Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva iš britų perėmė teisę organizuoti pasaulio čempionato atrankos turnyrą

2025 m. pasaulio moterų rankinio čempionato atrankos turnyro pirmasis etapas vyks Lietuvoje. Spalio 25-27 d. Šiaulių arenoje vyksiančiame atrankos turnyre, dėl vienintelio kelialapio į kitą etapą 1 grupėje kovos Lietuvos, Graikijos ir Didžiosios Britanijos rinktinės.
Lietuvos rankinio rinktinė
Lietuvos rankinio rinktinė / LRF nuotr.

Ištraukus atrankos turnyro burtus, teisė organizuoti pirmąjį pasaulio čempionato atrankos turnyrą atiteko Didžiosios Britanijos rankinio asociacijai. Tačiau po ilgos pertraukos į tarptautinių varžybų areną moterų rinktinę sugrąžinę britai atsisakė tokios galimybės.

2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse šeimininkų teisėmis dalyvavusios Didžiosios Britanijos rankininkės į tarptautines varžybas grįžo tik po dešimtmečio pertraukos. Britės dalyvavo praėjusio 2023 m. pasaulio čempionato atrankos turnyre ir gavo vardinį kvietimą į 2024 m. Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyrą, kai iš atrankos netikėtai pasitraukė Kamerūno rinktinė.

„Lietuvos rankinio federacija turi sukaupusi nemažai patirties organizuoti tarptautines varžybas mūsų šalyje. Pastaruoju metu Lietuvoje organizavome ne vieną Europos jaunimo čempionatą. Puikių atsiliepimų iš tarptautinių rankinio organizacijų sulaukėme ir po pasaulio bei Europos čempionatų atrankos varžybų organizavimo. Po pertraukos į tarptautinę areną sugrįžę britai abejojo savo galimybėmis surengti pasaulio čempionato atrankos turnyrą ir mes pasinaudojome proga tokio lygio varžybas perkelti į Lietuvą. Sulaukėme ir Šiaulių miesto palaikymo bei tikimės Saulės mieste surengti puikų reginį Lietuvos rankinio mėgėjams. Tuo pačiu tikimės sirgalių palaikymo mūsų rinktinei“, – sako Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Miglius Astrauskas.

Pasaulio čempionato atrankos turnyro pirmajame etape 12 rinktinių buvo suskirstytos į keturis pogrupius. 1 grupėje Lietuvos rankininkės turnyrą pradės spalio 25 d. susitikimu su Didžiosios Britanijos rinktine. Antrą turnyro dieną britės kovos su graikėmis. Turnyras baigsis spalio 27 d. Lietuvos ir Graikijos rinktinių susitikimu, po kurio ir paaiškės kas taps grupės nugalėtojomis ir toliau tęs kovą dėl kelialapio į pasaulio čempionatą.

„Mūsų tikslas – žaisti gražų rankinį, kuris mūsų sirgaliams padovanotų dvejas nuostabias rungtynes ir priverstų didžiuotis savo nacionaline komanda. Jeigu sugebėsime tai pasiekti, būsime arčiau pergalės ir būtų nuostabu tuo pasidalinti su visa Lietuvos tauta. Mums labai svarbu, kad žaisime namuose. Tikimės kuo gausesnio žiūrovų palaikymo ir norime, kad būtų pilna arena giedant Tautišką giesmę ir sirgaliai mums padėtų iš visos širdies“, – apie artėjantį pasaulio čempionato atrankos turnyrą entuziastingai kalba naujasis Lietuvos moterų rinktinės treneris portugalas Herlanderis Silva.

Lietuvos rinktinės trenerio poste debiutuosiantis H. Silva jau rugsėjo 25-29 d. surinks Lietuvos rinktinės rankininkes į treniruočių stovyklą Alytuje, kur bus sužaistos ir draugiškos rungtynės.

„Esame labai jauna komanda ir atėjus naujiems treneriams, turime nedaug laiko pasirengti pasaulio čempionato atrankos turnyrui. Bet esu tikras, kad labai gerai pasirengsime dviem lemiamoms rungtynėms. Grupėje nėra aiškių favoričių. Graikija turbūt yra stabiliausia komanda, nes jau ilgą laiką graikės žaidžia kartu ir jų rezultatai progresuoja. Didžiosios Britanijos rinktinė dalyvavo Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyre ir trejos rungtynės su elito komandomis joms suteikė daugiau patirties negu dešimt treniruočių stovyklų. Mūsų pusėje bus sirgaliai. Jie bus liudininkai to, jog Lietuvos rankininkės kovos dėl kiekvieno kamuolio, dėl kiekvieno aikštės centimetro ir atiduos visas jėgas, nes jos trokšta tapti Lietuvos rankinio istorijos dalimi“, – tvirtino Lietuvos rinktinės treneris.

Lietuvos rankininkės pasaulio čempionate yra dalyvavusios vienintelį kartą. 1993 m. pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė užėmė 13 vietą tarp 16-os finalinio etapo dalyvių.

2025 m. Vokietijoje ir Nyderlanduose vyksiančiame pasaulio čempionate dalyvaus 32 rinktinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas