Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 13

Užmojis keisti sporto finansavimą LTOK nesužavėjo – klausimų daugiau nei atsakymų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas užsimojo pakeisti sporto finansavimą, tačiau Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) atstovai šioje politiko iniciatyvoje pasigedo aiškumo ir konkretumo.
LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija
LTOK Generalinės asamblėjos rinkimų sesija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min jau rašė, kad M.Majauskas panoro kirpti loterijų verslo ir sporto bambagyslę ir siūlo LTOK finansuoti iš biudžeto.

„Siekiame užtikrinti, kad sportas turėtų būti valstybės politikos, o ne loterijų verslo dalis“, – pristatydamas įstatymų projektą,15min teigė M.Majauskas.

Iki šiol loterijų bendrovės nuo nominaliosios išplatintų loterijos bilietų vertės 5 proc. pervesdavo į biudžetą, o 8 proc. – paramai, kurios liūto dalis keliaudavo Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK). M.Majausko parengtoje pataisoje numatyta, kad loterijų verslas visus 13 proc. turėtų pervesti į biudžetą, o aukšto meistriškumo sportui finansavimas būtų padidintas 38 proc. ir skiriamas iš biudžeto.

Vis dėlto LTOK vadovų tokia politikų iniciatyva nesužavėjo. Funkcionierių nuomone, politiko siūlyme pernelyg daug neapibrėžtumo ir klaustukų.

„Kol kas sunku vertinti šią iniciatyvą, nes klausimų gerokai daugiau nei atsakymų. Atkūrus olimpinį judėjimą, jo finansavimas buvo užtikrintas per sukurto verslo pelno dividendus ir jo skiriamą paramą, vykdant šalies įstatymuose loterijų organizatoriams numatytą prievolę. LTOK valdo kontrolinį UAB „Olifėja“ akcijų paketą, kurios platinamus bilietus pirkdami šalies gyventojai, tiesiogiai prisideda prie paramos olimpiečiams. Šis modelis yra aiškus, suprantamas ir konkretus. Tuo tarpu teikiama iniciatyva keisti esamą praktiką toliau lieka neaiški“, – 15min komentavo LTOK komunikacijos vadovė Lina Motužytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos tautinis olimpinis komitetas

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė šiuo metu vieši Italijos sostinėje Romoje ir dalyvauja Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) Vykdomojo komiteto posėdyje.

Anot L.Motužytės, M.Majausko siūlyme nėra aišku, kaip bus finansuojami sportininkai, federacijos, bei kaip minėtos lėšos bus paskirstomos.

„Kol kas atsakymų, kaip tai bus daroma, kokia bus reali nauda sportininkams – neturime. Taip pat nesame tikri, ar rūšiuojant federacijas ir sporto šakas bus užtikrintas vienodas sportininkų pasiruošimo olimpinėms žaidynėms finansavimas“, – svarstė LTOK komunikacijos vadovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lina Motužytė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lina Motužytė

Nors M.Majauskas įsitikinęs, kad atsisakius loterijų paramos modelio, aukšto meistriškumo sporto rėmimas ne tik nesumažėtų, bet netgi padidėtų, LTOK vadovų nuomone, bandymas keisti dabartinę tvarką yra pernelyg skubotas.

„Labai norėtųsi sisteminio požiūrio į sporto ateitį ir diskusijos. Turime suprasti, kad metas ateiti prie telkties ir bendro darbo, o ne destrukcijos ar skaidymo, su kuriuo susiduriame jau daugelį metų“, – savo atsakyme dėstė L.Motužytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas