Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 05

Lietuvos golfo pionierė Gilė Bitė Starkutė – apie pasirinktas studijas JAV ir olimpinę svajonę

Perspektyviausia Lietuvos golfo žaidėja Gilė Bitė Starkutė Amerikoje jaučiasi kaip namuose. Už Atlanto lietuvė pirmą kartą pajuto, kiek pagarbos gali sulaukti dėl to, kad atstovauji universiteto golfo komandai. 20-metė trečiakursė jau dabar dėliojasi ateitį taip, kad beprecedentis atvejis Lietuvoje virstų realybe. Arizonoje ji tarsi pionierė iš Lietuvos, įsitikinusi, jog golfas ją gali nuvesti gyvenime labai toli.
Gilė Bitė Starkutė
Gilė Bitė Starkutė / Mike Christy/Arizona Athletics nuotr.

„G-u-i-l-e“, – taip į lietuvę kreipiasi bendramoksliai Arizonoje.

Kai dviejų žaismingų vardų geltonkasė dar mokėsi mokykloje Vilniuje, net neįsivaizdavo, kiek daug visko įvyks, išvykus studijuoti į JAV. Jau po pirmųjų studijų metų Gilei Bitei norėjosi parašyti knygą.

Nieko nuostabaus, kai staiga sudrebini NCAA čempionatą įspūdingais smūgiais, o apie tave, dvidešimtmetę, ima rašyti didieji JAV žiniasklaidos kanalai, tokie grandai kaip „Washington Post“, „Yahoo“ ir kiti.

Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė
Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė

Kai imi demonstruoti geriausią golfą karjeroje ir atvedi savo universiteto komandą iki finalinio ketverto, šėlsta visa „Laukinių kačių“ bendruomenė. 50 tūkstančių žmonių – maždaug tiek vienija prestižinį Arizonos universitetą, kurio visos sporto komandos pavadintos „Wildcats“ vardu.

Kai patenki į Vilniaus dydžio Tusono miestą, nuo Meksikos nutolusį mažiau nei šimto kilometrų atstumu, ir atsiduri įspūdingas sąlygas siūlančiame universitete, kaip ta laukinė katė gali pašėlti iš džiaugsmo.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl aš esu čia, tai bandymas įrodyti, kaip toli gali nuvesti golfas. Man šis sportas yra tarsi galimybė įtikinti tautiečius, jog jie taip pat gali daryti neįtikėtinus dalykus, apie kuriuos galbūt niekuomet nė nedrįso pasvajoti“, – net pati Gilė prisipažino apie tokį gyvenimą net nesvajojusi.

Nesuvokiama pagarba golfui

Golfas atvėrė neįtikėtinas galimybes merginai iš tokios mažos šalies, kaip Lietuva. Tusoną ir Vilnių skiria 10 tūkstančių kilometrų, bet dar tolimesnė žyma – golfo žemėlapyje. Lietuvos sostinėje yra vos trys golfo aikštynai, kai tiek pat gyventojų turinčiame Tusone – kone 40.

Ir štai jums atsakymas, kodėl ši mergina, patenkanti į geriausių koledžų žaidėjų TOP-100-ką, tokia svarbi ir išskirtinė figūra Lietuvos golfo bendruomenei.

„Kai pavasarį grįžau į gimtinę, pasitikusi žmonių minia tik įrodė, jog jiems rūpi ir tai yra labai malonus dalykas. Žinoma, sunku būtų lyginti Amerikos ir Lietuvos požiūrius. Visgi JAV vien universitetuose už žaidėjų nugarų stovi tūkstantinės sirgalių armijos, dėl to visi labai stengiasi, atmosfera yra be galo konkurencinga. Lietuva yra krepšinio šalis, taigi būtų sunku įsivaizduoti, tokį palaikymą kitose sporto šakose, tačiau ta pagarba golfui visuomet buvo ir, manau, kad su laiku ji taps vis didesnė“, – sako sportininkė.

Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė
Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė

Lietuvoje golfą vis dar supa stereotipai. Kai kas golfą gal ir laiko turtuolių laisvalaikio leidimo būdu, bet tik ne G.B.Starkutė.

„Golfas čia yra vienas iš didžiausių sportų. Be to, tai net nekvestionuojama. Amerikoje, priklausydama golfo komandai, sulaukiu tikrai daug pagarbos iš aplinkinių. Kai koks nors profesorius sužino, jog užsiimu golfu, ima žiūrėti kitomis akimis, nes pagarba šiam sportui ir tuo užsiimantiems žmonėms yra tiesiog nesuvokiama“, – pasakojo geriausia Lietuvos golfo žaidėja.

Susitiko golfo ir krepšinio talentai

G.B.Starkutė trečius metus studijuoja Arizonoje. Universitete kremta ekonomikos ir finansų mokslus. Ji tarsi pionierė iš Lietuvos ir bus pirmoji golfo žaidėja iš mūsų šalies, baigusi studijas JAV.

Arizonos universitete Lietuvos vardą garsina ne tik ji, bet ir jaunieji Lietuvos krepšinio talentai. Ten žaidžia ir studijuoja talentingiausias savo kartos lietuvis Ąžuolas Tubelis, taip pat jo brolis Tautvilas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ąžuolas Tubelis

Prieš metus Gilė pasitiko naujokus Arizonoje ir supažindino su miestu, kuriame temperatūra šiuo metu svyruoja nuo 20 iki 27 laipsnių.

Visi lietuviai anapus Atlanto jaučia neįtikėtiną bendruomenės palaikymą. Tūkstantinės sirgalių armijos, stovinčios žaidėjų užnugaryje, paverčia universitetų turnyrus konkurencingu kovos lauku.

„Atvažiavusi į JAV, supratau, jog čia visai kitas lygis“, – teigė G.B.Starkutė.

Nors tikrąją save atrado už Atlanto, sportininkės tikslai ir toliau išlieka glaudžiai susiję su gimtine.

„Universitetą baigsiu 2023 m. gegužę, nuo tada liks tik metai iki olimpinių žaidynių, kai galėsiu tapti profesionale ir pakilti į aukštą poziciją pasauliniame reitinge“, – neslėpė golfo žaidėja.

Apie Jungtinėse Amerikos Valstijose iškylančius iššūkius, karjeros dvejones ir golfą – išskirtiniame Gilės Bitės Starkutės interviu 15min.lt

Gile, jau trečius metus studijuoji Arizonos universitete. Kaip sekėsi suderinti mokslą ir sportą karantino laikotarpiu? Kas buvo sunkiausia?

– Manau, kad praeiti metai buvo kitokie daugelio žmonių gyvenime, su tuo susidūrėme ir mes, Arizonos universiteto studentai. Paskaitos vyko nuotoliu, tai buvo gana neįprasta patirtis. Tačiau tai turėjo ir teigiamą pusę, kadangi susitaupė šiek tiek laiko, kurį būtų tekę išnaudoti važiuojant į universitetą. Tuo laikotarpiu beveik visas mano dėmesys buvo sukoncentruotas į golfą, nes kasdien paskaitos trukdavo tik apie porą valandų per „Zoom“ platformą. Na, o šie metai visai kitokie, nes jau esu trečiakursė, o nuo trečių metų Amerikoje studijos pradeda koncentruotis į pasirinktą specialybę. Tai viskas yra žymiai sudėtingiau, nes pernai vis dar vyravo šiokia tokia įvairovė, buvo ir bendro ugdymo paskaitų. O šiais metais visos studijos sukasi tik apie finansus, apskaitą, vadybą ir rinkodarą.

Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė
Mike Christy/Arizona Athletics nuotr./Gilė Bitė Starkutė

Kartais būna sunku suderinti sportą ir mokslus, kadangi jie abu reikalauja ganėtinai daug laiko. Bet aš tikrai negaliu skųstis, nes be galo džiaugiuosi studijomis čia.

– Kodėl pasirinkai būtent verslo finansų studijas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas