Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 23

Kinijos gydytojos skandalinga išpažintis: 10 tūkst. atletų vartojo dopingą

Buvusi Kinijos olimpinės rinktinės gydytoja tvirtina, jog visi jo šalies sportininkų medaliai, laimėti 1980-ųjų ir 1990-ųjų dešimtmečiais, buvo laimėti vartojant dopingą.
Dideles Kinijos sporto pergales kartais lydėdavo ir dopingo šešėlis.
Xue Yinxian teigimu, Kinijos atletai galėdavo keliauti į varžybas, kai būdavo paruošti pagal dopingo programą. / „Scanpix“ nuotr.

Xue Yinxian, 79 metų kinė, palikusi Kiniją prieš dvejus metus ir paprašiusi politinio prieglobsčio Vokietijoje, tvirtina, jog jos gimtinėje atletai nuo 11 metų amžiaus būdavo įtraukiami į dopingo sistemą.

Vokietijos televizijos kanalui ARD ji pasakojo, jog į sukčiavimo schemą pateko per 10 tūkst. atletų, tarp jų futbolo, krepšinio, tinklinio, stalo teniso, badmintono, lengvosios atletikos, plaukimo, šuolių į vandenį, gimnastikos ir sunkiosios atletikos.

„1980-aisiais ir 1990-aisiais Kinijos sportininkai, atstovaujantys nacionalinėms komandoms, aktyviai vartojo dopingo preparatus, – sakė Xue Yinxian. – Medaliai – aukso, sidabro ir bronzos – buvo aplieti dopingu.

Xue Yinxian
Xue Yinxian

Visi tarptautiniai medaliai (kuriuos laimėjo Kinijos olimpiečiai) turėtų būti grąžinti atgal. Šiame procese galėjo dalyvauti daugiau nei 10 tūkst. sportininkų.

Žmonės tikėjo, kad dopingas padės jiems atstovauti šaliai. Visi, kurie pasisakė prieš dopingą, įžeidė šalį ir dabar sėdi kalėjime.“

Xue Yinxian teigė, kad atletai buvo tikrinami, kol dopingo testų rezultatai tapdavo neigiami – tada jie buvo siunčiami į varžybas, kuriose tais laikais dopingo kontrolė nebuvo itin veiksminga.

„Jei atsisakydavai dopingo, privalėdavai palikti komandą, – pridūrė Xue Yinxian. – Iš pradžių draudžiamas medžiagas išbandydavo jaunimo komandos – patiems jauniausiems būdavo 11 metų.

Vienas trenerių priėjo prie manęs ir tarė: daktare Xue, berniukų krūtinės tampa vis didesnės. O berniukams buvo po 13-14 metų.“

Iš pradžių draudžiamas medžiagas išbandydavo jaunimo komandos – patiems jauniausiems būdavo 11 metų

Kinijos sporto rezultatai sparčiai kilo nuo tada, kai kinai pirmą kartą varžėsi olimpinėse žaidynėse 1984 metais Los Andžele. Ten Kinija užėmė ketvirtą vietą bendroje apdovanojimų įskaitoje su 32 medaliais, iš jų – 15 aukso.

Tačiau 1988 metais Seulo olimpinėse žaidynėse kinai liko tik 11-oje pozicijoje, per žaidynes Pietų Korėjoje laimėję tik penkis aukso medalius.

Jie iškovojo po 16 aukso medalių 1992 m. Barselonoje ir 1996 m. Atlantoje.

Kinijos rinktinės apdovanojimų skaičius iki 28 aukso medalių išaugo 2000 m. Sidnėjuje ir iki 32 aukso medalių 2004 m. Atėnuose.

2008 m. žaidynėse Pekine Kinija iškovojo net 100 medalių, iš jų – 48 aukso.

„Scanpix“ nuotr./Dideles Kinijos sporto pergales kartais lydėdavo ir dopingo šešėlis.
„Scanpix“ nuotr./Dideles Kinijos sporto pergales kartais lydėdavo ir dopingo šešėlis.

Tiesa, augantis laimikis visad pynėsi su dopingo šešėliu.

Šių metų vasarį buvo paviešintas buvusios ilgų nuotolių bėgimo pasaulio rekordininkės Wang Junxia 1995 m. rašytas laiškas, kuriame ji mini dopingą.

„Esame žmonės, ne gyvuliai, – rašoma dabar 44 metų kinės laiške. – Daug metų mes buvome verčiami vartoti dideles dozes draudžiamų medžiagų – tai tiesa.“

Wang Junxia priklausė grupei atletų, kuriuos treniravo skandalingasis Ma Junren.

Daug metų mes buvome verčiami vartoti dideles dozes draudžiamų medžiagų

Jis savo sportininkus muštruodavo Tibeto kalnuose, versdamas juos bėgti itin ilgus nuotolius (po maratono distancijas per dieną), mušė juos, draudė auginti ilgus plaukus, vertė gerti vėžlių kraują ir naudojo savitus gydymo metodus. Nors jis neigė dopingą, šeši šio trenerio atletai buvo diskvalifikuoti prieš Sidnėjaus olimpines žaidynes.

1994 m. Kinijos plaukimo ir dviračių sporto komandų 11 atletų, laimėję 15 aukso medalių Azijos žaidynėse Hirošimoje, buvo diskvalifikuoti, kai jų organizmuose rasta dihidrotestosterono, anabolinio steroido.

Kinijos sunkiaatlečių komanda yra viena iš devynių, kurias diskvalifikavo Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija dėl nuolatinių dopingo bėdų.

Kinijos plaukikai irgi dažnai patenka į dopingo kontrolierių radarą, o tris kartus olimpinis čempionas Sunas Yangas buvo diskvalifikuotas trims mėnesiams 2014 metais.

„Scanpix“ nuotr./Dideles Kinijos sporto pergales kartais lydėdavo ir dopingo šešėlis.
„Scanpix“ nuotr./Dideles Kinijos sporto pergales kartais lydėdavo ir dopingo šešėlis.

Kilęs naujas skandalas veikiausiai neturės realių pasekmių.

Medaliai nebus atimti, nes senaties terminas jau seniai praėjęs.

Dopingo istoriją paviešinusi Xue Yinxian teigė, jog buvo nušalinta nuo darbo Kinijos gimnastikos rinktinėje, kai atsisakė suleisti sportininkams draudžiamo preparato 1988 m. Seule.

Ji liko dirbti gydytoja kitose sporto organizacijose Kinijoje, bet paskui buvo įspėta laikyti liežuvį už dantų dėl dopingo temos prieš 2008 m. Pekino žaidynes.

Jie įspėjo mane, kad nekalbėčiau apie dopingą

„Jie įspėjo mane, kad nekalbėčiau apie dopingą, – pasakojo kinė. – Jie norėjo mane nutildyti.

Po mano vyro mirties jie nuolat prie manęs prieidavo per sporto renginius.

Man buvo uždrausta kalbėti apie dopingą, kartais jie paskambindavo man į namus 5 valandą ryte. Abu mano sūnūs prarado darbus.“

Kinijos vyriausybė ir Kinijos olimpinis komitetas kol kas neatsakė į Xue Yinxian kaltinimus.

Tačiau Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) jau pranešė, jog suformuos tyrėjų komandą ir imsis aiškintis Vokietijos televizijoje paskelbtą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas