išsisukti iš spaudimo spąstų. Jis diktuoja žaidimo tempą: padidina, sumažina, kartais prisijungia prie atakų, o dažnai lieka nematomu. Jei kažkas neturės, kur pasiųsti kamuolio – išnirs Arthuras. Jei varžovai pereis į puolimą – kelią užkirs Arthuras. Jei pritrūks pavojingo perdavimo į priekį, jį atliks Arthuras. Lengvai ir be arogancijos. Tačiau sekmadienį ne į jį kryps kameros.

Tik patikrinsiu, ar J. Lopetegui – vis dar Madrido „Realo“ treneris. Dar vis. „El Clasico“ mūšyje „Camp Nou“ stadione susidurs žaidėjai, kurių bendra vertė – 2 milijardai eurų. Bet kameros kryps būtent į J.Lopetegui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas