Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žalgiriečiui skaudu dėl JAV, bet džiugu dėl Lietuvos: rasizmo jis nėra patyręs

„Labas rytas“, „viskas gerai“, „truputį“ – tokius lietuviškus žodžius duodamas interviu 15min vartojo Vilniaus „Žalgirio“ legionierius Donovanas Slijngardas. Penkerius metus Lietuvoje gyvenantis ir rungtyniaujantis futbolininkas iš Nyderlandų su nerimu stebi, kas vyksta pasaulyje, tačiau tikina – Lietuvoje dėl odos spalvos nėra pastebėjęs jokių neigiamų reakcijų.

Jungtinėse Valstijose kilo masiniai protestai po to, kai policijos pareigūnas areštuodamas uždusino juodaodį George'ą Floydą. Amerikiečiai, o vėliau ir Europos miestų gyventojai išėjo į gatves kovodami už lygybę, piką pasiekė „Black lives matter“ judėjimas.

„Taip, matau, kas ten vyksta. Žinoma, tai nėra gerai... Skaudu matyti, kas vyksta pasaulyje“, – 15min sakė D.Slijngardas.

Tačiau žalgirietis džiaugiasi, kad nei anksčiau, nei per tuos penkerius metus Lietuvoje jam neteko susidurti su rasizmu. Nors nerimo prieš keliantis į Rytų Europos šalį jis jautė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas

„Prieš atvykstant aš nebijojau, bet ir nežinojau, ko tikėtis. Štai Rusijoje rasizmo problema futbole gan opi, aš maniau, kad Lietuvoje gali būti panašiai. Nežinojau, ko tikėtis, bet jau nuo pat pradžių pamačiau, kad taip nėra. Ir tikrai nejaučiau absoliučiai nieko rasistiško per visus tuos metus“, – kalbėjo ilgametis „Žalgirio“ žaidėjas.

Tikrai nejaučiau absoliučiai nieko rasistiško per visus tuos metus

Per penkerius metus Lietuvoje keitėsi daug futbolininkų, tačiau ir iš kitų žaidėjų D.Slijngardas negatyvių pasakojimų nėra girdėjęs.

„Nulis, nulis, nulis, nieko (sako lietuviškai – aut. past.)! Vienintelis dalykas, kuris kartais nutinka, tai kai maži vaikai pažiūri ilgiau į mane.

Bet aš suprantu, jiems tai yra nauja, jie galbūt net ir nėra matę tamsiaodžio vaikino. Kartais jie rodo pirštu tėvams ir sako: „Žiūrėk! Žiūrėk!“ Bet žinote, aš neturiu su tuo jokių problemų. Niekada negirdėjau, kad sakytų kažką blogo, kaip „juodas“ (sako lietuviškai – aut. past.) ar panašiai. Niekada“, – 15min pasakojo 32-jų futbolininkas.

Vien šį sezoną Europos futbole netrūko rasizmo skandalų. Ypač garsiomis šio sporto tradicijomis garsėjančiose Italijoje ar Anglijoje. Jau ne vienas futbolininkas Senajame žemyne yra palikęs aikštę dėl iš tribūnų skriejančių įžeidinėjimų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas

„Aš niekada nesu buvęs tokioje situacijoje savo gyvenime. Aš nežinau, kaip aš jausčiausi ar kaip reaguočiau. Man visi žmonės yra vienodi. Žinau, kad taip galvoja ne visi. Tačiau aš ramus, man tinka visi žmonės. Lietuvoje gyvenu penkerius metus, pripratau prie gyvenimo čia. Taip pat ir klube, nuo pat pradžių niekada neturėjau problemų nei su kitais žaidėjais, nei su klubo darbuotojais“, – džiaugėsi D.Slijngardas.

Įprastai legionieriai Lietuvoje neužsibūna, retas kuris A lygos klube praleidžia daugiau nei keletą sezonų, bet D.Slijngardas jau tapo vienu „Žalgirio“ senbuvių.

„Viskas, – į klausimą, kas taip patinka Lietuvoje, atsakė žalgirietis. –Pradedant žmonėmis, baigiant sąlygomis ir panašiai. O kai turi tai, kas tau tinka, kam kažką keisti? Pradžioje mes tapome čempionais, laimėjome taurę, Supertaurę. Jei mėgaujiesi žaisdamas čia, kam tai keisti?“

Jei mėgaujiesi žaisdamas čia, kam tai keisti?

D.Slijngardo šeima Vilniuje kartu negyvena, tad futbolininkas gan dažnai sėda į lėktuvą ir traukia į Amsterdamą bent kelioms dienoms. Tiesa, šiemet situacija dėl koronaviruso pandemijos buvo kitokia – be šeimos jam teko praleisti net penkis mėnesius. Tai, kaip pripažįsta pats, buvo itin sunkus laikas.

Vis dėlto vos atsiradus skrydžiams D.Slijngardas sėdo į lėktuvą ir jau praėjusią savaitę keletą dienų praleido su šeima.

„Aišku, skristi buvo kiek baugu, nes virusą galima pasigauti lėktuve ar oro uoste. Tačiau viskas praėjo gerai, grįžęs į Lietuvą pasidariau koronaviruso testą“, – pasakojo futbolininkas.

fkzalgiris.lt nuotr./Donovanas Slijngardas
fkzalgiris.lt nuotr./Donovanas Slijngardas

Viso interviu metu jis savo atsakymuose įterpdavo nemažai lietuviškų žodžių. Per penkerius metus D.Slijngardas sako gan neblogai pramokęs lietuvių kalbos.

„Truputį, truputį, – lietuviškai savo galimybes susikalbėti įvertino „Žalgirio“ gynėjas. – Niekada nelankiau pamokų, tačiau visad girdžiu kalbančius komandos draugus, gyvenu aplink šią kalbą. Žinoma, kalba nėra lengva, bet suprantu gan daug.“

Galbūt ne visavertį, tačiau šiokį tokį pokalbį lietuvių kalba D.Slijngardas gali išvystyti. Tiesa, interviu sako duoti dar negalintis. Ir televiziją žiūri olandišką, taip pasijunta arčiau namų.

„Beje, aš suprantu daugiau nei žmonės galvoja. Kartais jie nežino, kad suprantu, o aš žinau, apie ką jie kalba“, – juokėsi futbolininkas.

Nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Donovanas Slijngardas
Nuotr. Vytauto Kuralavičiaus/Donovanas Slijngardas

Dabar, kiek numalšinęs namų ilgesį trumpa kelione, D.Slijngardas su komandos draugais tęsia kovas A lygos čempionate, kurio sostą jau trejus metus iš eilės „Žalgiris“ yra užleidęs Marijampolės „Sūduvai“.

Patyręs gynėjas atsidūsta, kad šiuo metu komandoje yra nemažai traumuotų žaidėjų: „Nėra lengva, bet tikime, kad šiemet galime pasiekti gerų dalykų. O ir šį savaitgalį laukia itin svarbios rungtynės prieš „Sūduvą“.

Rungtynės su marijampoliečiais per tuos penkerius metus, kuriuos Lietuvoje yra D.Slijngardas, tapo vis aršesnės.

„Tai dvi didžiausios komandos, kasmet tarpusavyje kovojančios dėl titulo. Visad labai smagu žaisti šias rungtynes“, – sakė žalgirietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas