Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 08

Čempionai tampa paklausūs – lietuvius kviečia portugalai

Parolimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire pernai auksą laimėję Lietuvos golbolo meistrai neliko nepastebėti. Lisabonos „Sporting“ klubas paprašė trijų lietuvių pagalbos per turnyrą Švedijoje šią savaitę.
Lietuva – JAV
Lietuvos golbolo rinktinė. / Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.

Futbolo, krepšinio, ledo ritulio, rankinio, net vandensvydžio klubai kviečiasi legionierius iš kitų šalių, siekdami pakelti savo lygį.

Golbole, dar vadiname aklųjų riedulyje, tai ypač retas atvejis. Ir kalbant apie atlygius čia nesisuka milijonai, nesisuka nei tūkstančiai, nei šimtai eurų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žurnalistų golbolo turnyras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Brazauskis

„Nekalbėjome apie finansinį uždarbį, mes net nesidomėjome, – sakė prie Portugalijos klubo ketvirtadienį prisidėsiantis Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjas Mantas Brazauskis. – Tiesiog norime pajausti tą legionierių duonos skonį. Man nėra tekę žaisti už užsienio klubą, laukia įdomi patirtis.

Gal įsivažiuosime ir ateityje sulauksime darbo pasiūlymų. Juk viskas nuo kažko prasideda“.

Lietuvių lygis jau žinomas pasaulyje

Pradžią legionierių kelyje pramynė Genrikas Pavliukianecas – daug metų buvęs geriausias Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjas, su aukso medaliu ant kaklo Rio de Žaneire baigęs titulais paženklintą karjerą.

Jis jau pernai talkino „Sporting“ klubui, kuris yra garsus dėl futbolo komandos istorijos, bet turi ir dar keliolikos sporto šakų sekcijas.

Šiemet Lisabonos komanda pakvietė tris kitus parolimpinių žaidynių čempionus: M.Brazauskį, Justą Pažarauską ir Mindaugą Suchovėjų.

M.Brazauskis žaidynėse buvo Lietuvos rinktinės gynybos siena, kairiarankis J.Pažarauskas pagal pelnytus įvarčius rikiavosi trečias bendroje įskaitoje, M.Suchovėjus yra vertinamas už universalumą aikštėje.

Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – JAV
Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – JAV

Trys lietuviai ir trys portugalai sudarys komandą, kuri šią savaitę žais Švedijos mieste Malmėje turnyre „Malmo Open“.

„Galbūt dėl Rio laimėto aukso, galbūt dėl gerą įspūdį palikusio G.Pavliukianeco, portugalai ir kreipėsi į mus. O galbūt tiesiog lietuvių golbolininkų lygis jau tampa gerai žinomas pasaulyje“, – svarstydamas, kuo patraukė „Sporting“ dėmesį, kalbėjo M.Brazauskis.

Jis pabrėžė, jog su tautiečiais padės tik Portugalijos klubui, o ne nacionalinei rinktinei.

„Visada žaisime už Lietuvos rinktinę, negali būtų nė kalbos, – sakė M.Brazauskis. – Ir portugalų kvietime nėra jokių paslėptų pasiūlymų. Jie teiravosi, ar varžybos Švedijoje nesikirs su Lietuvos rinktinės planais“.

Naują trenerį surasti sunku

Po Rio de Žanairo parolimpinių žaidynių, kur visas septynerias rungtynes laimėję Lietuvos golbolo meistrai pirmą kartą iškovojo auksą, čempionų komandoje įvyko svarbių pokyčių.

Daug metų komandos lyderiu buvęs G.Pavliukianecas pasisotino golbolu ir nusprendė daugiau laiko skirti savo laisvalaikiui ir šeimai.

Treneris Karolis Levickis išsiskyrė su komanda dėl nesutarimų su žaidėjais ir minimalaus atlyginimo.

Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Lietuva – JAV
Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr./Iš kairės: G.Pavliukianecas, K.Levickis.

Liko septyni žaidėjai, kurie treniruojasi Vilniuje „Šaltinio“ klube Naujamiestyje, vis dairydamiesi naujo trenerio.

„Vis dar neturime nuolatinio trenerio, – pasakojo M.Brazauskis. – Nors buvome ir skelbimą pateikę, daugiau kandidatų patys atsivedame už rankos. Kai kurie paskui atsisakė, bet džiaugėmės, kad jie pažiūrėjo, pabandė.

Dabar turime studentą, kuris veda mums fizinio rengimo pratybas. Nėra paprasta, nes potencialus treneris iš pradžių turi perprasti golbolo taisykles, juk nė vienas universitetas tokios specialybės trenerių neruošia“.

Neteko lyderio, bet liko stiprūs

Vis dar turime gerų metikų. O mūsų gynyba visada buvo gera.

Šiais metais svarbiausios varžybos parolimpinių čempionų laukia rudenį, kai Suomijoje vyks Europos čempionatas.

2017 metais lietuviai taip pat pasirodys keleriose tarptautinėse klubų varžybose, o rinktinės gretose žais turnyruose Trakuose ir Kaune.

Nors įvyko svarbių pokyčių, komandoje liko pakankamai stiprių žaidėjų, kurie yra pasirengę tęsti Lietuvos golbolo pergalių tradicijas.

„Išėjo Genrikas, kuris buvo labai geras žaidėjas, labai stiprus metikas, – sakė M.Brazauskis. – Tačiau vis dar turime gerų metikų. O gynyba mūsų visada buvo gera.

Svarbiausia bus gerai sužaisti per svarbiausias rungtynes, tada, kai labiausiai reikia“.

VIDEO: Lietuvos golbolo rinktinė: kas jie tokie?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito