Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žalgiriečių kozirį išskyręs „Galatasaray“ strategas „į vatą“ nevyniojo: „Mūsų tikslas – aiškus“

Po dešimties metų į Lietuvą sugrįžtantis Okanas Burukas viliasi, kad šį kartą Baltijos krantus paliks kur kas pakilesnės nuotaikos. Jo treniruojamas Stambulo „Galatasaray“ žvaigždynas antradienį bandys užpūsti Vilniaus „Žalgirio“ viltį UEFA Čempionų lygoje.
„Galatasaray“ spaudos konferencija
„Galatasaray“ spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Čempionų lygos atrankos II etapas | „Žalgiris“ – „Galatasaray“ | LFF stadionas | Antradienis 19:00

Į Vilnių „Galatasaray“ atskrido vėlyvą pirmadienio popietę. Po kelių valandų LFF stadione turkai surengė ir vienintelę savo treniruotę.

Turkijos čempionus treniruojančiam O.Burukui Lietuva kelia ne pačius maloniausius sentimentus.

Lygiai prieš dešimt metų jis lankėsi čia treniruodamas Turkijos U19 rinktinę. Lietuvoje vykusiame aštuonių komandų Europos čempionate turkams nenusisekė. Jie pralaimėjo pirmąsias dvejas rungtynes prancūzams ir serbams vienodu rezultatu 1:2 bei prarado viltis žengti toliau. Nieko nelėmusi pergalė paskutiniame mače su Sakartvelu leido O.Buruko komandai užimti trečią vietą grupėje. Bet tai ir buvo viskas. Turkijos jaunimas susikrovė lagaminus ir skrido namo.

Treneris tikisi, kad šįkart Vilnius jo treniruojamai komanda bus kur kas dosnesnis nei Marijampolė ar Alytus, kur tuomet žaidė devyniolikmečiai. Juolab, kad ir komanda, kurią į Lietuvą atsivežė O.Burukas – visai kitokio talento ir svorio.

Iš prieš dešimt metų Lietuvoje žaidusios Turkijos devyniolikmečių rinktinės ryškesnių aukštumų galiausiai nepasiekė nė vienas žaidėjas.

Dabartinis „Galatasaray“ – priešingai. Tai prabangaus talento kupina ekipa, kuri pastaruoju metu išgyvena pakilimą. Būtent O.Burukas praėjusį pavasarį po ketverių metų vėl atvedė Stambulo komandą į Turkijos futbolo viršūnę, kurioje pastaraisiais metais dominavo „Başakşehir“, „Beşiktaş“ ir „Trabzonspor“.

O.Burukas į „Ali Sami Yenstadioną grąžino šypsenas, gražų žaidimo stilių, rezultatus ir svarbiausia – auksą.

„Su nekantrumu laukiame pirmojo mačo, nes tai – Čempionų lyga. Suprantame, kad lengva nebus, varžovas gana pajėgus, tačiau neslėpsiu, mūsų tikslas yra laimėti ir įgyti pranašumą dar prieš atsakomąjį mačą namuose. Mūsų varžovas turi pranašumą, nes Lietuvos čempionatas vyksta ir žais savo aikštėje, prie kurios yra įpratę, bet ir mes savo akademijos aikštėje ruošėmės sintetinei dangai“, – rungtynių su „Žalgiriu“ išvakarėse kalbėjo O.Burukas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Okanas Burukas ant Mauro Icardi pečių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Okanas Burukas ant Mauro Icardi pečių

Pats O.Burukas yra sužaidęs 56 mačus už Turkijos rinktinę ir įmušęs 8 įvarčius. Kūrybiškumu ir nenuilstamu bėgiojimu išsiskyręs futbolininkas karjeros piko metais žaidė Milano „Inter“ ekipoje su garsiuoju Ronaldo.

Tiek aikštėje, tiek šalia jos O.Burukui visada buvo svarbi estetika.

Jis yra vedęs modelį ir buvusią „Mis Turkija“ Nihan Akkuş.

Gražiai jis stengėsi žaisti pats. Lygiai taip pat gražiai nori, kad žaistų jo „Galatasaray“.

Net jeigu jo vyrams ir teks kautis ant LFF dirbtinės dangos.

„Žinoma, tai bus jų pranašumas, nes ant dirbtinės dangos jie žaidžia nuolat, o mums tai bus kiek neįprasta. Jie labai gerai žaidžia namuose, bet aš pasitikiu savo komanda, žinau savo vyrus. Treniravomės kažkiek ant tokios aikštės ir dar turėsime vieną treniruotę čia Vilniuje. Tai nebus komforto zona, bet dėl to mūsų uždaviniai nesikeičia. Kaip minėjau, tikslas – pergalė ir pranašumas prieš atsakomąją dvikovą“, – tikino O.Burukas.

Pirmojo varžovo Čempionų lygos (anksčiau Čempionų taurės) atrankoje „Galatasaray“ per savo istoriją neįveikė septynis sykius, pastarąjį – pernai, kai taip pat antrajame etape 1:2 ir 1:5 nusileido Nyderlandų futbolo galiūnui „PSV Eindhoven“.

Tačiau šie metai – kita istorija.

Juolab, jog turkams tekęs varžovas, anot paties „Galatasaray“ trenerio, „ne to lygio“ komanda.

Vos sužinojęs, kad teks žaisti su „Žalgiriu“, Stambulo ekipos strategas neslėpė suprantąs, jog jo auklėtiniai yra ryškūs poros favoritai. Tiesa, pranašumą teks įrodinėti ne žodžiais, o darbais aikštėje.

Metai, kai „Galatasaray“ Čempionų lygoje kliudė jau pirmą barjerą
Sezonas Etapas Varžovas Namie Išvykoje
1956–57 Preliminarus Bukarešto „Dinamo“ 2:1 1:3
1971–72 Pirmas Maskvos CSKA 1:1 0:3
1972–73 Pirmas Miuncheno „Bayern“ 1:1 0:6
1973–74 Pirmas Madrido „Atletico“ 0:1 0:0
1987–88 Pirmas „PSV Eindhoven“ 2:0 0:3
2008–09 Trečias kvalifikacinis Bukarešto „Steaua“ 2:2 0:1
2021–22 Antras kvalifikacinis „PSV Eindhoven“ 1:2 1:5

Anot O.Buruko, Turkijos klubinis futbolas privalo susigrąžinti pastaraisiais metais prarastas pozicijas.

„Visų keturių didžiųjų Turkijos klubų tikslas turėtų būti kova dėl trofėjų Europoje. Dabar yra Konferencijų lyga ir ji galėtų būti mūsų taikinys. Bet pirmiausia turime kuo sėkmingiau pasirodyti Čempionų lygoje. Privalome vėl būti ten, laimėti, kaip sugebėdavome praeityje. Pergalės visada buvo ir yra „Galatasaray“ genuose. Manau, kad pasiekti Čempionų lygos ketvirtfinalį yra įmanoma ir tai turi būti mūsų tikslas“, – savo filosofiją prieš šį sezoną dėstė 49-erių specialistas.

Pastarąjį kartą Čempionų lygos grupių etape „Galatasaray“ žaidė 2019-2020 metų sezoną, bet su dviem taškais liko paskutinis, į priekį praleidęs ne tik Madrido „Real“ bei „Paris Saint Germain“, bet ir „Brugge“.

Praėjusį sezoną Turkija svarbiausio žemyno turnyro pagrindiniame etape neturėjo nė vienos.

Imago / Scanpix nuotr./Okanas Burukas
Imago / Scanpix nuotr./Okanas Burukas

1956-aisiais Europos taurių turnyruose debiutavęs „Galatasaray“ iki šios vasaros buvo susitikęs su 34 (iš 55) UEFA šalių ekipomis. Antradienio vakarą Lietuva taps 35-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas