Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 13

Lietuva ES sporto taryboje kels klausimą dėl rusų ir baltarusių neįleidimo į olimpiadą

Europos Sąjungos (ES) sporto taryboje Lietuva ketina kelti klausimą dėl rusų ir baltarusių neįleidimo į olimpines žaidynes, pranešė švietimo, mokslo ir sporto ministrė.
IOC ir Rusijos vėliavos
IOC ir Rusijos vėliavos / „Scanpix“ nuotr.

„Artėja ES sporto taryba, aš jau paprašiau, kad būtų mūsų kreipimasis įtraukti į darbotvarkę šį klausimą. Vis dėlto olimpinės žaidynės vyks Europos Sąjungos valstybėje, Prancūzijoje, todėl manau, ir Europos Komisijos pareiškimas turėtų būti, jis turėtų būti aiškus“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė Jurgita Šiugždinienė.

Ji teigė, kad sprendžiant, ar leisti rusų ir baltarusių sportininkams varžytis olimpiadoje, svarbus ir šalies šeimininkės balsas.

„Manome, kad Prancūzijos ir Paryžiaus vaidmuo čia yra svarbus, jie galėtų spręsti neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų“, – tvirtino J.Šiugždinienė.

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimą leisti sportininkams, turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis kaip individualiems neutraliems atletams, Lietuvos ministrė vadino neatleistina klaida.

„Man atrodo, yra neatleistina klaida tai, ką padarė Tarptautinis olimpinis komitetas, apskritai leisdamas dalyvauti po neutralia vėliava, net ir nustačius tam tikras sąlygas, kurios yra sudėtingos, jas įvertinti sudėtinga. Man atrodo, to neturėjo būti. Dabar viskas yra tarptautinių federacijų rankose“, – sakė J.Šiugždinienė.

Ji priminė, kad visos Lietuvos sporto šakų federacijos ir sporto organizacijos pasirašė deklaraciją dėl Rusijos ir Baltarusijos atletų nedalyvavimo tarptautinėse varžybose, kol šios šalys tęsia karą Ukrainoje.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Ministrė ragino sportininkus apie tai kalbėti ir per savo šakos tarptautinius renginius.

J.Šiugždinienės teigimu, kol kas nėra sprendimo, ar Lietuvos sportininkai vyks į olimpines žaidynes kitąmet, jei jose dalyvaus rusai ir baltarusiai.

„Visos galimybės yra svarstomos, bet pirmiausia kalbame, kad Rusija ir Baltarusija neturi dalyvauti olimpinėse žaidynėse, kad mums nereikėtų jų boikotuoti“, – sakė ji.

Kovo pabaigoje IOCprezidentas Thomas Bachas pranešė, kad komitetas rekomendavo tarptautinėms federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams leisti „sportininkams, turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis tik kaip individualiems neutraliems atletams“.

IOC taip pat nurodė, kad sportininkų su Rusijos ar Baltarusijos pasais komandos nesvarstytinos ir kad varžybose neturėtų dalyvauti karą Ukrainoje aktyviai remiantys sportininkai. Be to, Rusija ir Baltarusija dėl sankcijų ir toliau negali organizuoti tarptautinių sporto renginių savo teritorijoje.

Kovo 10 dieną Lietuvos Seimas vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kad dėl karo Ukrainoje Rusijos ir Baltarusijos sportininkams neturėtų būti leidžiama dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas