Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 26 /16:38

Sudėtį pristatęs V.Ivanauskas paaiškino santykius A.Novikovu ir išskyrė svarbiausią mačą

Valdas Ivanauskas pirmą kartą išsirinko futbolininkus Lietuvos rinktinės rungtynėms. Naujasis nacionalinės komandos strategas pakvietė 26 žaidėjus rengtis trims dvikovos su Šiaurės Airija, Bulgarija ir Italija.

Lietuvos komanda ruošiasi 2022 m. pasaulio čempionato atrankos tęsiniui.

C grupės varžybas kovo mėnesį tuomet dar Valdo Urbono treniruojami lietuviai pradėjo dviem pralaimėjimais 14-ąjai ir 5-ąjai FIFA reitingo komandoms – 0:1 pralaimėta Šveicarijoje ir 0:2 Vilniuje Italijai, kuri vasarą iškovojo Europos pirmenybių auksą.

Vieta Komanda Rungtynės Taškai
1. Italija 3 9
2. Šveicarija 2 6
3. Šiaurės Airija 2 1
4. Bulgarija 3 1
5. Lietuva 2 0

Rugsėjo lietuvių laukia trejų rungtynių etapas: rugsėjo 2 Vilniuje žaisime su Šiaurės Airija (51 vieta FIFA reitinge), o rugsėjo 5 dieną Sofijoje su Bulgarija (75), o rugsėjo 8 dieną Redžo Emilijoje su Italija (5).

134 poziciją pasaulio reitinge užimančios Lietuvos rinktinės vadovai sumanė reanimuoti komandą ir pakeisti trenerius vasarą po dviejų pralaimėjimų Baltijos taurės turnyre Estijai ir Latvijai.

Pastaruoju metu Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinei vadovavęs V.Ivanauskas kaip nacionalinės komandos treneris pristatytas prieš keturias savaites, o ateinantį ketvirtadienį jo laukia debiutas.

Štai V.Ivanausko pasirinkti 26 futbolininkai:

Vartininkai

Ernestas Šetkus (Tel Avivo „Hapoel“, Izraelis)

Titas Krapikas („Spezia“, Italija)

Edvinas Gertmonas (Vilniaus „Žalgiris“)

Ignas Plūkas (Kauno „Hegelmann Litauen“)

Gynėjai:

Vytas Gašpuitis („Dunfermline“, Škotija)

Artemijus Tutyškinas („Crotone“, Italija)

Dominykas Barauskas („Riteriai“)

Vaidas Slavickas („Sūduva“)

Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“)

Linas Klimavičius („Dainava“)

Rolandas Baravykas („UTA Arad“, Rumunija)

Benas Šatkus („Nurnberg“, Vokietija)

Saugai:

Edgaras Utkus („Cercle Brugge“, Belgija)

Domantas Šimkus („Sabail“, Azerbaidžanas)

Modestas Vorobjovas („UTA Arad“, Rumunija)

Linas Mėgelaitis („Viterbese“, Italija)

Karolis Uzėla (Vilniaus „Žalgiris“)

Martynas Dapkus (Kauno „Žalgiris“)

Ovidijus Verbickas (Vilniaus „Žalgiris“)

Vykintas Slivka ( „Apollon Smyrnis“, Graikija)

Arvydas Novikovas („Erzurum“, Turkija)

Justas Lasickas („Vozdovac“, Serbija);

Donatas Kazlauskas („Academica Clinceni“, Rumunija)

Eligijus Jankauskas („Panevėžys“)

Lietuvos rinktinės sudėtis
Lietuvos rinktinės sudėtis

Puolėjai:

Fiodoras Černychas („Jagellonia“, Lenkija)

Edgaras Dubickas („Piacenza“, Italija)

Padėjėjas – iš Vokietijos

V.Ivanauskas pristatė ir paskutinį savo štabo narį.

Prie anksčiau pasirinktų asistento Tomo Ražanausko, fizinio rengimo trenerio Thomo Klimmecko ir vartininkų trenerio Audriaus Ramono prisidės Davidas Bergneris.

47 metų vokietis yra žaidęs Bundeslygoje, ilgiausiai atstovavęs Berlyno „Union“ komandai, o kaip treneris pradėjo darbuotis Drezdeno „Dynamo“ klube, paskui su jaunimu dirbo Leipcigo „Red Bull“, treniravo Erfurto „Rot Veis“ ir „Chemnitzer“ klubus antrojoje ir trečiojoje Vokietijos lygose. Pastaruoju metu D.Bergneris dirbo skautu.

„Buvo vedamos derybos ne su vienu Vokietijos specialistu, bet dauguma turėjo kontraktus, kitus stabdė trumpalaikė darbo sutartis, galiosianti iki gruodžio mėnesio. Nelengvai, bet radome asistentą“, – sakė V.Ivanauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Ivanauskas

Konfliktas su A.Novikovu – pamirštas

V.Ivanauskas teigė, patyręs daug pokalbių su žaidėjais, kad žinotų naujausią informaciją apie juos bei jų sportinę formą.

„Komandoje yra daug pasikeitimų, daug jaunų, bet yra ir daug anksčiau kviestų futblininkų. Atnaujinimo procesas vyksta, – sakė naujasis rinktinės treneris. – Su kiekvienu perkalbėjau, su kai kuriais ir po du kartus. Stengiausi surinkti informaciją po kiekvieno savaitgalio, ar nėra traumų, vyko nuolatinis kontaktas.“

Rinktinė pradės treniruotis rugpjūčio 30 dieną, bet keli žaidėjai vėluos dėl klubų rungtynių 29 dieną – vienas jų Arvydas Novikovas, su kuriuo žiniasklaidoje prieš septynerius metus apsišaudė ne pačiais mandagiausiai žodžiais – tiksliau tada futbolininkas pasiuntė įžeidimų V.Ivanauskui, kai šis per interviu užsienio spaudai pareiškė, kad Lietuvos rinktinėje nėra nė vieno gero žaidėjo.

„Kada jis buvo prastas? – spaudos konferencijoje paklaustas, ar A.Novikovas dabar jau geras žaidėjas, dabar atšovė V.Ivanauskas. – Labai provokuojančius klausimus keliate – norite konfliktų? Jis yra profesionalus žaidėjas, šiuo metu geros formos, vakar susirašėme, pasikalbėjome. Jis pasiekė svarbią pergalę Turkijoje. Šiuo metu jis pasiruošęs ir tai yra geras žaidėjas.“

„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas
„Scanpix“ nuotr./Arvydas Novikovas

V.Ivanauskas nenorėjo kalbėti apie tikslą rinkti taškus artimiausiu metu, nes ne tai, jo nuomone, dabar yra svarbiausia.

„Jūs pradedate nuo taškų? Prastai pradedate – visi norime pergalių, džiaugsmo akimirkų, bet matote, kad daug naujų žaidėjų, kai kurie nesvajojo apie nacionalinę rinktinę. Mano užduotis – kuo greičiau integruoti jaunimą į rinktinę, integruoti į vyrišką futbolą, – tai ir bus rezultatas. Jauniems, 19-20 metų žaidėjams žaisti prieš tokius grandus yra iššūkis, jaudulys, tai natūralu, tikslas juos integruoti, kad jie parodytų tą veidą, kokio mes reikalaujame, – kalbėjo V.Ivanauskas. – Turime žiūrėti ateitį, į perspektyvas, šiuo metu iš pilnos informacijos, kurios turime – jie yra stipriausi.“

Vartininkas lieka be klubo

Vis dėlto rinktinėje trūks ne vieno žaidėjo, kurie turėjo svarbius vaidmenis Valdo Urbono komandoje.

Šįkart tarp vartininkų nėra Tomo Švedkausko. Atstovavęs Belgijos klubui „Lommel“, šiuo metu 27 metų vartininkas neturi kontrakto.

„Jis – be klubo, net keista, kad pirmasis rinktinės vartininkas visą vasarą nesuranda klubo. Buvo peržiūroje Nyderlanduose, bet lieka be žaidimo praktikos, o vartininkui ji reikalinga“, – pabrėžė V.Ivanauskas.

LFF nuotr./Tomas Švedkauskas
LFF nuotr./Tomas Švedkauskas

Jis teigė, kad kalbėjosi su Giedriumi Arlauskiu, bet Rumunijos čempionams iš Klužo atstovaujančio lietuvio įkalbėti grįžti į rinktinę nepavyko. Nelengvai, bet įkalbėjo sugrįžti kitą ilgametį Lietuvos rinktinės vartininką Ernestą Šetkų. Tiesa, V.Ivanauskas teigė, kad nebūtinai jis bus pagrindinis pasirinkimas – tai turėtų lemti pasitarimai su vartininkų treneriu A.Ramonu.

Ne visi žaidėjai tiko

V.Ivanauskas atmetė kelių patyrusių gynėjų paslaugas.

„Edvinas Girdvainis tik prieš savaitę pasirašė su „Kauno Žalgiriu“ – jis nėra pasiruošęs nei psichologiškai, nei fiziškai, – sakė V.Ivanauskas. – Egidijus Vaitkūnas – mačiau daug „Kauno Žalgirio“ rungtynių, bet dabartinis Vaitkūnas nėra tas, kurį mes pažįstame, kurį galėtume padėti.“

Pagal žaidimo lygį naujajam treneriui netiko Deimantas Petravičius, kurį nuo suolo mėgdavo leisti į aikštę V.Urbonas.

Dėl traumų rinktinei negalės padėti du vidurio saugai – Paulius Golubickas ir Gratas Sirgėdas.

Nors prieš tapdamas rinktinės treneriu V.Ivanauskas akcentavo, kad ateitis priklauso jauniems žaidėjams, į rinktinę pats sugrąžino patyrusius gynėjus Vaidą Slavicką ir Liną Klimavičių.

V.Ivanauskas aiškino, kad tai lėmė nedidelis žaidėjų pasirinkimas, o ir apie žaidėjų amžių atsiliepė šilčiau: „Amžius ne pats svarbiausias dalykas, matėte Europos čempionatą – Pandevas būdamas 38 metų buvo vienas geriausių, apie Italijos rinktinės gynėjus net nekalbu.“

Pirmą kartą į rinktinę pakviestas 18-metis Artemijus Tutyškinas iš Italijos ekipos „Crotone“. V.Ivanauskas pasidžiaugė ir Vilniaus „Žalgirio“ saugo Karolio Uzėlos pažanga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ogenyi Onazi, Karolis Uzėla
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ogenyi Onazi, Karolis Uzėla

Rinktinės treneris kalbėjosi su A lygos vadovais ir tikisi, kad dėl jaunų lietuvių žaidėjų bus pokyčių ateityje lygos taisyklėse, bet savo pasiūlymų nekonkretino.

Svarbiausios rungtynės – pirmosios

Rugsėjo etapas bus sudėtingas žaidėjams, nes per savaitę Lietuvos futbolininkai turės sužaisti trejas rungtynes.

V.Ivanauskas teigė, kad ir A lygoje žaidėjai skundžiasi, kai per savaitę reikia sužaisti ne vieną mačą, o šįkart laukia kur kas galingesni varžovai.

Tad jis planuoja keisti žaidėjų rotaciją, o svarbiausiu maču laiko patį pirmąjį.

„Pirmosios rungtynės su Šiaurės Airija, – paklaustas apie svarbiausią mačą, sakė V.Ivanauskas. – Pasikeitimai sudėtyje, emocinis fonas bus aukštame lygyje. Pirmosios rungtynės yra svarbiausios. Kitos su Bulgarija – mes turime informaciją apie ją, bet žaidėjai apie ją neišgirs nė žodžio, visa tai bus svarbu po rungtynių su Šiaurės Airija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas