Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06

Istoriniai skaičiai: L.Asadauskaitė – tituluočiausia penkiakovininkė olimpiadose

Pirmąjį medalį Lietuvai Tokijo olimpinėse žaidynėse padovanojusi Laura Asadauskaitė įrašė savo pavardę ir į rekordų knygas.
  • 37-erių lietuvė tapo tituluočiausia visų laikų olimpiete šiuolaikinės penkiakovės istorijoje. Iki šiol jokia moteris nebuvo iškovojusi dviejų olimpinių medalių dažnai nenuspėjamoje penkiakovės rungtyje. Be sidabro Tokijuje L.Asadauskaitei priklauso ir 2012 m. Londone laimėtas aukso medalis.
  • Po sidabrinio triumfo Japonijoje L.Asadauskaitė tapo tituluočiausia olimpiete ir Nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Du medalius tarp moterų sportininkių dar yra laimėjusi tik Austra Skujytė. Jos sąskaitoje – 1 sidabras (2004 m. Atėnuose) ir 1 bronza (2012 m. Londone).
  • Iš 13 vietos paskutinėje rungtyje į 2 pakilusi L.Asadauskaitė įspūdingai pagerino ir sau priklausiusį olimpinį bėgimo bei šaudymo rungties rekordą, pasiektą Rio de Žaneiro žaidynėse (12 min. 1,01 sek.). Tokijuje L.Asadauskaitė buvo net 22,64 sek. greitesnė. Naujasis šios rungties olimpinis rekordas – 11 min. 38,37 sek.
  • Įdomu, kad pasaulio rekordas šioje rungtyje priklauso kitai lietuvei Gintarei Venčkauskaitei (11 min. 15,04 sek.). Ji paskutinėje rungtyje taip pat pasirodė įspūdingai – iš 24 vietos pakilo į 7.
  • L.Asadauskaitei priklauso kitas pasaulio rekordas – 2016 m. Romoje ji iš viso surinko net 1417 taškų, susumavus visas rungtis.
  • Pagal olimpinėse žaidynėse iškovotų medalių skaičių L.Asadauskaitė pavijo savo vyrą bei trenerį Andrejų Zadneprovskį (sidabras 2004 m. Atėnuose ir 2008 m. Pekine). Tiesa, žmonos medaliai tauresni – auksas ir sidabras.
„Scanpix“/AP nuotr./Laura Asadauskaitė, britė Kate French ir vengrė Sarolta Kovacs.
„Scanpix“/AP nuotr./Laura Asadauskaitė, britė Kate French ir vengrė Sarolta Kovacs.
  • Už 2 vietą Tokijo olimpinėse žaidynėse L.Asadauskaitė sulauks 61 tūkst. eurų valstybinės premijos.
  • Medalius žaidynėse iškovojusius sportininkus tradiciškai apdovanoja ir Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK). 2012 metais už auksą Londone L.Asadauskaitė gavo naujutėlio BMW 5 serijos automobilio raktelius.
  • Ilgiau laukti pirmojo olimpinio medalio Lietuvai teko tik 1996 m. Atlantoje. Tada atsidaryti apdovanojimų sąskaitą pavyko tik priešpaskutinę dieną, kai bronzą pelnė Lietuvos krepšininkai.
  • Su 1 sidabro medaliu Lietuva bendroje medalių lentelėje šiuo metu dalinasi 75 vietą kartu su Šiaurės Makedonija, Namibija ir Turkmėnija. Latvija ir Estija turi po 1 auksą bei 1 bronzą ir dalinasi 57 poziciją.
  • Lietuva su L.Asadauskaitės medaliu prisidėjo ir prie žaidynių rekordo. Tokijuje apdovanojimus iškovojo jau 89 skirtingos šalys – daugiausia istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas