Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

It varžybose rinkimuose pasijutusi čempionė jau įsivaizduoja, nuo ko pradės darbus Seime

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė deda tašką savo titulais paženklintoje karjeroje ir jaučiasi pasirengusi žengti į politinę sceną.
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Naują karjeros etapą Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė pradeda nuo pergalės.

Jų daugiau nei per du dešimtmečius trukusią karjerą šiuolaikinėje penkiakovėje būta daug. O aukščiausio lygio varžybose 40-metė vilnietė pasirodė dar prieš du mėnesius, kai startavo penktosiose savo olimpinėse žaidynėse.

Sekmadienio vakare ji jau triumfavo su Socialdemokratų partija, kuri laimėjo daugiausiai vietų Seime per rinkimus daugiamandatėje apygardoje, o viena iš 18-os vietų priklauso ir L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Su savo vyru, irgi tituluotu buvusiu penkiakovininku Andrejumi Zadneprovskiu, pasirodžiusi socialdemokratų būstine per rinkimus tapusiame „Grey“ restorane, ten ji pradėjo sekti žinias, kurios galutinai pasitvirtino pirmadienio rytą – prieš rinkimus buvusi 11-a sąraše sportininkė sulaukė palaikymo reitinguojant partijos narius ir palypėjo į 8 poziciją bei užtikrintai pateko į 2024–2028 metų Seimą.

„Jaučiausi kaip varžybose. Jautėsi kova, – 15min pirmadienį sakė smagiai nusiteikusi L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Startavau iš 11 pozicijos, tada šiek tiek leidausi, bet vėl pakilau. Buvau ties 8 vieta, kai dar stebėjau balsavimo rezultatus ir galvojau: tai tarsi varžybos, kaip reikia išsilaikyti šioje pozicijoje?

Iki pabaigos neišlaukiau, vis tiek reikėjo eiti miegoti ir pasilikti intrigą rytui. Prieš užmiegant buvo jauduliukas: „Pavyks ar nepavyks?“. Mąsčiau, ar žmonės nori matyti mane Seime, ar balsuos, ar jie nori pokyčių. Ryte išvydau daug sveikinimų ir supratau, kad viskas gerai ir jausmas buvo tarsi pergalės, tarsi varžybose būčiau laimėjusi medalį. Pavyko, dėl to tikrai labai džiaugiuosi, nuotaika labai gera.

Iš kitos pusės, jaučiu ir atsakomybę. Žmonės man rašo, „Laurute, viskas bus gerai, reikia sporto labui kažką daryti“. Jie rašo, kad tiki manimi, kad sugebėsiu. Nežinau, kaip bus, bet esu labai dėkinga visiems, kurie manimi tikėjo.“

2006 metais baigusi Vilniaus pedagoginį universitetą (kūno kultūros ir sporto bakalaurė), o 2011 metais Mykolo Romerio universiteto Europos Sąjungos politikos ir administravimo magistrantūrą, L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė dabar nori tapti ta, kuri padėtų susikalbėti susiskaldžiusiai sporto bendruomenei.

„Dabar svarbiausia rasti dialogą tarp visų. Tarp visų institucijų, kurios yra valdžioje, o tada daryti, kas yra geriausia. Prieš prieinant prie svarbiausių sprendimų, sakyčiau, kad reikia sėsti su visais, pabendrauti, kad nebūtų, taip, kad kiekvienas traukų į savo pusę – žinau, kad iki šiol taip ir vyko. Man norisi bendradarbiavimo tarp visų, kad pokalbiai vyktų gražiai ir būtų rasti geriausi sprendimai padedant sportui Lietuvoje“, – sakė ji.

Pastaraisiais metais Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei jai pavaldi Nacionalinė sporto agentūra nesutarė dėl svarbių klausimų su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu ir kai kuriomis sporto federacijomis. Šios turėjo priekaištų dėl sporto finansų dalybų ir olimpinio sporto centro likvidavimo.

Tačiau L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė tiki, kad yra raktas link susitarimo.

„Bendradarbiavimas, – sakė ji. – Svarbiausia susitarimai tarpusavyje, komunikacija, – to labai trūko. Visi linko į savo pusę, veikė asmeniškumai. Nereikėtų to, į geresnę pusę pradėsime judėti turbūt tada, kai bendradarbiausime: ministerija, Tautinis olimpinis komitetas, Nacionalinė sporto agentūra, sportininkai, treneriai, federacijos. Reikia išgirsti visų balsą. Manau, kad esu iš tų, kurie mėgsta komunikuoti, man patinka bendrauti su sportininkais, su treneriais. Manau, kad svarbu išgirsti ne vieno ar kelių nuomonę, o visų tų, kurie svarbiausi: sportininkai, treneriai, federacijos. Kas jiems trukdo, ko jie norėtų? Komunikacija tarp visų grandžių bus svarbi. Aš manau, kad nuo to ir reikia pradėti darbus.“

Robertas Riabovas/BNS/Laura Asadauskaitė - Zadneprovskienė
Robertas Riabovas/BNS/Laura Asadauskaitė - Zadneprovskienė

Seime dabar bus du olimpiniai čempionai. 2000 ir 2004 metais aukso medalius iš žaidynių parvežęs legendinis disko metikas Virgilijus Alekna per pastarąją kadenciją vadovavo Seime jaunimo ir sporto reikalų komisijai.

V.Alekna su Liberalų sąjūdžiu sulaukė rinkėjų pasitikėjimo ir liks darbuotis Seime. Bet pasikeitus valdžios svertams, veikiausiai įvyks ir kėdžių perstumdymas komitetuose bei komisijose.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė pripažino, kad taikosi į V.Aleknos pareigas.

„Norėtųsi būti tokioje pozicijoje, kurioje žodis būtų svarus. Kad galima būtų daryti sprendimus, turėti ne paskutinį žodį. – paklausta, ar gali užimti V.Aleknos vietą Sporto ir jaunimo reikalų komisijos pirmininko pozicijoje, sakė buvusi penkiakovininkė. – Aišku, dėl to dar reikės pakovoti, apskritai pagalvoti, kurioje pozicijoje man būtų geriausia save realizuoti. Rinkimai baigsis po dviejų savaičių, dar yra laiko apgalvoti, tad dar reikės apsispręsti, kas yra geriausia.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė, Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Mažiau problemų L.Asadauskaitei-Zadneprovskienei turėtų kelti dienotvarkė.

Dalis elitinių sportininkų, baigę karjerą, susiduria su iššūkiais prisitaikant prie įprastos darbo dienos rutinos, nes tarp dviejų treniruočių nutaikydavo poilsio valandų, bet per kelias rungtis į skirtingas treniruočių vietas kasdien šokinėjusi penkiakovininkė tvirtino, kad jai tai nėra aktualu.

„Niekada neturėdavau pietų miego – nebuvo tokios prabangos, nes tarp treniruočių ir pietums būdavo mažai laiko, – sakė ji. – Mano diena prasideda 6 ryto ir trunka iki vakaro vėlumos, nes šiuolaikinė penkiakovė toks sportas, kad visada dirbi, dirbi, dirbi. Tad iš dalies manau, kad bus paprasčiau, nes darbo diena nebetruks taip ilgai. Aišku, tai kitoks darbas, bet man svarbu likti greta sporto, kurį aš labiausiai pažįstu ir labiausiai išmanau.“

Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė
Vytauto Dranginio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė

Sėkmingi Seimo rinkimai sudėlioja visus taškus L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės sportiniame kelyje.

Paauglystės metais, suvokusi, kad nepasieks visų svajonių plaukime, nors buvo Lietuvos čempionė, ji perėjo į šiuolaikinę penkiakovę 2002 metais ir po kelerių metų pasirodė elitinėse varžybose.

Pasaulio ir Europos pirmenybėse, planetos taurės finaluose ir etapuose Laura yra laimėjusi kelias dešimtis medalių, tarp kurių yra pasaulio auksas asmeninėse varžybose (2015 m.) ir keturi Europos čempionės titulai.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje

Penkiakovės varžybose viršūnė yra olimpinės žaidynės, o ten L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė iki šiol yra daugiausia pasiekusi Lietuvos olimpietė moteris. 2012 metų jos laimėtas olimpinis auksas lieka mūsų šalies aukščiausios prabos medaliu, o 2021 metais Tokijuje Laura vienintelė iš lietuvių lipo ant garbės pakylos, iškovojusi sidabrą.

Po traumų pastaraisiais metais jau taupiusi energiją ir rečiau startavusi varžybose, 160 cm ūgio atletė Paryžiuje įveikė olimpinio pusfinalio slenkstį ir prasibrovė į finalą, o ten buvo 16-a tarp 18-os sportininkių. Paryžiuje ji patvirtino, kad penktosios olimpinės žaidynės jai buvo paskutinės, bet tada ji dar atsargiai kalbėjo apie tašką visoje karjeroje, nors buvo įsitraukusi į socialdemokratų gretas.

Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje
Kipro Štreimikio/LTOK nuotr./Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė Paryžiaus olimpinių žaidynių pusfinalyje

Išrinkimas į Seimą diktuoja aiškius atsakymus.

„Aktyviai sportuoti nebepavyks, o ir pasirinkimas yra kitoks. Bet sportas liks šalia, bus bet kuriuo atveju, tik neprofesionalus, – sakė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė. – Negaliu persiplėšti, tai ir nebūtų įmanoma.

Viskam yra pradžia, ir viskam yra pabaiga. Kiekvienas gyvenimo etapas savaip yra gražus, džiaugiuosi, kad turėsiu, ką prisiminti, kad tikrai palikau pėdsaką. Dabar reikėtų pasistengti dėl visuomenės, dėl Lietuvos gerovės. Kaip ir sporte, čia reikės įdėti daug darbo, o tada galbūt ir pavyks nuveikti ką nors gero.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant