Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 02

Lietuvos rankininkai užsienyje – devynios šalys įvairiuose Europos kraštuose

Prasideda Europos šalių nacionaliniai čempionatai. Rankinis.lt apžvelgia, kuriose valstybėse ir kokiuose klubuose artėjantį sezoną rungtyniaus Lietuvos rankininkai. Lietuva savo atstovus turės visose trejose EHF reitinge pirmaujančiose nacionalinėse lygose – Vokietijos „Bundesliga“, Prancūzijos „Starligue“ ir Ispanijos „Asobal“.
Aidenas Malašinskas
Aidenas Malašinskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos turnyruose šį sezoną neturėsime savo šalies atstovų EHF Čempionų lygoje. Antrame pagal pajėgumą turnyre – EHF Europos lygos grupių varžybose varžysis „Aix“ klubo naujokas Gerdas Babarskas ir Gintaro Savukyno treniruojamas Zaporižios „Motor“ klubas, kuriam atstovauja Jonas Truchanovočius. Europos lygos atrankos turnyre rungtyniauja Karolis Antanavičius iš Hardo „Alpla“ ir Rolandas Bernatonis iš „Benidorm“ komandos.

VOKIETIJA

Stipriausiame Europos šalių nacionaliniame čempionate – Vokietijos Bundeslygoje šį sezoną debiutuos Aidenas Malašinskas. 36-erių metų įžaidėjas pasirašė sutartį su „Melsungen“ klubu. Praėjusį sezoną Bundeslygoje „Melsungen“ užėmė 8 vietą, tačiau šį sezoną kelia gerokai aukštesnius tikslus. A.Malašinskas nuo 2015 m. atstovavo Zaporižios „Motor“ komandai, tačiau Ukrainą užpuolus Rusijai, lietuvis praėjusį sezoną buvo priverstas pasitraukti iš Ukrainos ekipos ir sezoną baigė Ispanijoje „Ademar“ klube. I ture „Melsungen“ svečiuose rugsėjo 3 d. susitiks su „Rhein-Neckar“ komanda.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidenas Malašinskas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aidenas Malašinskas

Antrojoje Vokietijos Bundeslygoje rungtyniaus keturi lietuviai ir Gintaro Savukyno treniruojama Zaporižės „Motor“ komanda. Ukrainos čempionus priglaudė Diuseldorfo miestas, o Vokietijos rankinio federacija suteikė galimybę žaisti antrojoje Bundeslygoje. Rugpjūčio 31 d. vykusiose debiutinėse rungtynėse „Motor“ rankininkai namuose 28:33 pralaimėjo Dormageno „Bayer“ ekipai. „Motor“ klubui priklausantis Jonas Truchanovičius dėl traumos nerungtyniavo. Tikimasi, kad lietuvis prie „Motor“ komandos prisidės spalio ar lapkričio mėnesį.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintaras Savukynas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Gintaras Savukynas

Savaitgalį antrojoje Bundeslygoje į aikštę turėtų išbėgti dar trys lietuviai. Iš Bundeslygos iškritusiam „N-Lubbecke“ klubui ir toliau atstovaus Benas Petreikis, Drezdeno „Elbflorenz“ garbę gins Mindaugas Dumčius, o „Grosswallstadt“ gretose karjerą tęs Povilas Babarskas.

Lietuvos rinktinės kandidatai Benas Butkus ir Eimantas Grimūta rungtyniaus trečioje Vokietijos lygoje, atitinkamai „Eintracht Hildesheim“ ir „LIT1912 Tribe“ komandose.

PRANCŪZIJA

Prancūzijos čempionate debiutas „Pays d’Aix Université“ komandoje laukia Gerdo Babarsko. Į Prancūzijos čempionato prizininkų „Aix“ gretas 28 metų G.Babarskas perėjo iš kito šios šalies klubo „Chambery Savoie“. Praėjusį sezoną lietuvis padėjo savo buvusiai komandai įvykdyti iškeltus tikslus – patekti į geriausiųjų penketuką ir iškovoti kelialapį į EHF Europos lygą. Bronzos medalius laimėjęs „Aix“ ir komandos debiutantas G.Babarskas rungtyniaus Europos lygos grupių varžybose.

Chambery klubo nuotr./Gerdas Babarskas atsisveikino su „Chambery“ klubu.
Chambery klubo nuotr./Gerdas Babarskas atsisveikino su „Chambery“ klubu.

„Istres“ klubo gretose Prancūzijos čempionate ir toliau rungtyniaus 25-erių Lukas Simėnas. „Istres“ rankininkams išsaugoti vietą aukščiausioje Prancūzijos lygoje padėjo trys iš eilės pergalės praėjusio sezono pabaigoje ir užimta 14 vieta. L. Simėnas „Istres“ ekipą papildė 2021 m. gruodį.

Rugsėjo 9 d. vyksiančiame „Starligue“ I ture „Aix“ išvykoje susitiks su „Chartres“, o „Istres“ namuose priims „Montpellier“.

Antrojoje Prancūzijos lygoje debiutuos Lukas Gurskis. Praėjusio sezono Lietuvos rankinio lygoje naudingiausiu rankininku išrinktas buvęs Kauno „Granito-Kario“ vartininkas pasirašė kontraktą su „Bordeaux Bruges Lormont“ klubu.

ISPANIJA

Aukščiausioje Ispanijos lygoje artėjantį sezoną rungtyniaus trys Lietuvos rankininkai. Praėjusį sezoną ketvirtą vietą užėmusį ir kelialapį į EHF Europos lygą iškovojusį „Benidorm“ klubą papildė Rolandas Bernatonis. 35-erių metų lietuvis į Ispanijos lygą grįžta po ketverių metų, praleistų Vengrijos „Eger“ klube.

Antrą sezoną Ispanijoje Leono „Ademar“ gretose pradės 25-erių Gabrielius Virbauskas. Greta jo petys į petį stos dvejais metais vyresnis brolis Deividas Virbauskas. Pastarasis „Ademar“ gretas papildė šių metų balandį, kai po pradėto karo paliko Rusijos Taganrogo „Donskyje kazaki“ komandą. Praėjusį sezoną „Ademar“ šalies čempionate užėmė 7 vietą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žanas Gabrielius Virbauskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žanas Gabrielius Virbauskas

Rugsėjo 9 d. prasidėsiančiame Ispanijos čempionato I ture „Benidorm“ namuose susitiks su „Bidasoa Irun“, o „Ademar“ rungtyniaus su „Quabit Guadalajara“.

RUMUNIJA

Į EHF reitingo dešimtuką patenkančioje Rumunijos lygoje rungtyniauja Lukas Juškėnas. Į HC „Buzau“ ekipą lietuvis perėjo iš Vokietijos antrosios Bundeslygos „Coburg“ klubo. Pirmose Rumunijos čempionato rungtynėse rugpjūčio 26 d. „Buzau“ namuose 22:34 pralaimėjo Čempionų lygoje rungtyniaujančiai Bukarešto „Dinamo“ komandai.

NORVEGIJA

Lietuvos jaunių ir jaunimo rinktinių narys 18-etis Nojus Šlimas pasirašė pirmą savo karjeroje profesionalų kontraktą su Kristiansando KIF klubu. Pirmas sezono rungtynes Kristiansando ekipa Norvegijos čempionate žais rugsėjo 4 dieną. Į žemesnės Norvegijos lygos „Bergsoy IL“ komandą iš Kauno „Granito-Kario“ perėjo vienas Lietuvos vicečempionų lyderių Deividas Jovaišas.

AUSTRIJA

Austrijos vicečempionė Hardo „Alpla“ su Karoliu Antanavičiumi jau pradėjo tarptautinį sezoną. Europos lygos atkrintamųjų varžybų pirmame etape rugpjūčio 27 d. „Alpla“ namuose 24:21 įveikė „Pelister“ septynetą. K.Antanavičius prie pergalės pridėjo 2 įvarčius. Atsakomosios rungtynės vyks rugsėjo 4 d. Šiaurės Makedonijoje. Austrijos čempionatą „Alpla“ rankininkai pradės rugsėjo 7 dieną.

ISLANDIJA

Rugsėjo 8 d. prasidėsiančiame Islandijos čempionate, kaip ir praėjusį sezoną, išvysime tris lietuvius. Vartininkas Vilius Rašimas ir Karolis Stropus ir toliau gins praėjusiame sezone iki pusfinalio nukeliavusios „Selfoss“ ekipos komandos garbę.

„Scanpix“ nuotr./Vilius Rašimas
„Scanpix“ nuotr./Vilius Rašimas

Hafnarfjorduro „Haukar“ komandą papildė paskutinę vasaros dieną kontraktą su Islandijos klubu pasirašęs vartininkas Matas Pranckevičius, perėjęs iš Vilniaus „Šviesos“. Praėjusį sezoną Hafnarfjorduro FH komandoje rungtyniavęs Gytis Šmantauskas grįžo į Klaipėdos „Dragūną“.

NYDERLANDAI

Geriausiu praėjusio sezono Nyderlandų čempionato rankininku išrinktas Vaidas Trainavičius tęs karjerą „Aalsmeer“ komandoje. „Aalsmeer“ gretose V. Trainavičius Nyderlandų čempionu tapo jau trečią kartą. Buvęs „Šviesos“ vartininkas Domantas Jonušauskas ketina papildyti Roterdamo „Feyenoord“ gretas. Nyderlandų čempionatas prasidės rugsėjo 10 d.

DANIJA

Danijos aukščiausios lygos „Skjern“ klubo jaunimo akademijoje treniruosis ir rungtyniaus Lietuvos jaunimo rinktinės lyderiai Matas ir Romas Aukštikalniai. Praėjusį sezoną broliai Aukštikalniai rungtyniavo Vilniaus „Amber“ komandoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas