Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 30

Iš pasaulio čempionato grįžęs Ž.Savickas: „Jei būčiau geriausios formos – laimėčiau“

Žydrūnas Savickas antradienį grįžo iš pasaulio galiūnų čempionato Botsvanoje, kur sekmadienį liko tik 9-oje vietoje tarp dešimties finalo dalyvių. Galiūnas teigė, kad savo pagrindinį tikslą įvykdė, o geriau pasirodyti varžybose sutrukdė prieš tris mėnesius patirta trauma.
Žydrūnas Savickas
Žydrūnas Savickas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus oro uosto atvykimo salėje nemažą būrį žurnalistų ir fotografų pamatęs galiūnas šyptelėjo ir vėliau pripažino, kad tokio pasitikimo nesitikėjo.

„Būdavo, kad ir grįžus po pergalės nesulaukdavau tiek dėmesio“, – stebėjosi Ž.Savickas.

Kairiojo peties nervo traumą dar vasarį patyręs galiūnas nuo tada rengėsi planetos pirmenybėms lenktyniaudamas su laiku. Treniruotėse Ž.Savickas ir gydė nervą bei raumenį, ir stengėsi sutvirtėti bei pasirengti čempionatui.

Vis dėlto į finalą patekęs sportininkas jame liko toli nuo nugalėtojų pakylos. Planetos pirmenybes pirmą kartą laimėjo britas Eddie Hallas, aplenkęs islandą Hafthorą Juliusą Bjornssoną ir amerikietį Bryaną Shaw.

– Ar pagrindinė jūsų nesėkmingo pasirodymo priežastis buvo trauma, ar lėmė ir kiti veiksniai?

– Mano minimalus planas buvo patekti į finalą, maksimalus – laimėti. Tai minimumą įvykdžiau, bet iki maksimumo buvo toli. Realistiškai, tikimybė buvo gal vienas procentas – reikėjo, kad man viskas sektųsi, o varžovams niekas nesisektų. Trauma, aišku, atsiliepė, gaila, kad ta antra trauma visiškai supainiojo mano sezono planą. Dabar bandysiu atgauti jėgas iki 90-ies procentų ir kitais metais grįžti visa jėga.

Mano minimalus planas buvo patekti į finalą, maksimalus – laimėti. Tai minimumą įvykdžiau, bet iki maksimumo buvo toli.

– Tai jūsų metinis planas* iš esmės nesikeičia?

– Taip. Turėsiu kelis tarpinius startus, bet jie nebus labai svarbūs, didelių tikslų nekeliu. Maždaug už keturių mėnesių turėčiau pasiekti normalią formą. Jeigu jos nepasieksiu – teks jau baigti karjerą.

– Skirtumas tarp prizines vietas užėmusių atletų buvo labai mažas. Konkurencija tarp galiūnų didėja?

– Konkurencija tikrai labai didelė, iš to trejeto galėjo laimėti bet kuris. Norint laimėti, reikia kiekvienais metais iškelti vis daugiau – šiemet šuolis buvo ypač didelis.

– Jeigu būtumėte geriausios savo formos, į kokią vietą galėjote pretenduoti, vertinant pagal šio pasaulio čempionato rezultatus?

– Jeigu kada nors karjeroje būdamas geriausios formos būčiau turėjęs tokias rungtis finale – būčiau laimėjęs šešias iš šešių. Tai net nebūtų laimėjimas – būtų sutriuškinimas. Deja, tai yra ne vien sportas, bet ir daug politikos. Nėra buvę, kad visos rungtys būtų geros 3 milijonų šalies gyventojui.

– Ar kitais metais rungtys smarkiai keisis?

Jeigu kada nors karjeroje būdamas geriausios formos būčiau turėjęs tokias rungtis finale – būčiau laimėjęs šešias iš šešių. Tai nebūtų laimėjimas – būtų sutriuškinimas.

– Kad bus tokios pačios, sunku tikėtis, jos kasmet truputį keičiasi. Tačiau 3–4 iš jų turėtų būti tokios pat. Manau, kad šiuo metu pasaulio čempionato rungtys tikrai yra tokios, kad išaiškina stipriausią. Anksčiau yra buvę rungčių, kurios apie jėgą nepasako nieko, tačiau pastaraisiais metais jos tikrai būna tinkamos.

– Čempionatą laimėjęs E.Hallas iškart paskelbė apie karjeros pabaigą. Kaip vertinate tokį sprendimą?

– Jis ir prieš tai buvo sakęs, kad jo tikslas yra laimėti vieną kartą. Bet būna taip, kad norisi pakartoti laimėjimą, o tai yra labai sunku. Laimėti visada lengviau, nei pralaimėti. Galbūt jam užtenka to lengvesnio kelio.

– Islandas H.Bjornssonas po varžybų teigė, kad yra nepatenkintas teisėjais, kurie iš jo titulą neva pavogė.

– Reikia mokėti ne tik laimėti, bet ir pralaimėti. Labai blogai, kai žmogus nemoka pralaimėti. Tai yra didžiulė nepagarba varžovams, žinoma, ir teisėjams, ir laimėtojui. Juolab kad jo pareiškimas neatitinka realybės. Jeigu jam būtų buvęs užskaitytas tas vienas priėjimas, dėl kurio islandas piktinosi, E.Hallas būtų tiesiog iškėlęs vienu kartu daugiau, nes kėlė po jo.

Tai yra visiškai vaikiškas pareiškimas. Galiūnų visuomenė yra nusivylusi, manau, kad Hafthorui kitose varžybose pasirodyti bus labai gėda. Man yra anksčiau buvę tokių situacijų, tačiau aš niekada to viešai nesakiau – tai yra neetiška.

2017 m. Ž.Savicko laukiančios varžybos*

Dar balandį su 15min kalbėjęs Ž.Savickas teigė, kad po pasaulio čempionato 2017-aisiais dalyvaus dar bent trijose varžybose.

Tai bus pasaulio veteranų čempionatas (rugpjūčio 6 d. Belfaste), Lietuvos pirmenybės (rugsėjo 10 d. Panevėžyje) bei didžiulis „Giants Live“ renginys Mančesteryje (rugsėjo 30 d.).

„Tai bus didžiausias kada nors buvęs renginys galiūnų sporte. Mančesteryje bus pilna 20 tūkst. žmonių talpinanti arena. Anglijoje jie užsiaugino tokią auditoriją, kad surengti varžybas su 20 tūkst. žiūrovų yra vieni niekai. Labai būtų įdomu dalyvauti tokiame renginyje, todėl galvoju iki rugsėjo palaikyti formą“, – planais dalijosi Ž.Savickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas