Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 23 /13:28

Karas dėl sporto fondo pinigų – Edis Urbanavičius išverstas iš posto

Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Edis Urbanavičius pirmadienį neteko pareigų Kūno kultūros ir sporto rėmimo (KKSR) fonde. Šis paskirsto daugiau nei 6 mln. eurų lėšų sporto organizacijoms. E.Urbanavičius buvo KKSR tarybos pirmininkas, tačiau likę keturi nariai išstumė jį iš posto ir nauju pirmininku paskyrė Rimantą Kveselaitį.
Albinas Grabnickas ir Romualdas Bakutis
Albinas Grabnickas ir Romualdas Bakutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagal STT siūlymus valstybės lėšomis finansuojamų projektų turinys turėtų būti viešinamas. Tačiau šiemet viešumo ir skaidrumo daugumos Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos narių sprendimu nebus.

Turėjome informaciją apie didelę korupcijos masto grėsmę.

Keturi iš penkių tarybos narių nusprendė nepriimti pataisų dėl lėšų paskirstymo skaidrumo. Vienintelis už jas balsavęs E.Urbanavičius pirmadienį neeilinio susitikimo metu išverstas iš posto.

„Buvo nubalsuota nušalinti mane nuo pareigų. Nauju pirmininku tapo Rimantas Kveselaitis“, – po dviejų valandų posėdžio pareiškė E.Urbanavičius.

Tiesa, KKSD vadovas liks fondo taryboje kaip vienas iš penkių narių: „Nesirengiu dirbi su žmonėmis, kurie manimi nepasitiki. Dabar mane nušalino kaip pirmininką, bet jeigu bus didesnių problemų, galėsiu pasitraukti ir visiškai.“

„Mano siūlymas buvo viešinti trumpus paraiškų apibendrinimus. Mes tuo metu turėjome šešias paraiškas. Galėjome visus kitus informuoti. Baimė buvo, kad kažkas nenorėjo, kad bus paviešinta. Turėjome informaciją apie didelę korupcijos masto grėsmę. Mes galėjome šį žingsnį žengti ir būti skaidresni“, – apie STT rekomendacijas, kurioms priešinosi kiti tarybos nariai, kalbėjo E.Urbanavičius.

Maištą sukėlę visuomenininkai tvirtina, kad E.Urbanavičiaus inicijuotos STT rekomendacijos nebuvo patvirtintos, nes fondo nariai nebuvo su jomis supažindinti, o pats klausimas iškeltas per vėlai – kai jau buvo pateiktos paraiškos.

Naujasis pirmininkas Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis negalėjo atsakyti, kaip ateityje bus didinamas fondo tarybos skaidrumas. 

Jis paraiškų pateikėjus, kurie prašo iš mokesčių surinktų lėšų, prilygino su diplominių darbų autoriais: „Tai yra autorinės teisės. Juk negali diplominiai darbai būti visi viešinami. Tai čia tas pats.“

Žurnalistams patikinus, kad visi moksliniai darbai būna vieši, R.Kveselaitis žadėjo, kad bus siekiama skaidrinti veiklą, tačiau bus atsižvelgta ir į pareiškėjų norus.

Kiekvienais metais tarp pareiškėjų būna ir apie 140 tūkst. eurų paramą gauna ir „Sportas visiems“ organizacija, kuriai vadovauja kitas fondo narys Algis Vasiliauskas. 

Jis tikino, kad neatsisakytų paviešinti savo organizacijos paraiškų: „Galima viską viešinti. Bet tai menki pinigai. Aš pats nusišalinu nuo sprendimų.“

„Iš esmės mūsų interesai skiriasi – KKSD ir visuomeninių organizacijų. Tai yra natūralu. Nenatūralu, kad mus veikia skirtingos įtakos. Tarybos nariai mano, kad čia yra nieko tokio patiems priimti sprendimus. Aš manau, kad asignatorių valdytojai turėtų priimti sprendimus ir taip yra visur. Visuomeninės organizatoriai turėtų būti tik patariamasis balsas“, – kalbėjo E.Urbanavičius.

Nušalintas nuo pareigų E.Urbanavičius piktinosi, kad tarybos nariai sudaro sąlygas įgyvendinti korupcijai: „Visuomeninės organizacijos daro įtaką valstybinei įstaigoms. Tai nėra normalu ir kelia daug klausimų. Sistema yra ydinga ir reikalauja permainų. Aš nekalbu apie nieką asmeniškai.“

„Fondo tarybos nariai susiasmenina ir blogai jaučiasi. Aš kalbu apie įstatymus, programas. Aš nieko nesabotavau kaip jie teigia. Ir įstatymo aš neprakišinėju. Jeigu jis bus, tai bus. Jokių tempimų nebuvo“, – tikino E.Urbanavičius.

Anksčiau panašiomis aplinkybėmis postą paliko ir buvęs KKSD vadovas ir KKSR pirmininkas Klemensas Rimšelis. Tačiau maištininkai teigia, kad nesieks E.Urbanavičiaus išstumti ir iš KKSD vadovo pareigų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edis Urbanavičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edis Urbanavičius

Perversmo organizatoriai – Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos atstovas Albinas Grabnickas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Romualdas Bakutis, Lietuvos sporto federacijų sąjungos prezidentas Rimantas Kveselaitis, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Bronislovas Vasiliauskas.​

Svarbu pažymėti, kad iš posto fondo pirmininką verčiantys tarybos nariai patys iš fondo savo projektams gauna apie 640 tūkst. eurų.

„Mes dengiame praktiškai visą Lietuvos sportą. Edis Urbanavičius kryptingai kompromituoja mūsų fondo veiklą ir siekia prastumti žalingą sportui pataisų įstatymą. Mes skelbiame nepasitikėjimą ir siekiame nušalinti jį nuo pareigų“, – paskelbė R.Kveselaitis.

Anot keturių fondo tarybos narių, E.Urbanavičius neorganizavo fondo darbo: nebuvo išrinkta ekspertų komisija, fondo sąmata nepateikta, fondas yra neveiklus. 

„Mes manome, kad fondo pirmininkas sąmoningai bando sužlugdyti pasirengimą Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms, nes tai yra paskutiniai pasirengimo metai. Dabar federacijos neturi pinigų pasirengimui. Jis aiškina federacijoms, kad negali duoti pinigų, nes mes neleidžiame, o jis neorganizuoja susitikimų“, – piktinosi R.Bakutis.

Tarybos nariai taip pat teigė, kad E.Urbanavičius bando reformuoti tarybą taip, kad ši būtų sudaryta iš jo pavaldinių KKSD ir taip valdyti lėšų paskirstymą.

„Fondo taryba turėtų būti formuojama iš 7 asmenų, iš kurių 5 būtų skiriami paties KKSD direktorius, t.y. E.Urbanavičiaus“, – piktinosi tarybos nariai.

Šiemet fondui pateiktos 748 paraiškos, kuriose prašomų lėšų suma – daugiau nei 25 mln. eurų. Iš tabako ir alkoholio akcizų bei loterijų surinktą 6,116 mln. eurų vertės fondą taryba paskirstys iki 2016 metų sausio mėnesio pabaigos. 

Pagal Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo įstatymą fondo (valstybės biudžeto) lėšas sudaro 1 proc. lėšų už alkoholinius gėrimus ir tabaką ir 10 proc. iš loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Tarybos narių pilnas pareiškimas:

Mes, žemiau pasirašę Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos nariai, reiškiame nepasitikėjimą Tarybos pirmininku Edžiu Urbanavičiumi ir šį žingsnį grindžiame šiais faktais bei argumentais:

  1. Darbo Tarybos pirmininko pareigose metu E.Urbanavičiui nepavyko užtikrinti tinkamo Tarybos darbo administravimo, tokių elementarių vadybinių procedūrų, kaip Tarybos posėdžių protokolavimas, savalaikis  informacijos, reikalingos Tarybos darbui, teikimas, Tarybos narių supažindinimas su jos veiklą liečiančiais dokumentais bei reguliarių Tarybos posėdžių organizavimas.
  2. Per pusantrų metų Tarybos pirmininkas neteikė jokių pastabų, siūlymų, neinicijavo jokių Administravimo taisyklių, Ekspertų veiklos taisyklių pakeitimų ir nesiėmė jokių iniciatyvų dėl tariamų Tarybos viešumo ir skaidrumo problemų, kurias jis dabar kelia.
  3. Šiuo metu E.Urbanavičius visur skleidžia informaciją esą Taryba nepritarusi jo iniciatyvai suteikti daugiau viešumo paraiškų priėmimo ir svarstymo procesui. Norime pabrėžti, kad 2015 m. rugsėjo 21 d. KKSD direktoriaus Tarybai teiktose naujose Fondo administravimo taisyklėse jokių viešinimo tvarkos pakeitimų nebuvo pasiūlyta. Tik po to, kai 2015 m. spalio 1 d. prasidėjo paraiškų priėmimas ir Fondui jau gavus pirmąsias paraiškas, spalio 9 d. posėdyje E.Urbanavičius žinodamas, kad juridiškai nėra galimi taisyklių pakeitimai, pateikė siūlymą viešinti paraiškų turinį. Tarybos nariai sutiko iš esmės koreguoti viešinimo tvarką, tačiau pasiūlė Tarybos pirmininkui nenusižengti juridinei logikai, netaisyti galiojančių taisyklių paraiškų teikimo eigoje. Tarybos nariai taip pat pasiūlė paruošti pakeitimus atitinkamuose Fondo dokumentuose bei taikyti juos naujam paraiškų teikimo laikotarpiui. Mums keista, kad E.Urbanavičius šiuo Tarybos darbo epizodu dabar visur spekuliuoja kaip įrodymu, kokia esą neskaidri yra Tarybos veikla.
  4. Savo viešuose pareiškimuose E.Urbanavičius mini Valstybės kontrolės ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymas dėl Tarybos veiklos. Deja, nė vienu šių dokumentų jis nepasidalino su Tarybos nariais, savo kolegomis, nors ant dokumentų nebuvo grifo „slaptai“. Žinodamas Fondo veiklos trūkumus nurodančią informaciją jis ją nuslėpė nuo Tarybos narių, ko pasekoje mes neturėjome galimybės laiku imtis priemonių trūkumams ir pastaboms pašalinti. Manome, tai buvo padaryta sąmoningai, siekiant diskredituoti Fondo tarybos veiklą ir, ją iš esmės sunaikinant, atimti iš sporto bendruomenės galimybę savivaldos pagrindais disponuoti sporto vystymui skirtomis lėšomis.
  5. Fondo tarybos nariams sunkiai sekėsi įkalbėti Tarybos pirmininką pradėti finansuotų projektų patikros procesą.  E.Urbanavičius iki šiol nesudarė galimybės atlikti stebėsenos plane numatytų patikrų, pavyzdžiui, atlikti patikrinimą  VšĮ „Nemuno žiede“. Svarbu pabrėžti, kad 2015 m. rugsėjo 21 d. posėdyje jo iniciatyva Fonde buvo svarstoma ir buvo patenkinta šios įstaigos finansavimo paraiškos korekcija, nors kaip KKSD direktorius, jis tuo metu jau turėjo žinoti, kad jai gresia bankrotas. Nuslėpdamas šios ir kitų KKSD pavaldume esančių sporto įstaigų finansinės būklės informaciją KKSD direktorius primygtinai reikalavo tenkinti jų pateiktas paraiškas. O juk šios iššvaistytos lėšos galėjo būti skirtos galo su galu nesuduriančių sporto federacijų, rinktinių, klubų ir sportininkų finansavimui, pasirengimui 2016 metų Olimpiadai. Tarybos nariams ėmus kelti klausimus dėl bankrutuojančių valstybinių įstaigų neteisėto finansavimo, E.Urbanavičius puolė plakti Tarybą „viešumo ir skaidrumo rimbu“.
  6. Tarybos pirmininkas, neinformavęs Tarybos ir nederinęs su pagrindinėmis sporto organizacijomis, valstybės institucijoms pateikė Sporto srities korupcijos prevencijos programą ir naują Fondo įstatymo projektą, kuriuo siekia iš esmės panaikinti sporto bendruomenės atstovavimo Fondo veikloje principą ir prisiskirti sau teisę vienvaldiškai valdyti Fondą, skirstyti jo lėšas. Sutinkamai su KKSD direktoriaus siūlomomis pataisomis, Fondo taryba turėtų būti formuojama iš 7 asmenų, iš kurių 5 būtų skiriami paties KKSD direktorius, t.y. E.Urbanavičiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas