Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laukia fiasko: IOC skelbia boikotą Rusijos rengiamoms „draugystės“ žaidynėms

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) antradienį apkaltino Rusiją dėl bandymo „politizuoti sportą“. Tai dar vienas smūgis Vladimiro Putino ambicijoms.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Rusija jau daugiau nei dvejus metus bombarduoja Ukrainos miestus ir žmones.

Tačiau šimtus tūkstančių ukrainiečių ir rusų gyvybių nusinešusio karo iniciatorius Vladimiras Putinas sugalvojo surengti taip vadinamas „draugystės žaidynes“ ateinantį rugsėjį.

Taip Rusijos diktatorius siekia sukurti kažkokią alternatyvą olimpinėms žaidynėms, nes jo šalis yra išmesta iš daugumos tarptautinių sporto varžybų, o olimpinėse žaidynėse Paryžiuje šiemet vasarą galės dalyvauti tik kelios dešimtys rusų sportininkų po neutralia vėliava.

Prieš kelis mėnesius Rusija paskelbė apie savas žaidynes, cinišku pavadinimu „draugystės“. Jos planuojamos Maskvoje ir Jekaterinburge rugsėjį, o 2026 metais žadama surengti ir žiemos žaidynes Sočyje, kur 2014 metais įvyko skandalingosios olimpinės žaidynės, paženklintos rusų vykdyta dopingo programa.

„Kad jų tiesmuka politinė motyvacija būtų dar akivaizdesnė, jie sąmoningai apeina sporto organizacijas savo tikslinėse šalyse, – sakoma IOC pranešime. „Tai akivaizdus Olimpinės chartijos ir įvairių JT rezoliucijų pažeidimas.

Tai ciniškas Rusijos Federacijos bandymas politizuoti sportą.“

IOC apkaltino Maskvą „visiška nepagarba pasauliniams antidopingo standartams ir varžybų sąžiningumui“.

„Rusijos antidopingo agentūra dabar nėra patvirtinta, šiuo metu nėra WADA akredituotos laboratorijos Rusijoje, o bendras pasitikėjimas antidopingo sistema Rusijoje lieka žemas“, – teigiama IOC pareiškime.

IOC apibendrino pareiškimą aiškia žinia: „IOC griežtai ragina visus olimpinius judėjimus ir visas vyriausybes atsisakyti bet kokio dalyvavimo ir paramos iniciatyvai, kuri aiškiai politizuoja tarptautinį sportą.“

A.Kirilenka skundžiasi sunkumais

Akivaizdu, kad nurodymus bandyti bent ką nors pakviesti į Rusijos žaidynes yra gavusios nacionalinės šalies-agresorės federacijos.

Andrejus Kirlenka, Rusijos krepšinio federacijos prezidentas antradienį pripažino, kad eilės dalyvių nesirikiuoja.

„Mes išsiuntėme pakvietimus, bet dar negavome jokio patvirtinimo. Dauguma žodžiais sako, kad mielai atvažiuos, bet be oficialių dokumentų aš negaliu nieko anonsuoti. Mūsų užduotis, kad būtų komandų iš skirtingų žemynų, kad žaidynėse būtų didelė konkurencija. Prioritetas tiems, kurie yra aukščiau reitinge, bet mes puikiai suprantame dabartinę padėtį, dėl politinių priežasčių dauguma šalių tiesiog negalės atvykti į Rusiją“, – apie pasirengimą „draugystės žaidynėms“ propagandiniam „Sport-express“ laikraščiui sakė A.Kirilenka.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrejus Kirilenka
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Andrejus Kirilenka

Ilgame interviu jis pripažino, kad Rusijos krepšinis išgyvena nuosmukį.

„Pastarieji ketveri metai labai sunkūs mums, – sakė buvęs krepšininkas, nuo pat karo Ukrainoje pradžios nė karto viešai nekalbėjęs ir dabar neužsiminęs apie priežastį, kodėl Rusijos krepšinis yra atsidūręs užribyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas