Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 13

Dėl stadiono Vilniuje zvimbia lazdos: mokėti už statybas veržiasi ir vieni, ir kiti

Vilniaus miesto savivaldybė užsimojo lazda. Beisbolininkai baiminasi, kad patys, tarsi jų daužomas kamuoliukas, bus išmušti iš stadiono, kurio statybos leidimo negauna ketverius metus, lakstydami nuo vienos institucijos prie kitos, lyg nuo bazės iki bazės rungtynių metu. Politikai aiškina, kad pavargo laukti – žada vilniečių sąskaita sutvarkyti stadioną ir grąžinti jį beisbolui. Tik jau kitomis sąlygomis.
Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ir Lietuvos beisbolo asociacijos prezidentas Virmidas Neverauskas.
Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ir Lietuvos beisbolo asociacijos prezidentas Virmidas Neverauskas. / Igno Miškinio/15min piešinys

Tikrai neįprastas atvejis Lietuvoje – mokėti už pavargusio aikštyno rekonstrukciją nori ir vieni, ir kiti.

Lietuvos beisbolo asociacija (LBA) teigia turinti stipriausios pasaulyje MLB lygos finansinę paramą – reikia tik statybos leidimo.

O Vilniaus savivaldybė stadioną naujam gyvenimui prikeltų miestiečių lėšomis.

Bet statybos Jomanto parke, kaip įprasta mūsų šalyje kalbant apie sporto objektus, vis stringa.

Mėtosi kaltinimais

Istorija prasideda 2018-ųjų rudenį. Beisbolininkai šokinėjo iš laimės: „bulvių lauke“ arba „šunų vedžiojimo aikštelėje“ – kaip kandžiai mūsiškius pašiepdavo varžovai – tiesiog pievoje prie „Litexpo“ parodų rūmų istorinių rezultatų pasiekę lietuviai pagaliau rado naujus namus.

Vilniaus miesto savivaldybė už simbolinę – 100 eurų per mėnesį – kainą atidavė raktus nuo apleisto stadiono Baltupio g. 69, Vilniuje.

Beisbolininkai už tai įsipareigojo atlikti aikštyno rekonstrukciją.

Sutartis pasirašyta 20-iai metų, iki 2038-ųjų, tačiau praėjusį trečiadienį Vilniaus miesto tarybai buvo paruoštas dokumentas, siūlantis „vienašališkai nutraukti“ savivaldybės įsipareigojimus beisbolo asociacijai.

„Žinote, Vilnius yra labai užstatytas miestas. Teoriškai, tų sugriuvusių tribūnų vietoje gali išdygti bet kas. Neturiu įrodymų, bet bandau samprotauti, kieno čia gali būti interesas. Vėl kažkokių statytojų“, – kalbėdamas su 15min svarstė LBA prezidentas Virmidas Neverauskas.

„Būtume tokie pirmieji. Jokia panaši sutartis iki šiol nėra nutraukta“, – pridūrė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Beisbolo asociacijos prezidentas Virmidas Neverauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Beisbolo asociacijos prezidentas Virmidas Neverauskas

Vilniaus vicemero Valdo Benkunsko teigimu, beisbolininkai tiesiog per lėti statybininkai ir nevykdo savo įsipareigojimų.

„Pagal pirminį susitarimą, sudarytą 2018 m., stadiono rekonstrukcija turėjo būti užbaigta iki 2020 m. birželio. LBA šios sąlygos neįvykdžius, rekonstrukcijos terminas buvo geranoriškai nukeltas iki 2022 m. balandžio. Nors šis terminas jau yra suėjęs, asociacija ne tik nėra atlikusi rekonstrukcijos, bet ir neturi suderinto statinio projekto bei statybą leidžiančio dokumento“, – 15min atsiųstame atsakyme pabrėžė sostinės vicemeras, sostinėje kuruojantis būtent sporto sritį.

„Kadangi LBA per pratęstą ketverių metų terminą ne tik nepradėjo darbų, bet ir nepabaigė techninės dokumentacijos tvarkymo bei teikė pakartotinius prašymus dėl stadiono rekonstrukcijos termino pavėlinimo (pageidavo pavėlinti iki 2025-04-01, vėliau – iki 2024-12-31 ir iki 2023-12-31), asociacijos nevykdomi įsipareigojimai ir blogėjanti stadiono infrastruktūros būklė savivaldybei kelia didelį susirūpinimą. Dėl šios priežasties ir svarstoma nepratęsti stadiono rekonstrukcijos darbų termino“, – papildė V.Benkunskas.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas

Beisbolininkai kaltinimus atmuša ir meta kamuoliuką atgal į savivaldybę.

„Mums kaišomi pagaliai. Nežinau, ar jų darbuotojai nekompetentingi, ar dar kažkas? Tikrai daug savivaldybės kliauzių. Pavyzdžiui, liepia kreiptis į NŽT (Nacionalinę žemės tarnybą) dėl medžių. Perklausiu, ar tikrai į NŽT? Atsako, kad tikrai taip. Kreipiamės. Kol laukiame atsakymo, prarandame 3 mėnesius. Taigi gauname jį tokį, kokio ir tikėjausi – dėl medžių sprendžia miestas, ne NŽT“, – pečiais traukė V.Neverauskas, jau 4 metus trunkantį susirašinėjimą su savivaldybės atstovais persiuntęs ir 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas