Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 24

Lietuvos raiteliai ir žirgai – Europos ir pasaulio čempionatuose

Lietuvos žirginio sporto pasaulis šiomis dienomis neria į du tarptautinio lygio čempionatus. Penktadienį Šveicarijoje Europos trikovės jojimo čempionate startuoja Lietuvos olimpinė viltis, o Belgijoje Lietuvos raiteliai ir žirgai dalyvauja Pasaulio jaunų žirgų konkūrų čempionate.
Aistis Vitkauskas
Aistis Vitkauskas / Organizatorių nuotr.

Penktadienį Šveicarijos Avenches mieste, kur vyksta Europos trikovės jojimo čempionatas, popietę startuoja Aistis Vitkauskas su žirgu Commander VG.

Organizatorių nuotr./Aistis Vitkauskas
Organizatorių nuotr./Aistis Vitkauskas

Trikovė susideda iš dailiojo jojimo, konkūrų ir kroso. A.Vitkauskas šioje srityje – Lietuvos žirginio sporto pažiba ir olimpinė viltis. Sportininkas gyvena ir treniruojasi Danijoje. Jis aktyviai dalyvauja tarptautinėse trikovės varžybose ir taip garsina Lietuvos vardą pasaulyje. Šio sporto atstovai akcentuoja, kad A.Vitkauskas savo gebėjimais ir rezultatais artimoje ateityje gali kovoti už Lietuvą ir artimiausiose olimpinėse žaidynėse. Beje, apie tai svajoja ir pats raitelis.

Europos trikovės čempionatas vyks keturias dienas. Ketvirtadienį ir penktadienį vyksta dailiojo jojimo rungtis.

Šeštadienį vyks azartiškiausia, sudėtingiausia ir įdomiausia rungtis – krosas. Šioje rungtyje raiteliai turės įveikti 32 neverčiamas kliūtis. Distancijos ilgis siekia 5,8 km, o judėjimo greitis šioje trasoje siekia 570 m/min.

Asmeninio arch. nuotr./Aistis Vitkauskas su komanda Europos čempionate
Asmeninio arch. nuotr./Aistis Vitkauskas su komanda Europos čempionate

Sekmadienį prasideda paskutinioji čempionato rungtis – konkūras.

Lietuvos žirginio sporto federacijos generalinė sekretorė Gintarė Šakytė teigia, kad Aistis Vitkauskas yra stipriausias Lietuvos jojimo trikovės raitelis, kuriam iki patekimo į Tokijo olimpiadą trūko labai nedaug: „Aisčio žirgas Commander VG yra ganėtinai jauno amžiaus, todėl didžiausios viltys sudėtos į Paryžiaus olimpines žaidynes.“

Danijoje A.Vitkauskas gyvena ir treniruojasi jau ilgiau kaip du dešimtmečius. Jojimas – ne tik jo, bet ir visos jo šeimos tradicija. Šiuo sportu užsiima ir žmona, ir atžalos.

Organizatorių nuotr./Aistis Vitkauskas su šeima po dailiojo jojimo rungties starto
Organizatorių nuotr./Aistis Vitkauskas su šeima po dailiojo jojimo rungties starto

Olimpinės žaidynės – A.Vitkausko svajonė. Per plauką nepatekęs į Tokijo žaidynes sportininkas nuosekliai ruošiasi atstovauti Lietuvai Paryžiuje 2024-aisiais.

Ypatingas ir A.Vitkausko žirgas. Jis dar gana jaunas, tačiau labai talentingas. A. Vitkauskas žirgą Commander VG apibūdina kaip labai protingą, stabilios psichikos ir racionalaus mąstymo partnerį. Commander VG ir Aisčio pažintis įvyko, kai žirgui buvo 5-eri metai. Deja, žirgas tada buvo netinkamas sportui, neteisingai ruoštas, tačiau po pusantrų metų duetas pradėjo startuoti varžybose ir sėkmingai pasirodė jauno žirgo čempionate. Praėjusiais metais jau 9-erių Commander VG dalyvavo aukščiausio 5* lygio varžybose, o šiais metais kvalifikavosi į Europos čempionatą.

Organizatorių nuotr./Lietuvos raiteliai Europos čempionate
Organizatorių nuotr./Lietuvos raiteliai Europos čempionate

Tuo tarpu Pasaulio konkūrų raitelių jaunų žirgų čempionatas Lanakene Lietuvos žirgų sportui taip pat neeilinis. Į čempionatą išvyko trys mūsų sportininkai. Čempionate dalyvauja Danielius Gutkauskas, Andrius Petrovas ir Lietuvos pilietybę turintis Juan Pablo Garriz.

5 metų žirgų užskaitoje startuos Juan Pablo Garriz su žirgu Empire SBK Z. 6 metų žirgų užskaitoje – Andrius Petrovas su Agilera. 7 metų žirgų užskaitoje – Danielius Gutkauskas su Palladium KJV. Kategorijoje Sires of the World horses – Juan Pablo Garriz su žirgu Crossbar Melloni.

„VMG grupė“ – pagrindinė Lietuvos žirginio sporto federacijos rėmėja.

vmg
vmg

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas