Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 03

Lietuvos boulingo įdomybės: į pasaulio elitą taikantis 15-metis ir 12 metų nenugalima komanda

Daliai žmonių boulingas stereotipiškai asocijuojasi su savaitgalio pramoga draugų kompanijoje, alumi, kepta duona, kartais dar vaikų gimtadieniais. Tačiau Lietuvoje egzistuoja ne tik boulingo mėgėjai, bet ir sportinio boulingo profesionalai, dalyvaujantis įvairiuose tarptautiniuose turnyruose, o kartais net ir užimantys labai aukštas vietas juose.
„Strike House“ boulingo komanda.
boulingas4 / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Boulingas

Lietuvos sportinis boulingas kupinas įdomybių ir kitiems sportams ne itin dažnų reiškinių. Pavyzdžiui, šių metų Lietuvos A lygos čempionu tapo penkiolikmetis, o komandinį, taip pat A lygos čempionatą, 12-ą (!) kartą iš eilės laimėjo ta pati ekipa. Kaip jiems taip pavyko, kalbėjomės su jaunuoju boulingo talentu Laurynu Narušiu bei ilgamečiu čempioniškos komandos žaidėju Kęstučiu Gudausku.

Boulingas nuo 3-ejų metų ir Lietuvos čempionas 15-os

Penkiolikmetis Laurynas Narušis boulingą pradėjo žaisti būdamas vos 3-ejų metų amžiaus, o būdamas 15-os jau tapo Lietuvos suaugusiųjų sportinio boulingo A lygos čempionu.

Vilnietį boulingo talentą į šį sportą atvedė tėtis, kuris pats taip pat žaidė boulingą. Šiuo metu Laurynas kartu su tėvu Raimondu Narušiu žaidžia vienoje A lygos diviziono komandoje, Vilniaus „Apollo“. Be to, kad Laurynui tokio jauno amžiaus pavyko iškovoti Lietuvos čempiono titulą asmeninėje įskaitoje, jis kartu su „Apollo“ komanda 2020-aisiais taip pat tapo ir Lietuvos A lygos komandinių varžybų vicečempionais.

Laurynas Narušis boulingą žaidžia nuo mažų dienų.
Laurynas Narušis boulingą žaidžia nuo mažų dienų.

Jaunasis Narušis turėjo ką pasakyti, paklaustas apie dar tik įsibėgėjančios jo karjeros pasiekimus ir laimėjimus.

„Mano didžiausi laimėjimai yra 3 vieta pasaulio jaunių čempionate, kai man buvo trylika, bei 1 vieta Lietuvos čempionato vyrų A divizione, tuo metu man buvo be kelių dienų penkiolika. Esu jauniausias Lietuvos sportinio boulingo čempionas“, – sakė Laurynas Narušis. Jis pabrėžė, jog tai lėmė ne vien talentas, bet ir sunkus darbas. „Tai pasiekti man pavyko dėl daugelio metų patirties bei daugybės treniruočių. Man šios pergalės labai daug reiškia, nes tai parodo mano treniruočių ir gerų sprendimų rezultatus“, – teigė Lietuvos boulingo čempionas.

Svajonė ir didžiausias tikslas – pasaulio boulingo elitas

L.Narušis pasakojo, jog paprastai treniruojasi po 3–5 kartus per savaitę po 1–2 valandas. Tačiau prieš tai dar visuomet labai gerai apšyla, o tuomet jau atlieka pratimus, kurie padeda ištaisyti klaidas bei suteikia jo žaidimui universalumo. Savo treniruotes Laurynas užbaigia sužaisdamas keletą partijų rezultatui.

Boulingo talentas atskleidė, kad vien geros technikos boulingui nepakanka, taip pat itin svarbi ir psichologija bei teisingi taktiniai sprendimai. „Kad labai gerai žaistum boulingą, reikia turėti daug kantrybės, taip pat negalvoti, kas nutiko prieš tai ar kas nutiks vėliau, tiesiog žaisti. Dar reikia labai gerai žinoti savo kamuolius, jų galimybes ir kada juos keisti“, – sakė L.Narušis.

Kalbėdamas apie kamuolių keitimą, Laurynas galvoje turėjo tai, jog profesionalūs boulingo žaidėjai paprastai turi net po kelis asmeninius kamuolius, kuriuos rotuoja ar keičia varžybų metu, priklausomai nuo esančios ar pasikeitusios situacijos ant boulingo takelio (aut.past.).

Asmeninio albumo nuotr./Boulinge svarbu ir psichologija.
Asmeninio albumo nuotr./Boulinge svarbu ir psichologija.

Ir nors koronavirusas Laurynui labai sujaukė visus sezono planus, „nuplaukus“ jaunimo pasaulio ir Europos čempionatams, jaunasis žaidėjas nenukabina nosies, toliau treniruojasi ir kelia sau pačius aukščiausius tikslus. „Mano tikslas ir svajonė yra žaisti „Profesional bowlers association“ (PBA) turnyruose. Visi geriausi boulingo žaidėjai žaidžia PBA turnyruose, iš kurių ir gyvena. Toks yra ir mano tikslas“, – savo ambicijų neslėpė Lietuvos čempionas.

12 sezonų iš eilės nenugalimi

Kitas Lietuvos sportinio boulingo fenomenas yra „Taboo-Strike House“ komanda iš Kauno. Geriausia šalies boulingo ekipa jau 12 metų iš eilės yra laimėjusi A lygos Lietuvos čempionatą. Tai pirmas toks atvejis šalies istorijoje. Komandos nariai bėgant metams šiek tiek keitėsi, tačiau iš esmės jos branduolys nesikeičia jau 8-erius metus, o du žaidėjai šioje ekipoje yra nuo pat pradžių, t.y. visus 12 metų: tai Linas Sasnauskas, komandos kapitonas, bei Kęstutis Gudauskas. Kiti dabartiniai komandos nariai – Aidas Daniūnas, Edvinas Skarbalius, Andrius Polikevičius ir Artūras Levikinas – taip pat „Taboo-Strike House“ žaidžia jau ne vienerius metus.

„Taboo-Strike House“ senbuvis K.Gudauskas nurodė sėkmės receptą: „Pagrindinė priežastis turbūt yra daug metų išlikęs komandos branduolys, taip pat mes su Linu esam senbuviai, turime daug patirties, o tai labai svarbu, nes komandinėse varžybose labai daug lemia taktiniai sprendimai. Linas yra labai stiprus kapitonas, jis priima beveik visus taktinius sprendimus, labai gerai strateguoja ir sprendžia, kada kuris žaidėjas turi žaisti, o kada turėtų pasikeisti, kadangi komandoje esame šešiese, o žaidžia keturi, kiti apšilinėja ir laukia savo eilės. Taip pat ir kiti žaidėjai, pvz., Edvinas ar Aidas, yra labai stiprūs, todėl atėję į komandą prieš aštuonerius metus puikiai į ją įsiliejo.“

Asmeninio albumo nuotr./„Taboo-Strike House“ komanda
Asmeninio albumo nuotr./„Taboo-Strike House“ komanda

Ir nors gali pasirodyti, jog „Taboo-Strike House“ komanda tiek metų iš eilės laimi lengvai ir neturi rimto pasipriešinimo, K.Gudauskas tikino, jog yra visiškai atvirkščiai.

„Kiekvienais metais pusfinaliai ir finalai būna labai įtempti ir sudėtingi. Iš pradžių visus metus žaidžiame reguliarųjį sezoną, o tuomet į pusfinalius patenka keturios komandos ir viskas tarsi prasideda iš naujo. Ne vieną finalą esame laimėję paskutinės partijos paskutiniais metimais, esame turėję daug vargo ir pusfinaliuose. Iš esmės kiekvienais metais finalo savaitgalis būna labai sudėtingas ir niekada iš anksto sau pirmos vietos medalių nesikabiname. Nes jau yra buvę prieš dvylika metų, kad finale per anksti patikėjom pergale ir labai apmaudžiai pralaimėjome. Nuo to karto savo pamoką išmokome, visi puikiai suprantam, kad finalai – tai nauja istorija“, – pasakojo Lietuvos čempionas.

Trumpas sportinio boulingo ABC

Galbūt ne visiems su boulingu susidūrusiems žmonėms yra žinoma, jog maksimali taškų suma, kurią žaidėjas gali surinkti per partiją, yra 300, arba, kitaip tariant, 12 straikų. Geriausi Lietuvos žaidėjai, tokie kaip jau minėtasis Laurynas Narušis, Edvinas Skarbalius ar Aidas Daniūnas, 300 per karjerą yra įmetę tikrai ne vieną ar ne du kartus. Tačiau per varžybas ne visuomet gali surinkti maksimumą, nes skiriasi sąlygos – takelis būna tepamas specialiu tepalu, o tuomet tepimo mašina pagal nustatytą programą tą tepalą išskirsto. Kartais vadinamasis tepimas būna lengvesnis, kartais sunkesnis. Todėl vienu atveju žaidėjai gana lengvai įmeta kad ir 250 per partiją, o kartais, esant sudėtingesnėms sąlygoms, turi gerokai pavargti, kad įmestų 180.

Asmeninio albumo nuotr./Boulinge daug lemia psichologija.
Asmeninio albumo nuotr./Boulinge daug lemia psichologija.

Taip pat, pasak Kęstučio Gudausko, labai daug įtakos geram žaidimui bei rezultatui turi kamuoliai. Jis atskleidė, jog profesionalus boulingo žaidėjas paprastai turi apie 4–7 savo asmeninius kamuolius, kurių tiek paviršius, tiek vidaus sandara labai skiriasi. Skirtinguose boulinguose, prie skirtingo takelio paruošimo, yra naudojami skirtingi kamuoliai. Jie taip pat keičiami varžybų metu, pavyzdžiui, pasikeitus boulingo takelio būklei.

„Kamuolių pasirinkimas yra gana sudėtingas dalykas. Reikia žinoti savo kamuolius, kada kurį naudoti, kada jį pasikeisti ir t.t. Užsienio komandose tai padeda padaryti treneris. Mes tokio neturime, kadangi geras užsienio specialistas kainuoja milžiniškus pinigus. Todėl visus šiuos sprendimus turime priimti patys“, – sakė K.Gudauskas.

Štai čia ir prasideda visos strategijos, kaip prisitaikyti prie esamos situacijos ir išgauti maksimalų rezultatą. Kęstutis Gudauskas tikina, jog boulinge yra labai daug taktikos, kurią dažniausiai dėlioja kapitonas: „Kapitonas nusprendžia, kas žais, o kas sėdės. Jis taip pat sprendžia, kada pakeisti žaidėją, pataria, kaip geriau prisitaikyti prie situacijos. Taip pat kiekvienas žaidėjas turi atsirinkti, su kokiais kamuoliais žaisti prie esamos padėties. Taigi, taktikos ir galvojimo boulinge yra labai daug, neužtenka vien gerai mėtyti.“

Boulingo nuosmukis ir visos viltys į naująją federacijos valdžią

Koks šis sportas būtų sudėtingas bei reikalaujantis daugybės treniruočių ir patirties bagažo, iš sportinio boulingo Lietuvoje, pasak K.Gudausko, šiuo metu išgyventi neįmanoma. „Tai įmanoma padaryti JAV arba Skandinavijoje, kur boulingo lygis labai aukštas ir kur ši sporto šaka turi senas tradicijas. Nors ir vyksta įvairūs komerciniai turnyrai visame pasaulyje ir mūsiškiai dalyvauja kai kuriuose iš jų, tačiau pačiuose rimčiausiuose lietuviai kol kas dalyvauti negali, nes mūsų lygis tam dar per žemas. Lietuviai kol kas dar negali dalyvauti tokio lygio turnyruose, kurių prizinis fondas būtų toks didelis, jog būtų galima išgyventi vien iš to“, – pasakojo K.Gudauskas.

Jis taip pat atskleidė, kad per pastaruosius 12 metų, kai „Taboo-Strike House“ yra A lygos čempionė, sportinio boulingo situacija Lietuvoje nuolat prastėjo: „Daug metų situacijos kreivė buvo prastėjanti. Buvusiai federacijos valdžiai kai kurie dalykai nebuvo labai svarbūs... Į reitingo varžybas paskutiniu metu jau nesirinkdavo žaidėjai, atstovavimas rinktinei jau taip pat nebebuvo laikomas prestižo reikalu. Buvo įvairių problemų, bet gal neišsiplėsiu. Tiesiog reikėjo permainų. Ir nuo dabar jos jau prasidės.“

Nuo šių metų pasikeitė visa Lietuvos boulingo federacijos valdžia bei valdyba. Federacijos prezidentu tapo Linas Sasnauskas, čempioniškos komandos kapitonas.

L.Sasnauskas nuo šių metų reguliaraus sezono pradžios pakeitė komandinių varžybų formatą, padarė jį tokį, koks yra gilias boulingo tradicijas turinčioje Skandinavijoje. „Manau, reikės ne vienerius metus palaukti, kad sportinis boulingas Lietuvoje atsigautų, tačiau einama teisinga linkme. Žinoma, viskas užtruks, tačiau dabar, pasikeitus žmonėms federacijoje, po kelerių metų tikimasi, jog ir rinktinė turės trenerį, ir stovyklos prieš svarbius startus bus organizuojamos, ir visiškai kitokios atrankos vyks į Europos ir pasaulio čempionatus. Svarbiausia pasikeitęs požiūris, o rezultatai po kurio laiko jau bus visai kiti, nei dabar“, – permainomis džiaugėsi K.Gudauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas