Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 02

Drąsiausi prabilo: Rusijos didmeistriai pasipiktino Vladimiro Putino veiksmais

Kol didžioji Rusijos visuomenės dalis, taip pat ir sporto bendruomenė, tyliai stebi Kremliaus kariuomenės vykdomus žudymus, Rusijos šachmatų žvaigždės išreiškė savo požiūrį į karą Ukrainoje.
V.Fedosejevas (kairėje) ir A.Koreniuk atvirai pasisakė apie V.Putino sprendimus.
V.Fedosejevas (kairėje) ir A.Koreniuk atvirai pasisakė apie V.Putino sprendimus. / „Scanpix“ nuotr.

Šachmatų didmeistrė Aleksandra Kosteniuk liko šokiruota, kai vasario 24 dieną Rusijos kariuomenė pradėjo atakuoti Ukrainą.

„Mes buvome Prancūzijoje, bet turėjome užsisakę skrydį į Rusiją. Skrydis buvo atšauktas ir dabar negaliu įsivaizduoti savo sugrįžimo ten“, – chess.com sakė A.Kosteniuk, beveik du dešimtmečius atstovavusi Rusijos rinktinei.

Režimas primena sovietinius laikus

Buvusi pasaulio ir Europos šachmatų čempionė teigė, buvusi priblokšta žiniomis apie karo pradžią.

„Buvo naujienų ir gandų pačioje metų pradžioje, bet nė akimirkai tuo netikėjome. Todėl buvo didelis šokas, kai tai iš tiesų prasidėjo“, – sakė 38 metų šachmatininkė.

Ji pripažino, jog pati tikėjo Rusijos propaganda, kol Kremliaus kariuomenė įsiveržė į Ukrainą.

„Rusijoje yra tokių, kurie sako, kad šalis niekada nepuolė kitų per visą istoriją. Aš tikėjau, kad Rusija pati niekada nebuvo užpuolikė, bet, deja, tai nėra tiesa“, – susivokė A.Kosteniuk.

Akivaizdu, kad ukrainiečiai labiausiai kenčia nuo karo. Tačiau A.Kosteniuk atkreipė dėmesį, kad ir Rusijos žmonės patiria problemų.

Anot ne vieną titulą Rusijos moterų šachmatų rinktinei komandinėse varžybose atnešusios šachmatininkės, jos šalyje paprasti piliečiai labiausiai nukenčia dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimų.

Kaip žinia, karas Rusijoje negali būti vadinamas karu, o privalo būti įvardinamas kaip „speciali karinė operacija“. Pavadinus karą Ukrainoje karu, Rusijoje gali gauti nuo 5 iki 10 metų kalėjimo.

Anot A.Kosteniuk, gyvenimas Rusijoje pradeda priminti sovietinius laikus: „Girdžiu ir skaitau apie dažnus atvejus, kad mano šalyje žmonės negali sakyti laisvai to, ką nori pasakyti. Sugriuvus Sovietų Sąjungai, po 1990 metų buvo sudėtingas laikotarpis, tačiau mes buvome laisvi.

Niekada nebuvau verčiama kažką pasakyti. Taip pat nebuvau verčiama kažko nesakyti. Augau laisvoje šalyje, tad bent jau galėjau patirti ir pasidžiaugti kalbos laisve.“

Dabar padėtis visiškai kitokia. A.Kosteniuk negrįš į Rusiją, nors teigė, vis dar mylinti savo gimtinę.

„Jei grįšiu, nuolat matysiu ir girdėsiu propagandą, jausiu jos atmosferą. Nežinau, ką dabar daryti. Noriu būti laisva, nes suprantu, kokia svarbi yra laisvė“, – pabrėžė šachmatininkė.

Nebenori atstovauti Rusijos rinktinei

A.Kosteniuk nėra vienintelė Rusijos šachmatininkė, gebanti išsakyti savo požiūrį atvirai ir drąsiai.

Vladimiras Fedosejevas irgi pamatė pakankamai V.Putino sprendimų, tad persikėlė į Ispaniją, kai Rusijos kariuomenė pradėjo pulti Ukrainą.

„Rusijoje gerai žinoma II pasaulinio istorija. Dabar viskas atrodo taip pat. Nemanau, kad Rusija yra demokratinė šalis. Jaučiu, kad padėtis Rusijoje kiekvieną dieną prastėja“, – sakė 27 metų šachmatininkas, iškovojęs bronzą Europos čempionate ir sidabrą pasaulio komandinėse pirmenybėse.

V.Fedosejevas nežino, kada grįš namo.

„Galbūt vieną dieną aš sugrįšiu, bet aš nebežaisiu niekada už šią šalį“, – pažadėjo šachmatininkas.

Pykina nuo Kremliaus politikos

22 metų Aleksejus Sarana pareiškė, kad myli Rusiją, bet nekenčia šalies vykdomos politikos.

„Mūsų vyriausybės veiksmai pykina. Aš nesutinku su jais, bet negaliu jų paveikti. Man nepatinka šis karas. Pasekmės yra siaubingos“, – sakė jaunasis šachmatininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas