Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 18 /19:44

Europos oro balionų čempionate triumfavo šveicarai, lietuviai liko be apdovanojimų

Sunkiai prognozuojami Vengrijos, kur ką tik baigėsi Europos karšto oro balionų čempionatas, vėjai palankiausi buvo Šveicarijos pilotams – šios šalies atstovai laimėjo pirmą ir antrą vietas. Geriausiai iš Lietuvos sportininkų pasirodęs Rokas Kostiuškevičius galutinėje įskaitoje – 14-as, nuo jo nedaug atsiliko Laurynas Komža – 18-as.
Oro balionai
Oro balionai / Eglės Zicari nuotr.

Vengrijos pietuose esančio Segedo miesto vėjai į rikiuotės viršų „išpūtė“ ir naujus šio sporto lyderius – mažai kurie iš pirmojo dešimtuko gali pasigirti kuo nors rimtesniu nei nacionalinio čempionato nugalėtojo titulu.

Lietuvos rinktinė nacionalinių komandų rikiuotėje užėmė 6-ą vietą. Aukščiausios pozicijos atiteko Prancūzijai, Šveicarijai ir Vokietijai.

Europos čempionu, surinkęs 14 320 taškų iš 19 000 galimų, pirmą kartą tapo šveicaras Romanas Hugi, pradėjęs lyderiauti nuo pirmo skrydžio.

Karšto oro balioną jis pilotuoja nuo 2010 m., bet apdovanojimą Senojo žemyno pirmenybėse kol kas buvo iškovojęs tik kartą – 2017-aisiais Prancūzijoje laimėjo bronzą.

R.Hugi nedideliu skirtumu (14 048 taškai) aplenkė gerokai labiau tituluotą tautietį, ligšiolinį čempioną Stefaną Zeberli, kuris pilotuoja jau 21 metus.

Šveicaras buvo laimėjęs penkerias iš pastarųjų 6 žemyno pirmenybių, per pastaruosius du pasaulio čempionatus laimėjo 2-ą ir 3-ią vietas.

Eglės Zicari nuotr./Europos karšto oro balionų čempionato 2021 pirmos ir antros vietos laimėtojai šveicarai Romanas Hugi bei Stefanas Zeberli
Eglės Zicari nuotr./Europos karšto oro balionų čempionato 2021 pirmos ir antros vietos laimėtojai šveicarai Romanas Hugi bei Stefanas Zeberli

Bronza atiteko belgui Davidui Spildoorenui, kuris atsiliko dar mažesniu skirtumu – 14 021 taškas. Pomėgį pilotuoti jis perėmė iš tėvo ir vyresnio brolio, bet kol kas iš rimtesnių varžybų dalyvavo tik pasaulio jaunimo čempionate ir Belgijos pirmenybėse, kur yra laimėjęs 4 vietą.

Pirmą penketuką baigia patyręs, dukart Prancūzijos čempionu buvęs, bet pirmą kartą Europos čempionate dalyvavęs Jeanphilippe’as Odouard’as (13 131 taškas) ir austras Thomas Kindermannas-Schoenas (12 702 taškai), kurio geriausias pasiekimas iki šiol – ankstesniame Europos čempionate užimta 10-a vieta.

Toliau rikiuojasi buvęs Europos vicečempionas ir penkiskart Vokietijos čempionas Svenas Goehleris, parašiutus į balioną išmainęs lenkas Romanas Bauta, septyniskart Belgijos čempionas, pasaulio oro žaidynių vicečempionas Stevenas Vlegelsas.

Pirmojo dešimtuko pabaigoje – Jungtinei Karalystei atstovaujantis švedas Kennethas Karlstromas, kuriam yra tekę skraidinti garsų mokslininką Steveną Hawkingą, ir balionų gamintojas, pilotas-testuotojas, instruktorius čekas Petras Kubičekas.

Aukščiausią iš lietuvių – 14-ą vietą su 12 100 taškų užėmė Rokas Kostiuškevičius, kuriam prieš aštuonerius metus Lenkijoje iki šiol vieninteliam buvo pavykę nutraukti S.Zeberli dominavimą ant Senojo žemyno pirmenybių nugalėtojų pakylos. Tąsyk lietuvis, taip pat dukart laimėjęs pasaulio jaunimo čempionatą, 2016 m. pasaulio prieščempionatį, anksčiau – ir Lietuvos čempionatą, o pernai pakilęs į kone rekordinį mūsų šalyje 9 km aukštį, iškovojo pirmą vietą.

Sportininko tėvas Rimas Kostiuškevičius Segede liko 41-as (10 185 taškai). Minėtame Europos čempionate, kuriame triumfavo Rokas Kostiuškevičius, jis buvo antras, tokią pačią vietą užėmė ir 2016 m. pasaulio čempionate bei 2010 m. pasaulio dirižablių čempionate. 2014 m. pasaulio oro žaidynių dirižablių kategorijoje buvo laimėjęs laimėjo 3-ią, o tais pačiais metais vykusiame pasaulio karšto oro balionų čempionate – 5-ą vietą.

Ligšiolinis Europos vicečempionas, Lietuvos čempionas L.Komža varžybose užėmė 18-ą vietą (11 932 taškai). Po pirmųjų užduočių jis rikiavosi trečias, paskui – šeštas-septintas, bet vėlesniuose skrydžiuose pasirodė ne taip sėkmingai.

15min nuotr./Oro balionai
15min nuotr./Oro balionai

Beje, čempionato pradžioje net penki Lietuvos sportininkai buvo pirmajame trisdešimtuke, tačiau vėliau jų pozicijos ėmė prastėti.

34-as galutinėje įskaitoje – Vytas Kerdokas (10 579 taškai), vos dviem vietomis žemiau – Tadas Gegevičius (10 414 taškai). Vytautas Junevičius liko 66-as (7 097 taškai).

Ne itin sėkmingai varžybos susiklostė ir kai kuriems kitiems tituluotiems sportininkams. Po tris kartus Europos čempionu ir vicečempionu tapęs bei dukart trečias likęs vokietis Uwe Schneideris, save vadinantis varžybų dinozauru, užėmė 19-ą vietą.

Pasaulio ir pasaulio jaunimo, penkiskart Jungtinės Karalystės čempionas britas Dominicas Barefordas atsidūrė laipteliu žemiau, pasaulio moterų čempionė lenkė Beata Choma liko 72-a.

Iš viso pirmenybėse dalyvavo 81 pilotas iš 22 valstybių. Pirmą kartą pirmenybėse tarp jų buvo Armėnijos oreivis. Lietuvai atstovavo šeši sportininkai.

Varžybos vyko Vengrijos pietuose netoli Serbijos ir Rumunijos esančiame Segede. Trečias pagal dydį šalies miestas garsus paprikos prieskoniais ir guliašu, gaminamu iš kiaulienos, raugintų kopūstų bei grietinės.

Iš planuotų 10 sportinių skrydžių įvyko 6. Paskutinieji buvo atšaukti dėl nepalankių oro sąlygų – stipraus ar itin gūsingo vėjo, nedidelio lietaus.

Tiesa, vėjas per visas varžybų dienas buvo permainingas ir sunkiai prognozuojamas, be to, dėl rytais po gana vėsių naktų sparčiai kylančios temperatūros balionai kartais tapdavo sunkiau valdomi ir sportininkams ne visada pavykdavo skirsti taip, kaip planavo. Todėl kai kuriuos skrydžius oreiviai įvertino kaip loteriją.

Detalesnius čempionato rezultatus galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas