Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos rankinio rinktinės trenerio postas antrą kartą istorijoje patikėtas užsieniečiui

Lietuvos moterų rankinio rinktinės treneriu išrinktas 44 metų portugalas Herlanderis Silva. Lietuvos rankinio federacija (LRF) su H. Silva pasirašys 2 metų sutartį su galimybe ją pratęsti. Rinktinės trenerių štabe H.Silvos asistentais dirbs jo tautietis Joao Pinho ir lietuvė Gintarė Rašimienė.
Herlanderis Silva
Herlanderis Silva / rankinis.lt nuotr.

Portugalas tapo vos antru užsienio specialistu per visą istoriją, treniruosiančiu Lietuvos moterų rankinio rinktinę. 2016-2019 m. Lietuvos rinktinei vadovavo danas Bo Miltonas Andersenas.

Lietuvos rinktinės trenerio poste H.Silva pakeis po praėjusio Europos čempionato atrankos turnyro iš pareigų pasitraukusį Karolį Kaladinską, kuris nacionalinę komandą treniravo 2019-2024 m.

Vykinto Selivončiko nuotr./Karolis Kaladinskas
Vykinto Selivončiko nuotr./Karolis Kaladinskas

„Lietuvos rankinio federacijos vykdytame konkurse sulaukėme dviejų rimtų pretendentų užimti Lietuvos rinktinės trenerio postą. Kandidatūros buvo svarstomas Trenerių asociacijoje ir federacijos Vykdomajame komitete. Pasirinkimą lėmė tai, kad Herlanderis Silva yra sukaupęs daug patirties tarptautinėse varžybose, be to jis turi įgijęs mokslinius laipsnius, yra vienas pagrindinių lektorių Europos rankinio federacijos vykdomuose aukščiausio lygio trenerių kursuose. Portugalas išsamiai išnagrinėjo esamą Lietuvos rinktinės padėtį ir pateikė tiek rinktinės žaidimo, tiek ir žaidėjų rengimo koncepciją. Konkurse dalyvavusi Gintarė Rašimienė taip pat dirbs rinktinės trenerių štabe, kur jai bus galimybė kaupti reikalingą patirtį“, – teigė LRF generalinis sekretorius Miglius Astrauskas.

Nuo 2021 m. pastaruoju metu H. Silva dirbo Pietų Korėjos vyrų rinktinės trenerio asistentu. Su Pietų Korėjos rinktine H. Silva dalyvavo Paryžiaus olimpinių žaidynių atrankos turnyre, 2023 m. pasaulio čempionato finaliniame etape bei Azijos čempionate ir Azijos žaidynėse.

Trenerio karjerą H.Silva pradėjo „Alavarium“ komandoje, kurioje pats rungtyniavo beveik visą rankininko karjerą. Pradžioje jaunimo komandas treniravęs H. Silva, 2016 m. tapo vyriausiuoju „Alavarium“ moterų komandos treneriu ir pateko į EHF taurės turnyrą. Vėliau H. Silva treniravo Portugalijos „Academica de Coimbra“, „Sanjoanense“ ir „Avanca“ vyrų komandas. 2019-2021 m. H. Silva dirbo Izraelio jaunimo rinktinių štabe.

„Su Lietuva mane sieja gan seni prisiminimai. Kadaise buvau pirmas portugalas studentas, atvykęs studijuoti į Lietuvą pagal „Erasmus“ programą į dabartinį Lietuvos sporto universitetą. Nuo pirmos minutės Lietuvoje čia buvau labai šiltai priimtas ir užsimezgė draugystė visam gyvenimui. Su dabartiniu Lietuvos rankinio federacijos vadovu Antanu Skarbaliumi teko ne kartą lankytis ir analizuoti rankinio rungtynes Lietuvoje, dalyvavau ne vieno klubo treniruotėse ir iš arti susipažinau su Lietuvos rankiniu. Lietuva man buvo labai svarbi kaip studento ir kaip žmogaus kelyje. Todėl kai išgirdau apie galimybę tapti Lietuvos moterų rinktinės vyriausiuoju treneriu, mane tai labai motyvavo ir man yra didelė garbė tapti Lietuvos rinktinės dalimi“, – sakė H.Silva.

Vadovaujant H.Silvai, Lietuvos moterų rinktinė į pirmąją treniruočių stovyklą rinksis jau rugsėjo 24 d. Tai bus pasiruošimo etapas 2025 m. pasaulio čempionato atrankos turnyrui, vyksiančiam spalio 25-27 d. Pirmajame atrankos etape Lietuvos rankininkės dėl vienintelio kelialapio į kitą etapą kovos su Graikijos ir Didžiosios Britanijos rinktinėmis.

„Įveikti pirmąjį pasaulio čempionato atrankos etapą yra mūsų artimiausias tikslas. Lietuvos rinktinė turi didžiulį potencialą augti. Komanda labai jauna, paskutiniame atrankos turnyre vidutinis žaidėjų amžius buvo tik 24 metai. Į rinktinę ateina jaunos perspektyvios rankininkės, kurios galės pasimokyti iš vyresnių žaidėjų, jau anksčiau žaidžiančių rinktinėje. Turime aukštų rankininkių, pasižyminčių judrumu, gerais gebėjimais priimti sprendimus mažose erdvėse. Ir svarbiausia, turime grupę žaidėjų, kurios nori įsirašyti į Lietuvos rankinio istoriją ir patekti į Europos ar pasaulio čempionato finalinį etapą“, – teigė H.Silva.

Lietuvos rankininkės į pagrindinius turnyrus yra patekusios jau labai seniai. Lietuvos rinktinė žaidė 1993 m. pasaulio čempionate, kur iškovojo 13 vietą, o 1996 m. Europos čempionate užėmė 12 vietą.

„Norint sąžiningai atsakyti į klausimą, kada Lietuvos rinktinė pateks į pasaulio ar Europos čempionatą, pirmiausia turiu padirbėti ir iš arčiau susipažinti su merginomis tiek kaip su žmonėmis, tiek ir kaip su žaidėjomis. Galiu pažadėti tik tai, kad trenerių štabas sunkiai dirbsime, kad kuo geriau pasiruoštume ir laimėtume artimiausias rungtynes. Mūsų dėmesys visada bus sutelktas artimiausioms rungtynėms, o taškus skaičiuosime jau pačioje pabaigoje. Mūsų darbas rinktinėje yra pratęsti visų klubų trenerių darbą, nes jie dirba su žaidėjomis kasdien ir bus būtinas abiejų pusių glaudus bendradarbiavimas. Todėl su nekantrumu noriu susitikti su Lietuvos klubų treneriais ir pažinti juos asmeniškai“, – sakė naujasis Lietuvos rinktinės treneris.

Susipažinti su Lietuvos treneriais H.Silva turės galimybę jau netrukus. H.Silva veda mokymus ir yra lektorius Europos rankinio federacijos (EHF) „Master coaches“ programoje. Šį sezoną organizuojamuose kursuose, kuriuose treneriams suteikiamos aukščiausio lygio EHF licencijos, ketina dalyvauti ir Lietuvos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?