Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 05

Lietuvos sportinio pokerio rinktinės debiutas pasaulio čempionate baigėsi bronza

Lietuvos sportinio pokerio rinktinė praėjusį savaitgalį pirmąsyk varžėsi Pasaulio Match pokerio čempionate. Debiutas daugiau nei pavyko - lietuviai pasidabino bronzos medaliais.
Lietuvos sportinio pokerio rinktinė / LSPF archyvo nuotr.
Lietuvos sportinio pokerio rinktinė / LSPF archyvo nuotr.

Tarptautinės Match pokerio federacijos (IFMP) organizuotame Pasaulio čempionate mūsų šalies atstovai nusileido tik australams bei čempionais tapusiems ukrainiečiams ir iškovojo trečią vietą, už nugaros palikdami daug stiprių varžovų.

Lietuvos sportinio pokerio federacija (LSPF) dabartinės sudėties šalies sportinio pokerio rinktinę suformavo dar 2019 metų pradžioje. Ją sudaro Mantas Urbonas, Diana Dvelienė, Laimutis Karvelis, Arūnas Valantavičius, Erikas Žukas, Dainius Ulkė bei LSPF prezidentas Skirmantas Tomkevičius, taip pat einantis rinktinės kapitono pareigas.

Pernai spalį Lietuvos rinktinė išmėgino jėgas Ukrainoje vykusiame Europos Match pokerio čempionate. Nors tarp 6 finalininkų prasibrauti nepavyko, triumfas paguodos finale padėjo pelnyti už 7 vietą skiriamą papildomą kelialapį į Pasaulio Match pokerio čempionatą.

Šios varžybos 2019-ųjų pabaigoje turėjo vykti Peru sostinėje Limoje, tačiau dėl šios šalies politinės krizės buvo nukeltos, o surengti jas šiemet sutrukdė pasaulinė pandemija, tad IFMP nusprendė Pasaulio čempionatą surengti virtualiai, sujungiant visus žaidėjus per „Webex“ vaizdo platformą. Viso čempionate varžėsi 12 rinktinių.

Be jau minėtų Ukrainos ir Australijos, Lietuvos varžovais buvo pirmieji Pasaulio čempionai Vokietija, praėjusių metų Europos čempionė Ispanija, 2017 metų Pasaulio čempionė Airija, taip pat ir į Pasaulio čempionatą kartu su Lietuva patekusios artimiausios mūsų kaimynės Baltarusija ir Lenkija. Azijai atstovavo 2019 metų Azijos čempionai Indijos komanda, o taip pat labai galingos ir stipriai pasiruošusios Taivanio, Singapūro ir Pietų Korėjos komandos.

Čempionatą sudarė dvi dalys: pusfinalis, kuriame visos komandos žaidė po 300 partijų, bei finalas, kur susikovė šešios pajėgiausios ekipos. Pastarosios į finalą persikėlė ir pusę pusfinaliuose uždirbtų taškų.

Po 300 partijų lietuviai žengė 6 vietoje, kuri atidarė finalo duris, tačiau mūsiškių startinė pozicija jame buvo silpniausia. Finale mūsiškių varžovais buvo titulą ginantys ukrainiečiai, patyrusi Australija ir Azijos desantas – Singapūras, Taivanis bei Indija.

Tiesa, finale neapseita be insidentų. Sužaidus 75 dalinimus iš numatytų 150, finalas buvo sustabdytas. Įtarę nesąžiningą žaidimą organizatoriai nutarė diskvalifikuoti Singapūro rinktinę, tad toliau kovą pratęsė 5 ekipos.

Buvo priimtas ir kitas sunkus sprendimas - finale sužaistos partijos buvo anuliuotos ir komandos vėl startavo su iš pusfinalio atsineštu taškų kraičiu, o čempionui išaiškinti buvo skirtos dar 100 partijų.

Nors toks scenarijus iš prasčiausios pozicijos startavusiems lietuviams buvo nepalankus, tačiau šalies rinktinė nepasidavė ir atsikovojusi kelias vietas aplenkė Indijos bei Taivanio sportininkus. Pasaulio čempionato bronza – pirmasis Lietuvos medalis nuo 2013-ųjų rengiamose tarptautinėse Match pokerio varžybose.

Kitas varžybas IFMP jau tikisi surengti gyvai. Europos čempionatą turėtų rengti Ispanija, o Pasaulio čempionatas vėl vyks Ukrainoje.

Match pokeris – tai kiek kitokia pokerio atmaina, kurioje yra bandoma pašalinti sėkmės faktorių, dažnai lydintį įprasto pokerio žaidimą. Match pokeryje visi dalyviai prie skirtingų stalų žaidžia tas pačias partijas identiškomis kortomis. Kiekviena komanda prie skirtingų stalų gauna skirtingas vietas, o sužaidus nustatytą kiekį partijų komandos narių rezultatai yra sumuojami ir lyginami su oponentų rinktinėmis.

Ši pokerio idėja buvo pristatyta dar 2011 metais Londone. Šiuo metu IFMP yra „SportAccord“ (buvusi Tarptautinių sporto federacijų generalinė asamblėja) narė-stebėtoja bei Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) narė. IFMP pristato Match pokerį, kaip meistriškumo, o ne sėkmės žaidimą, ir jis yra prilyginimas tokiems proto žaidimams, kaip šachmatai, šaškės, GO ir bridžas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai