Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 13

Išgąstis prieš Tokiją: Laura Asadauskaitė skaudžiai krito su žirgu, skilo šonkaulis

Londono olimpinių žaidynių čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė prieš kelionę į Tokiją patyrė sunkią traumą per jojimo treniruotę. Dėl šios priežasties ji praleido Europos šiuolaikinės penkiakovės čempionatą praėjusį savaitgalį.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė laimėjo pasaulio taurės finalą Tokijuje.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė laimėjo pasaulio taurės finalą Tokijuje. / UIPM nuotr.

Žirgas šoko nesėkmingai per dvigubą kliūtį

Tokijo olimpinės žaidynės prasidės liepos 23 dieną, bet Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė šiuo metu negali sportuoti visa jėga.

Prieš porą savaičių 37 metų penkiakovininkė stipriai susižeidė per jojimo pratybas Riešės žirgyne.

„Riešėje daug žirgų, jai davė normalų žirgą, tiesiog šis neapskaičiavo atstumo tarp dviejų kliūčių, šoko taip vadinamomis „žirklėmis“, užkliuvo ir krito kartu su Laura, – pasakojo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės treneris ir vienas federacijos vadovų Viačeslavas Kalininas. – Ji susimušė šonkaulius.

Penkiakovininkams taip nutinka, man pačiam taip yra buvę, tai nieko baisaus. Gerai, kad neprisitrenkė, bet smūgis buvo stiprus – per šonkaulius.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laura Asadauskaitė

Būta stipraus skausmo, sportininkė buvo nuvežta pas gydytojus.

Atlikus tyrimus nustatyta, kad skilo šonkaulis.

Dėl to L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė praleido Žemutiniame Naugarde (Rusija) praėjusį savaitgalį vykusį Europos čempionate, kuriame kita Lietuvos penkiakovininkė Ieva Serapinaitė iškovojo auksą asmeninėse varžybų, o mišrioje estafetėje su Justinu Kinderiu laimėjo sidabrą.

Bėga ir fechtuojasi, bet plaukiant skauda

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė jau sportuoja.

15min skambutis pirmadienį ją užklupo kaip tik bėgiojant. Sportininkė nebuvo linkusi pasakoti apie savo situaciją, tačiau akivaizdu, kad jai dar reikia pasisaugoti ir išgyti sužeistą kūno vietą, kuriai gydyti nėra stebuklingų priemonių – labiausiai gydo laikas.

„Nusprendėme, kad jai neverta važiuoti į Europos čempionatą, kur irgi tektų joti, o dar viena trauma galėtų sukelti kur kas skaudesnes pasekmes. Negalima rizikuoti prieš Tokijo žaidynes, ji juk mūsų lyderė, – kalbėjo V.Kalininas. – Dabar ji jau fechtuoja, bėgioja, bet jai dar skauda plaukiant.

Natūralu. Ir šiaip bet kuriam mūsų nukritus skaudėtų šonkaulius, o ji krito kartu su žirgu.“

Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė
Vytauto Dranginio nuotr./Laura Asadauskaitė

Anot šiuolaikinės penkiakovininkės specialisto, L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė kaip visada per pratybas jojo dėvėdama šalmą, o šiuolaikinės kliūtys yra lengvai nuverčiamos, tad tikimybė susižeisti nėra didelė.

V.Kalininas prisiminė, kad anksčiau šiuolaikinėje penkiakovėje kliūtys būdavo stacionarios ir vienas penkiakovininkų yra patyręs sunkią traumą, kurią gydėsi ligoninėje pusmetį.

Šiuo atveju, penkiakovininkė išvengė didesnio pavojaus.

„Gerai, kad ji negavo su kanopa per galvą, nelūžo nė ranka, nė koja. Laura juk smulkutė, – apie 160 cm ūgio penkiakovininkę sakė V.Kalininas. – Žirgas krito į vieną pusę, o ji – į kitą.“

Dominuoja ilgiau nei dešimtmetį, nors bėdų pasitaiko

Tokijo olimpinėse žaidynėse mūsų šalies penkiakovininkai – L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė ir J.Kinderis startuos vieni paskutiniųjų.

Rugpjūčio 4-5 dienomis Japonijoje jie turėtų išbandyti žirgus, suderinti techninius varžybų klausimus, o pačios varžybos vyks rugpjūčio 5-7 dienomis.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė laikoma viena didžiausių Lietuvos olimpinės rinktinės vilčių Tokijuje, ne tik dėl to, kad 2012 metais ji jau laimėjo olimpinį auksą Londone.

„Scanpix“ nuotr./Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.
„Scanpix“ nuotr./Laura Asadauskaitė Londono olimpinėse žaidynėse iškovojo aukso medalį.

Net ir viename labiausiai nenuspėjamų sportų šakų – šiuolaikinėje penkiakovėje, kurioje reikia plaukti, fechtuotis, joti, šaudyti ir bėgti, valinga atletė dominuoja daugiau nei dešimtmetį.

Ji yra tapusi dusyk pasaulio čempione ir keturis kartus Europos čempione asmeninėse varžybose.

Iš viso savo kolekcijoje ji turi 14 medalių, pelnytų aukščiausio lygio varžybose – olimpinėse žaidynėse ir pasaulio bei Europos pirmenybėse, net neskaičiuojant pasaulio taurės finalų ir etapų.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tris kartus yra išrinkta geriausia Lietuvos metų sportininke (per šalies istoriją tarp moterų nusileidžia tik R.Meilutytei, kuri tokio pripažinimo sulaukė 4 sykius), nors ilgoje karjeroje pasitaikė įvairių iššūkių.

Šių metų balandį penkiakovininkė per pasaulio taurės varžybas Bulgarijoje užsikrėtė COVID-19 ir kartu su kita Lietuvos penkiakovininke turėjo praleisti 14 dienų karantine viename Sofijos viešbučių.

2018 metais Laurai teko iškęsti Achilo sausgyslės operaciją, dėl kurios beveik metus turėjo atsiduoti reabilitacijai ir atsargiai sugrįžti į profesionalų sportą.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė grįžo su trenksmu
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė grįžo su trenksmu

Žirgas pakišo koją L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei 2016 metais Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kai gyvūnas užsispyrė ir nešoko per kliūtį, o nulis taškų jojime nulėmė tik 31 vietą galutinėje įskaitoje vienai varžybų favoričių.

Dabar lietuviškas žirgas iškrėtė nemalonią staigmeną olimpinei čempionei, besirengiančiai ketvirtosioms savo olimpinėms žaidynėms.

„Dar ji dar turi patausoti save, bet viskas bus gerai, – vylėsi V.Kalininas. – Tai neturėtų atsiliepti startams Tokijuje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas