Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgirio“ starto sudėtis: kokie aktoriai bus pasirinkti svarbiausiam metų spektakliui?

Išaušo rytas, kurio Vilniaus „Žalgiris“ laukė visus metus. Viską Lietuvoje laimėjusiai ekipai pagaliau atėjo laikas pasirodyti kur kas didesnėje scenoje. Ketverių pastarųjų metų A lygos nugalėtojai UEFA Čempionų lygos atrankoje sutiko savęs vertą priešininką – šešis Bulgarijos čempionatus paeiliui laimėjusį Razgrado „Ludogorec“. Kokius aktorius svarbiausiam metų spektakliui pasirinks Mindaugas Nikoličius ir Valdas Dambrauskas ir ar jų užmaišytas kokteilis pagaliau uždegs pergalės laužą? 15min prognozuoja, kokią starto vienuolikę trečiadienio vakarą aikštėje išrikiuos Lietuvos čempionas.
Kokius futbolininkus svarbiam sezono mačui pasirinks V.Dambrauskas?
Kokius futbolininkus svarbiam sezono mačui pasirinks V.Dambrauskas? / fkzalgirislt ir 15min nuotr.

Šansas – vienam debiutantui?

Nors prieš šią Čempionų lygos kampaniją „Žalgirį“ papildė trys žaidėjai, realų šansą pasirodyti nuo pirmųjų minučių dvikovoje su Bulgarijos „ereliais“ („Ludogorec“ pravardė – aut. past.) veikiausiai turės vos vienas naujokas.

Net ir šioje komandoje labai aiškiai matyti, kas yra pagrindiniai artileristai, o kas – sviedinių padavinėtojai.

Nors V.Dambrauskas prieš svarbiausią metų akistatą pripažino, jog gali džiaugtis turėdamas tokį įvairiabriaunį žaidėjų rinkinį, kokio tikrai pavydėtų bet kuri kita A lygos komanda, tačiau net ir šioje kariaunoje labai aiškiai matyti, kas yra pagrindiniai artileristai, o kas – sviedinių padavinėtojai.

„Apsispręst dėl starto vienuolikės nėra lengva, nes turime šešiolika aikštės žaidėjų, kurie yra verti vienas kito ir tikrai gali puikiai vienas kitą papildyti ar pakeisti, tad dėl sudėties apsispręsime likus maždaug dviem valandoms iki mačo“, – rungtynių išvakarėse kortų atskleisti dar nenorėjo V.Dambrauskas.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Stipri liūtis sujaukė į Vilnių atvykusių „Žalgirio“ varžovų planus, bet arogancijos nenuplovė

Bet netgi tokia atsargi stratego retorika ar Lietuvos masteliais ypač „gili“ sudėtis nepaslepia dalykų, kurie buvo aiškiai matomi visą šį sezoną.

Vienas tokių – taktinis išsidėstymas. Nors šiais laikais taktinės schemos futbole yra vis labiau reliatyvus reiškinys, 15min prognozuoja, kad vilniečiai rungtynių pradžioje išrikiuos šį sezoną dažniausiai naudotą 4-2-3-1, kuris priklausomai nuo situacijos gali būti nesunkiai transformuojamas į 4-5-1 ar 4-3-3.

15min prognozuojame Vilniaus „Žalgirio“ komandos starto sudėtis
15min prognozuojame Vilniaus „Žalgirio“ komandos starto sudėtis

Vartininkui – žalia šviesa

fkzalgiris.lt nuotr./Armantas Vitkauskas
fkzalgiris.lt nuotr./Armantas Vitkauskas

Netenka abejoti, jog vos prieš kelias dienas komandą papildžiusiam vartininkui Džiugui Bartkui svarbiausio žemyno turnyro batalijas teks pradėti ant atsarginių suolo, o vietą tarp virpstų turėtų užimti Armantas Vitkauskas.

28-erių metų Marijampolės „Sūduvos“ užaugintas vartininkas ir iki šiol dažniausiai laimėdavo konkurencinę kovą prieš savo kraštietį Saulių Klevinską svarbiausiuose sezono mūšiuose, bet pastarajam išvykus ir nusprendus dar daugiau dėmesio skirti individualiam verslui, Armantui išvis atsivėrė tiesus kelias į starto sudėtį.

Dž.Bartkus – futbolininkas, kurį „Žalgirio“ vadovai medžiojo jau seniai, tad neabejotinai jis ateityje turėtų sudaryti kur kas didesnę konkurenciją A.Vitkauskui, bet tokiame svarbiame mače, koks bus trečiadienį, V.Dambrauskas kojų dar kaip reikiant neapšilusio kauniečio tikrai dar nemes į aistrų sūkurį ir rinksis kur kas labiau patikrintą vartų sargą.

Gynybos kraštai – kapitonams

Kairysis atakos kraštas tradiciškai turėtų priklausyti olandui Donovanui Slijngardui. 29-erių iš Nyderlandų sostinės Amsterdamo kilęs futbolininkas trečius metus atstovauja stipriausiam Lietuvos klubui ir yra viena svarbiausių dabartinės komandos figūrų.

Fiziškai tvirtas žaidėjas komandai yra ypač svarbus ne tik ginantis, bet ir pradedant atakas. Kadangi kitame aikštės krašte rungtyniauja kur kas daugiau gynybinių funkcijų atliekantis kapitonas Egidijus Vaitkūnas, D.Slijngardui treneris dažnai suteikia daugiau laisvės pradedant „Žalgirio“ atakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donovanas Slijngardas

D.Slijngardas yra ketvirtasis komandos kapitonas ir jau tapo savotišku „Žalgirio“ simboliu, o V.Dambrauskas kadaise yra pavadinęs olandą vienu mėgstamiausių žaidėjų. Šiemet A lygoje jis praleido vos vieną dvikovą, tad neabejotinai žais ir trečiadienį.

Egidijus yra ir tvirtas Lietuvos rinktinės pagrindinės sudėties žaidėjas, o „Žalgiryje“ jo vaidmuo ir balsas drabužinėje yra dar svaresnis.

Nors prieš sezoną „Žalgiris“ iš Klaipėdos „Atlanto“ įsigijo abiejuose gynybos kraštuose galintį žaisti Lietuvos rinktinės jauną gynėją Rolandą Baravyką, o taurės varžybose ir mažiau svarbiuose čempionato mačuose strategas nevengdavo eksperimentų stumdamas E.Vaitkūną į kairį kraštą ir dešinį palikdamas naujokui, sunku tikėtis, jog perspektyvus šiaulietis galėtų išstumti kurį nors komandos autoritetą iš startinės sudėties svarbiausiame sezono mače.

Komanda be kapitono tokioje svarbioje dvikovoje neįsivaizduojama, tad dėl E.Vaitkūno pasirodymo klausimų taip pat beveik nekyla. Egidijus yra ir tvirtas Lietuvos rinktinės pagrindinės sudėties žaidėjas, o „Žalgiryje“ jo vaidmuo ir balsas drabužinėje yra dar svaresnis.

Senegaliečiui – gyvenimą keičianti dvikova?

Gynybos viduryje V.Dambrauskas ir ne mažiau svarų, o gal net ir svaresnį, žodį formuojant sudėtį turintis klubo sporto direktorius M.Nikoličius turėtų rinktis Mamadou Mbodjio ir Lino Klimavičiaus porą.

Nors komandą prieš pora savaičių papildė iš Čilės atvykęs Diego Oyarzúnas, sunkiai tikėtina, kad sezono rungtynėse treneris drįstų ardyti puikiai šiemet veikusį tandemą.

Nei Lino, nei Mamadou iš starto sudėties nesugebėjo išstumti netgi į „Žalgirį“ po karjeros stotelės Kazachstane sugrįžęs Lietuvos rinktinės pagrindinėse sudėtyje žaidęs Georgas Freidgeimas. Nenorėdamas taikstyti su atsarginio vaidmeniu, kaišiadoriškis vėl susikrovė daiktus ir išvyko į Vidurinę Aziją, bet jį pakeitusiam buvusiam Santjago „Palestino“ nariui Vilniuje kovoti dėl vietos po saule bus ne ką lengviau.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mamadou Mbodjis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mamadou Mbodjis

V.Dambrauskas naujokui suteikė šansą pasirodyti kontrolinėse dvikovose, bet pirmajame mače su Geteborgo IFK D.Oyarzúnui akivaizdžiai trūko geresnio tarpusavio supratimo su komandos draugais. Pietų Amerikos atstovas darė nemažai klaidų ir dvikovoje su „Ludogorec“ treneriai tikrai nerizikuos, juolab kad vidurio gynėjo pozicija šiuolaikiniame futbole turbūt yra ta, kurioje yra labiausiai svarbus susižaidimas ir tarpusavio ryšio pajautimas.

L.Klimavičius „Žalgirio“ ekipoje pritapo labai greitai, o pradėjęs žaisti poroje su M.Mbodjiu netgi išsikovojo vietą rinktinės starto sudėtyje. Treneris gali džiaugtis, kad abu pagrindiniai „Žalgirio“ vidurio gynėjai gana neblogai vienas kitą papildo: jeigu senegalietis nevengia pradėti atakų bei esant reikalui gali žaisti ir atraminio (ar net atakuojančio) saugo pozicijose, tai Linas yra tikras „Žalgirio“ gynybos bastionas.

Juodaodis netikėtai tapo vienu „Žalgirio“ sirgalių numylėtiniu, nors dar visai neseniai aktyviausios „Žalgirio“ ultrų grupuotės nariai garsėjo nacionalistinėmis idėjomis.

Mače su „Ludogorec“ M.Mbodjio vaidmuo išvis gali būti kertinis. Žaidžiant su tokiu sunkiai nuspėjamu varžovu, afrikiečio universalumas tiek ginantis, tiek puolant gali būti ypač svarbus, o pačiam futbolininkui tai taip pat neeilinė galimybė parodyti save kur kas platesnei auditorijai.

Iš Belgrado „Crvena zvezda“ atvykęs juodaodis netikėtai tapo vienu „Žalgirio“ sirgalių numylėtiniu, nors dar visai neseniai aktyviausios „Žalgirio“ ultrų grupuotės Pietų IV tribūnoje nariai garsėjo nacionalistinėmis idėjomis.

Bet nors ir „Žalgiryje“ jaučiasi patogiai, o Lietuvoje uždirbamų pinigų jam visiškai užtenka išlaikyti Senegale gyvenančią savo šeimą, kuklaus ir tylaus būdo senegalietis neslepia, jog Vilnius – tik laikina stotelė, o dvikova su „Ludogorec“ gali padėti ištrūkti iš tuščių A lygos stadionų.

Aikštės vidurys – gerai patikrintam trejetui

Aikštės viduryje V.Dambrauskas turėtų rinktis gerai patikrintą atraminių saugų porą – Mantą Kuklį bei kroatą Slavko Blagojevičių, o pagrindinio atakų organizatoriaus funkcijas turbūt atliks serbas Matija Ljujičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matija Ljujičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Matija Ljujičius

Nors prieš pat sezoną skambiai įsigytas Mahamane'as Traoré tikrai buvo perkamas tam, jog padėtų komandai iškovoti istorinį bilietą į Europos taurių pagrindines varžybas, bet sezono eiga ir pastarųjų savaičių situacija „Žalgirio“ trenerius verčia ieškoti kitų variantų.

Didžiąją sezono dalį M.Traoré gydėsi traumą ir sugrįžimas į aikštę užtruko gerokai ilgiau, nei buvo planuota. Pastarosiomis savaitėmis afrikietis treniruotėse jau dirba visa jėga ir kartais pasirodo aikštėje, bet beveik neabejojama, kad vienintelis žaidėjas, kurį jis galėtų išstumti iš starto sudėties, yra jaunasis M.Ljujičius.

Tačiau Matija yra kuriantis ir visiškai į ataką orientuotas saugas, tuo tarpu Mahamane'as – gynybinio plano žaidėjas. Vargu, ar V.Dambrauskas tokią dvikovą drįstų pradėti su trimis atraminiais saugais, kai situacija bent jau pirmajame mače namuose verčia „Žalgirį“ daugiau dėmesio skirti atakai ir galvoti apie įvarčius.

Labiau tikėtina, kad žalgiriečiams pasiekus tikslą ir bandant išsaugoti rezultatą, M.Traoré į aikštę žengtų antrajame kėlinyje po keitimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slavko Blagojevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Slavko Blagojevičius

Kontroliniame mače su Geteborgo IFK jis žaidė, nes treneriai leido išsigydyti traumą M.Kukliui, bet dvikovoje su Barysavo BATE Lietuvos rinktinės saugas jau rungtyniavo, tad veikiausiai nuo pirmųjų minučių žais ir trečiadienį.

S.Blagojevičius? Kartais koją pakiša pernelyg karštas kroato būdas ir pernelyg didelis avantiūrizmas, tačiau net nemažai kamuolių prarandantis aktyvus saugas yra gyvybiškai svarbi dabartinio „Žalgirio“ ląstelė, kurią klubui pavyksta išsaugoti tik todėl, jog komanda žaidžia Čempionų lygos turnyre.

S.Blagojevičius šiemet A lygoje praleido vos vieną mačą, M.Ljujičius ir M.Kuklys – po du. Nėra priežasčių, kodėl V.Dambrauskas turėtų ardyti sėkmingai veikusį trikampį.

Atakos krašte – šansas naujokui

O štai atakos kraštuose naujienų veikiausiai išvysime. Jeigu viename krašte, be jokios abejonės, žais Elivelto, tai kitas turbūt priklausys komandos naujokui iš Rumunijos Liviu Antaliui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elivelto
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Elivelto

Iš Panevėžio „Ekrano“ atvykusį Elivelto jau dabar galima drąsiai vadinti vienu geriausių legionierių A lygos istorijoje ir statyti į vieną eilę greta Rafaelio Ledesmos, Jurijaus Kendyšo ar Pavelo Komolovo.

Šį sezoną brazilas yra vienintelis „Žalgirio“ futbolininkas, nepraleidęs nė vieno A lygos mačo ir dažnai aikštėje atrodo netgi solidžiau ir yra svarbesnė figūra už kur kas brangesnius savo bendraklubius.

Mače su „Ludogorec“ jam teks žaisti prieš nemažai savo tautiečių. Autoritetų nepaisymas, improvizacija bei nestandartinis situacijos matymas „Žalgirio“ treneriams gali būti labai svarbios Elivelto savybės.

Nors rumunas dar nežaidė oficialių rungtynių, ir draugiškų mačų pakako tam, kad pamatytume, jog tai yra nepaprastai universalus ir futbolo intelektu gerokai išsiskiriantis futbolininkas.

Kitame turėtume išvysti L.Antalį. Nors rumunas dar nežaidė oficialių rungtynių, bet ir draugiškų mačų pakako tam, kad pamatytume, jog tai yra nepaprastai universalus ir futbolo intelektu gerokai išsiskiriantis futbolininkas.

Prisivilioti į Vilnių „Žalgirio“ vadovams jį pavyko tik dėl gerų ryšių su Rumunijos futbolo veikėjais bei demonstratyviai mosuojant iš rankovės ištrauktu koziriu – Čempionų lygos korta.

Per dešimt pastarųjų metų dešimtyje skirtingų klubų žaidęs saugas susigundė vilniečių pasiūlyta galimybe ir stengsis parodyti savo sugebėjimus mače su „Ludogorec“.

fkzalgiris.lt nuotr./Liviu Antalis
fkzalgiris.lt nuotr./Liviu Antalis

Jo atvykimas vietą starto sudėtyje greičiausiai atima iš Vytauto Lukšos. Pastarasis futbolininkas šalies čempionate žaisdavo beveik kiekviename mače, bet atvykus L.Antaliui greičiausiai turės pratintis prie atsarginio vaidmens.

V.Lukšai šis etapas turėtų būti ypač skaudus, nes dėl labai aršios konkurencijos tokiu pačiu atsarginio vaidmeniu jis turi tenkintis ir rinktinėje.

V.Lukšai šis etapas turėtų būti ypač skaudus, nes dėl labai aršios konkurencijos tokiu pačiu atsarginio vaidmeniu jis turi tenkintis ir rinktinėje, nors pagal daugumą svarbiausių futbolininko savybių gerokai lenkia nemažai kitų pozicijų starto sudėties žaidėjų.

Kitam aikštės krašte galinčiam žaisti lietuviui Sauliui Mikoliūnui mače su Geteborgo IFK atsinaujino trauma, dėl kurios prireikė pakartotinės operacijos, tad akistatas su bulgarais veteranas praleis.

Justas Lasickas, kaip ir viduryje galintis žaisti Karolis Uzėla, yra „Žalgirio“ ateitis ir gali baigiantis rungtynėms pasirodyti po keitimo, tačiau dabartis dar kol kas priklauso kur kas labiau patyrusiems jų komandos draugams.

Puolėjas – antrą jaunystę išgyvenantis dzūkas

Pilna nuopuolių ir pakilimų Darvydo Šerno karjera 2017-aisiais vėl suskambo linksmomis melodijomis.

32-ejų metų alytiškis su trenksmu grįžo ne tik į Vilniaus „Žalgirį“, bet ir į Lietuvos rinktinę, kur mače su slovakais buvo geriausias komandos žaidėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darvydas Šernas pelnė įvartį
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darvydas Šernas pelnė įvartį

Šiemet energingas puolėjas gali džiaugtis ypač pagerėjusia „įvarčio jusle“, o tai snaiperiui yra svarbiausia. O būtent to dabar stinga kitam „Žalgirio“ puolėjui Bahrudinui Atajičiui.

Tradiciškai aktyvus bosnis šiemet varžovų vartus atrakino vos tris kartus, o pagrindiniam komandos puolėjui tai akivaizdžiai yra per kuklus rezultatas ir B.Atajičiaus kaina rinkoje akivaizdžiai krenta.

Kitas legionierius – Serge'as Nyuiadzi taip pat šiemet neblizga stabilumu, ir nors atletiškumas ir greitis yra tos savybės, kuriomis būtų galima naudotis mače su brazilų perpildyta „Ludogorec“, „Žalgirio“ treneriai veikiausiai rinksis pastovumą.

Kažin ar „Žagiris“ ryžtųsi metų rungtynes pradėti be rezultatyviausio šio sezono savo žaidėjo. Klausimas yra tik vienas: ar Darvydas iš karto užims vietą atakos smaigalyje, ar atakuos iš aikštės krašto, taip pagrindinio puolėjo poziciją užleisdamas Elivelto ar L.Antaliui. Bet čia jau yra malonusis V.Dambrausko galvos skausmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito