Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Venslovaitienė pasakojo apie „Žalgirio“ dėlionę: neparduodamas puolėjas ir įtempta savaitė

„Žaidėjai supranta, kad čia gauna šansą, Čempionų lygą – tai jų vartai į ateitį. Pinigai ten uždirbdami. Kaip ir mes – siekiame rezultato, o su juo ateina ir pinigai. Kai sieki pinigų – niekas neateina“, – prieš naujo sezono startą filosofiškai kalbėjo Vilniaus „Žalgirio“ direktorė Vilma Venslovaitienė, apsilankiusi pirmojoje komandos treniruotėje 2023-aisiais.

A lygos titulas, iškovota LFF taurė ir pravertos Konferencijų lygos grupių etapo durys – įspūdingas ir pašėlęs buvo „Žalgirio“ sezonas 2022-aisiais.

Nors ne vienas žaidėjas atrodė išaugęs „Žalgirio“ marškinėlius, V.Venslovaitienei ir treneriui Vladimirui Čeburinui pavyko išsaugoti kertines sėkmingo sezono kolonas Edviną Gertmoną ir Nicolasą Gorobsovą.

Dar kai kurių futbolininkų situacija nėra iki galo aiški, o prie čempionų prisijungė Kauno rajono „Hegelmann“ žibėjęs japonas Yukiyoshi Karashima ir po kelerių metų Kroatijoje į gimtinę sugrįžęs Paulius Golubickas.

Suprasti akimirksniu. „Žalgirio“ sudėties dėlionė

  • Liko: vartininkai Edvinas Gertmonas, Tomislavas Duka, gynėjai Petaras Mamičius, Kipras Kažukolovas, Dimašas Kaškenas, saugai Nicolasas Gorobsovas, Marko Miličkovičius, Fabienas Ourega, Donatas Kazlauskas, Ovidijus Verbickas, Vilius Piliukaitis, Gustas Jarusevičius, Matas Vareika, puolėjai Mathias Oyewusi, Meinardas Mikulėnas, Motiejus Burba.
  • Prisijungė: Yukiyoshi Karashima ir Paulius Golubickas.
  • Paliko komandą: Ivanas Tatomirovičius, Jakubas Sylvestras, Josipas Tadičius, Adamsas Olubi, Renanas Oliveira.
  • Laisvieji agentai: Saulius Mikoliūnas, Mario Paveličius, Joelis Bopesu, Nemanja Ljubisavljevičius, Oliveris Buffas, Francis Kyeremeh, Gaudentas Ralys, Nojus Stankevičius, Gabrielis Nikonovas.

– Kokie iššūkiai šiuo metu didžiausi?15min klausė V.Venslovaitienės.

– Visų pirma, su nauju sezonu visus. Kaip sakiau rūbinėje, man tai 14-tas sezonas. Keistas jausmas. Kita vertus, smagu, nes po praėjusių metų yra dar didesni impulsai, dar didesni norai, nes atsiranda pasitikėjimas, patirtis. Jau ketvirtą sezoną darau selekciją. Turim malonių rūpesčių, nes treneris renkasi, neapsisprendžia, turi didelius pasirinkimus.

Tai didžiausias dalykas. Jis turi laisvę sumodeliuoti žaidimą pagal savo idėjas, o tokie rūpesčiai – patys maloniausi tiek treneriui, tiek man, suprantant, kad galiu jam duoti tuos žaidėjus, apie kuriuos jis svarsto.

– Edvinas Gertmonas minėjo, kad jį „Žalgiryje“ išlaikė „geri Vilmos derybiniai sugebėjimai“. Ką tokio padarėte, kad jis liktų komandoje?

– Nėra vieno atsakymo. Manau, kad čia ne tik Vilma, čia „Žalgiris“ uždirbo Čempionų lygą, kurią pasiūlyti gali ne visi klubai, o ypač stipriuose čempionatuose. Ką ir Čeburinas pernai sakė, čempionai yra čempionai – tai stipriausi klubai šalyje. O ką jie patyrė praėjusiais metais... Kalbėjau su vienais, kitais, jie sakė: sezono pabaiga atrodė tokia sunki, toks didelis nuovargis buvo. O kai tai baigėsi, pradėjome kalbėti, kad dar galėtų tai tęstis, mes dar galime! Jie buvo labai gerai paruošti fiziškai, neturėjo jokių problemų. Tai buvo ir jo, ir mūsų begalinis noras jį išlaikyti. Jam ateiti į savo kainos piką kaip vartininkui dar reikia vieno užtvirtinančio sezono, parodančio, kad tai nebuvo atsitiktinumas, o labiau vystymasis kaip žaidėjo. Jei mums pavyks įgyvendinti tai, apie ką svajojame, jo kaina bus trigubai didesnė.

– Kokia yra Nemanjos Ljubisavljevičiaus situacija? Ar dar įmanoma jį pamatyti Vilniuje ir šį sezoną?

– Klausimas nebaigtas. Susitarėme, kad pratęsime pokalbį šios savaitės antroje pusėje, jis grįžo po atostogų tik prieš 3–4 dienas.

– Mathiasas Oyewusi kalba, kad yra susikoncentravęs į „Žalgirį“, bet lyg tarp eilučių galima skaityt, jog nebūtinai „Žalgiryje“ jis ir liks. Kaip jo situaciją pakomentuotumėte?

– Nieko negali įvykti.

Elvio Žaldario/FK Žalgiris nuotr./Mathiasas Oyewusi
Elvio Žaldario/FK Žalgiris nuotr./Mathiasas Oyewusi

– Jis neparduodamas?

– Ne.

– Kalbant apie pasiruošimą, ar jis bus Lietuvoje?

– Ne tik. Planuojame sausio 29-ąją skristi į Turkiją dviem savaitėms. Ten suplanuotos mažiausiai ketverios kontrolinės rungtynės. Tris varžovus žinome, dėl ketvirto tariamės, nes tai bus pirmos rungtynės, tad žiūrėsime. Neapsisprendžiame, kokio lygio varžovo norime, nes prieš tai namuose žaisime su „Hegelmann“, nenorime sulaužyti žaidėjų. Bus ir adaptacija, oras kitas, viskas keisis. Išvažiuojame, nes, kaip esu kalbėjusi, kai išvežėme gegužės mėnesį komandą į stovyklą Druskininkuose, ji iškart parodė rezultatą. Dabar vėl keičiame didelę dalį komandos, o kitas dalykas – norisi juos sulipdyti, matyti juos visus kartu, bendrauti. Baigėsi COVID-19, atsilaisvino judėjimai, dėl to susitarėme, nusiuntėme asistentą pažiūrėti į vietą, apžiūrėti viešbučius, kad į siurprizus nepapultume. Išrinkome geriausią kainos ir kokybės santykį ir vyksime ten dviem savaitėm.

– Kas bus varžovai?

– Balkanų, ukrainiečių ir makedonų klubai. Dėl ketvirto, kaip sakiau, dar nesusitarėme.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FK „Žalgirio“ komanda pradeda pasiruošimą naujam futbolo sezonui
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FK „Žalgirio“ komanda pradeda pasiruošimą naujam futbolo sezonui

– Grįžtant prie naujokų, kiek yra realu optimaliai greitai surinkti pilną sudėtį?

– Tikslas yra užbaigti pagrindinę dalį komplektacijos per šią savaitę. Norime, kad liktų 1–2 žaidėjai, kurių ieškotume nestandartinių. Matome rėmus, ko norime, svarbiausia išsaugoti buvusius žaidėjus čia, nes taip lipdosi stuburas, matosi taktinis vaizdas. Ką ir treneris minėjo, dėl to jis neapsisprendžia, neturi pilno vaizdo, turi tas malonias problemas renkantis.

Kiek kalbėjome su treneriu, svarstėme, kaip pavyko vieną ar kitą žaidėją prisitraukti, pasilikti... Dėl to, kad buvo laikas, yra treneris, tęstinumas. Praėjusius metus pradėjome su dviem naujais žaidėjais. Taip, nes trenerio neturėjome iki gruodžio vidurio. Tai ką gali daryti? Dabar viską darėme nuo sezono vidurio. Tęstinumas, darbas su treneriu yra labai pozityvūs dalykai. Jis ir man daug streso nuima kaip žmogui dirbančiam su selekcija, nes galiu derėtis, manęs nespaudžia laikas.

– Kiek lengva ar sunku buvo pasikviesti Paulių Golubicką?

– Jį pasikviesti buvo lengva man ir Čeburinui, nes kvietėme jį jau praėjusiais metais. Jau net su „HNK Gorica“ buvau susitarusi, kad jį išleis, išnuomos. Bet čia jo sprendimai, jam reikėjo apsispręsti. Šiandien jis čia.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FK „Žalgirio“ komanda pradeda pasiruošimą naujam futbolo sezonui
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./FK „Žalgirio“ komanda pradeda pasiruošimą naujam futbolo sezonui

– Ar klubo radare yra daugiau lietuvių?

– Ne. Dabar tik užsieniečiai. Lietuvių norisi turėti kuo daugiau, bet jų kaina didelė. Kitiems mes neįdomūs. Jie turi savo produktyvų laiką išnaudoti. Visi suprantame, kad po 35 metų žaidėjas eina dirbti sporto direktoriumi ar treniruoti vaikų, į verslą, visokių atvejų yra. Jam reikia uždirbti pinigus, o tai normalus dalykas.

– Matėme dar praėjusiame sezone, turint omenyje Renaną Oliveirą, kad geras puolėjas kainuoja. Ar galima tikėtis, kad „Žalgiris“ mestels ant stalo didesnę sumą žaidėjui, kuris darytų didžiulę įtaką žaidimui?

– Renanas buvo mūsų sistemos žaidėjas, atlyginimu jis neišsiskyrė. Kol kas nėra reikalo tam. Ko norime, tą vežamės pagal savo galimybes. Nežinau, kodėl taip išeina, bet neturime tokios problemos. Taip, gal pasižiūrėję į rinkas, kur žaidėjai brangesni... Bet tada klausimas: ar jis adaptuosis? Vat kai atvažiuoja į mūsų sistemą, tai jie būna, kaip sakau, alkani ir pikti. Tada sinergija sprogsta ir duoda rezultatą. Jie supranta, kad gauna šansą, Čempionų lygą – tai jų vartai į ateitį. Pinigai ten uždirbdami. Kaip ir mes – siekiame rezultato, o su juo ateina ir pinigai. Kai sieki pinigų – niekas neateina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas