Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 11

Balionų čempionato organizatoriai vilniečių prašo: tai bus varžybos, tad neskambinkite 112

Nuo šio ketvirtadienio vakaro iki savaitės pabaigos Vilniaus padangėje gerokai padaugės eismo. Ne dėl to, kad dar vienos avialinijos atnaujina skrydžius, – sostinėje rengiamos didžiulės tarptautinės karšto oro balionų varžybos. Vilniaus miesto atvirasis karšto oro balionų čempionatas yra pirmasis nuo koronaviruso protrūkio tokio pobūdžio sportinis renginys pasaulyje.
Oreivis Dovydas Vaitkevičius
Oro balionai / Pauliaus Grigaliūno nuotr.

Dėl nugalėtojo vardo varžysis 23 sportininkai ne tik iš sostinės ir kitų Lietuvos miestų, bet ir Latvijos bei Čekijos. Tarp jų yra ir itin patyrusių bei tituluotų, pavyzdžiui, dabartinis Europos vicečempionas Laurynas Komža, buvęs pasaulio ir Europos vicečempionas marijampolietis Romas Kostiuškevičius, jo sūnus Rokas Kostiuškevičius, kuris yra dusyk laimėjęs pasaulio jaunimo čempionatą, pasaulio prieščempionatį ir Europos pirmenybes, o neseniai pakilo į daugiau nei 9 km aukštį ir kone pakartojo Lietuvos rekordą. Ne vienas iš dalyvių yra tapęs Lietuvos čempionu.

Dar bemaž tiek pat pilotų sportinių gebėjimų nedemonstruos ir dalyvaus tik fiestoje vilniečių bei sostinės svečių malonumui, tad į dangų kils kone 40 įvairiaspalvių balionų.

Šios varžybos yra vienas pirmųjų masinių renginių Vilniuje nuo karantino dėl COVID-19 pradžios ir vyksta jam dar nesibaigus, tad organizatoriai atkreipia dėmesį, jog pašaliniai žmonės negalės, priešingai nei dažnai būna prieš balionų skrydžius ar net per varžybas, vaikščioti po pakilimo lauką, laisvai bendrauti su pilotais ar jų komandos nariais.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis oro balionu virš Zarasų

Be to, tiek daug balionų vienu metu virš Vilniaus nėra skridę turbūt nuo 2003-ųjų, kai čia vyko Europos čempionatas. Įprastu metu keli, retais atvejais – keliolika pilotų skrenda su keleiviais, tad balionai tiesiog pakyla į leistiną aukštį ir juda, kur neša vėjas. Per varžybas oreiviai turi atlikti įvairias užduotis, kartais – per tam tikrą trumpą laiką ar tam tikrame aukštyje. Tad žmonės nuo žemės gali pamatyti ir neįprastai – pavyzdžiui, žemai – skrendančių, kryptį stipriai keičiančių, skrendančių pirmyn-atgal ar besistengiančių išsilaikyti tame pačiame taške balionų.

„Pilotai, atlikdami užduotis, gali skristi ir žemai, ir labai žemai. Tai nėra nieko neįprasto. Mūsų sportininkai yra labai patyrę, turį aukštus pasaulinius reitingus. Todėl nereikia skambinti 112, – pusiau juokais paprašė varžybų organizatorius Tadas Gegevičius. – Taip pat iškart atsiprašome, jei ką nors pažadinsime penktadienį ar šeštadienį ryte, nes skrydžių startą numatome 5 val. ryto.“

Čempionatas vyks birželio 11-14 dienomis. Jei orai bus palankūs, balionai į orą kils penkis kartus – anksti ryte ir vakare, prieš leidžiantis saulei.

Per karantiną dangaus išsiilgę oreiviai šias varžybas suorganizavo per rekordiškai trumpą laiką – gerą savaitę. Jos turėjo vykti kiek vėliau, bet dėl numatomos karantino pabaigos jas teko paankstinti ir organizuoti, kol lėktuvų srautas virš Vilniaus – gerokai sumažėjęs. Dėl to pilotai galės „užkabinti“ kuo daugiau sostinės – tiek, kiek leidžiama, mat virš dalies miesto skristi negalima arba numatyti įvairūs aukščio apribojimai.

Pauliaus Grigaliūno nuotr./Oreivis Dovydas Vaitkevičius
Pauliaus Grigaliūno nuotr./Oreivis Dovydas Vaitkevičius

Varžybos neturėtų smarkiai skirtis nuo įprastų. Nebent tuo, kad susirinkimai prieš skrydžius, kur aptariamos užduotys ir oro sąlygos, turės vykti atviroje erdvėje – Vingio parko estradoje, o ne didelėje salėje. Kad sportininkams nereikėtų sukti galvos dėl saugaus atstumo nuo kitų žmonių, jie neskraidins keleivių.

T.Gegevičiaus žiniomis, karšto oro balionų sportinio renginio šiemet dar nebuvo. „Sportinis renginys – kol kas pirmas ant viso svieto. Ir viso pasaulio sportininkai mums pavydi“, – juokėsi pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai