Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas prasideda nuo kostiumo: blogiausio visų laikų Lietuvos trenerio ir legendinio slovėno akistata

Liublianos „Stožice“ arenoje prieš dvejus metus Lietuvos krepšinio rinktinė kopė ant sidabrinės Europos čempionato pakylos. Mūsų šalies futbolininkai apie tokius laimėjimus gali tik svajoti, tačiau penktadienio vakarą netoli arenos esančiame to paties vardo stadione turės progą pagerinti žemiau grindjuostės kritusią savo reputaciją.
Igoris Pankratjevas ir Srečko Katanecas - viskas prasideda nuo apsirengimo
Igoris Pankratjevas ir Srečko Katanecas – viskas prasideda nuo kostiumo.

2016-ųjų metų Europos čempionato atrankos varžybų E grupėje Igorio Pankratjevo auklėtiniams liko sužaisti du mačus. Nors lietuviai dar turi teorinių vilčių patekti tarp stipriausių trijų grupės komandų, žymiai daugiau yra tokių aistruolių, kurie įsitikinę, kad mūsiškiams bus suduoti dar du skaudūs smūgiai – tiek penktadienį Slovėnijoje, tiek pirmadienį Vilniuje, kai teks žaisti su grupės favoritais anglais.

Prieš penktadienio akistatą su slovėnais I.Pankratjevas vėl nustebino. Tik apie savo finansinę gerovę galvojantis blogiausias visų laikų nacionalinės komandos treneris kas kartą sugeba nustebinti iš naujo. Šalies futbolo visuomenė jau atvirai juokauja, kad iš į komandą nekviečiamų futbolininkų būtų galima sudaryti ne ką prastesnę nacionalinę rinktinę.

Lietuvos futbolo federacijos malonės ir vėl nesulaukė dėl kelialapio į Ispanijos „La Ligą“ kovojančio „Cordoba“ klubo debiutantas Marius Stankevičius. Nors dešiniojo gynėjo pozicija rinktinės treneriams jau kurį laiką kelia daug problemų, o šią skylę sugebama užkaišyti tik kitu veteranu Deividu Česnauskiu, kuris geriau jaučiasi rungtyniaudamas saugu, nuolat Ispanijoje rungtyniaujantis M.Stankevičius ir toliau lieka nereikalingas.

V. Knyzelio/LFF.lt nuotr./Igoris Pankratjevas
V. Knyzelio/LFF.lt nuotr./Igoris Pankratjevas

Be Mariaus, šį kartą kvietimo nesulaukė ir dar vienas ilgametis rinktinės narys Saulius Mikoliūnas. Kalbama, kad gėdingame paskutiniame atrankos mače su San Marinu ant atsarginių suolo sėdėjęs saugas pasakė repliką rinktinės treneriui ar jo štabui ir dėl to iš karto užsitraukė I.Pankratjevo rūstybę.

Keisčiausia tai, kad Soligorsko „Šachtior“ marškinėlius vilkintis futbolininkas pastaruoju metu taip pat buvo labai geros sportinės formos ir tai patvirtina gražus jo įvartis Baltarusijos pirmenybėse į „Minsk“ (1:0) vartus, po kurio klubas pakilo į trečiąją vietą.

Lietuvio oponentas Srečko Katanecas praeityje taip pat buvo geras futbolininkas ir su Jugoslavijos rinktine netgi dalyvavo 1984-ųjų metų Europos ir 1990-ųjų pasaulio čempionatuose. Visgi, priešingai nei lietuvis, slovėnas savo klaidų nekartoja, o jo vadovaujama komanda turi labai realią galimybę keliauti į Prancūziją.

Nuo 2013-ųjų metų slovėnams vėl vadovaujantis 52-ejų metų S.Katanecas yra geriausias visų laikų šios šalies treneris. Vadovaujami šio specialisto slovėnai išgyveno futbolo pakilimą ir pateko į 2000 metų Europos ir 2002-ųjų pasaulio čempionatus.

Įdomu, kad S.Katanecas per savo trenerio karjerą taip pat yra turėjęs nemažą konfliktą ryškiausia Slovėnijos futbolo žvaigžde Zlatko Zahovičiumi. Per 2002-ųjų metų planetos pirmenybes Japonijoje ir Pietų Korėjoje tarp šių vyrų įsiplieskė nesantaikos kibirkštys.

Rungtynėse su ispanais (1:3) pakeistas futbolininkas užsipuolė trenerį ir netrukus buvo išsiųstas namo. Slovėnai tose pirmenybėse patyrė tris pralaimėjimus ir S.Katanecas, prisiimdamas atsakomybę, nusprendė pasitraukti.

51-erių metų vilijampolietis puikiai supranta, kad tokios reputacijos treneris, kuris savo biografijoje turi ir eilutę apie rungtynių metu kumščiais talžytą šoninį arbitrą, normalaus pasiūlymo iš klubo tikrai nesulauks.

I.Pankratjevas, jau spėjęs nurašyti visą būrį rinktinės veteranų ir nuolat kalbantis apie „mįslingą“ kartų kaitą, apie tokį patį „žygdarbį“ tikrai negalvoja. Nors bedančiu futbolu lietuviai kas kartą šturmuoja vis naujas žemumas, strategas ir toliau laikosi savo.

51-erių metų vilijampolietis puikiai supranta, kad tokios reputacijos treneris, kuris savo biografijoje turi ir eilutę apie rungtynių metu kumščiais talžytą šoninį arbitrą, normalaus pasiūlymo iš klubo tikrai nesulauks.

Tų kelių į sąskaitą kas mėnesį įkrentančių tūkstančių kaina iš tiesų yra didelė – reikia užsikimšti ausis prieš įsiutusią ir keiksmažodžiais tave siuntinėjančią ir įžeidinėjančią sirgalių minią, užmiršti savigarbą, o su žiniasklaida bendrauti vieno ar dviejų sakinių atsišaudymais. Kai nuolat vilki tik treningą, tai daryti kur kas paprasčiau.

Slovėnija – Lietuva

21:45 val. Liubliano „Stožice“ stadionas.

Rungtynių teisėjas – Björnas Kuipersas (Nyderlandai).

E grupės lentelė
Vieta Komanda Perg. Lyg. Pral. Įv. Tšk.
1. Anglija 8 0 0 +23 24
2. Šveicarija 5 0 3 +8 15
3. Slovėnija 4 0 4 +5 12
4. Estija 3 1 4 -2 10
5. Lietuva 3 0 5 -8 9
6. San Marinas 0 1 7 -26 1

Likusios rungtynės:
Spalio 9: Anglija–Estija, Slovėnija–Lietuva, Šveicarija–San Marinas;
Spalio 12: Estija–Šveicarija, Lietuva–Anglija, San Marinas–Slovėnija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas