Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 31

Mindaugas Bilius reikalauja didelių premijų paralimpiečiams prizininkams

Nors konkurencija nepalyginama, Lietuvos paralimpinio komiteto vadovas Mindaugas Bilius nori vienodų premijų už medalius olimpinėse ir paralimpinėse žaidynėse.
Mindaugas Bilius
Mindaugas Bilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

M.Bilius reikalauja didesnės pinigų sumos prizines vietas užėmusiems paralimpiečiams, o taip pat skirti valstybines iki gyvenimo pabaigos rentas bronzos medalius laimėjusiems.

Savo nuomonę Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas išreiškė feisbuko paskyroje antradienį.

„Prieš penkerius metus, grįžus iš Rio de Ženeiro paralimpinių žaidynių, tikėjau, kad mano ir Lietuvos golbolo rinktinės medaliai pralaužė ledus politikų galvose, – pareiškė M.Bilius, dar pats sportavęs prieš penkerius metus bei laimėjęs aukso medalį rutulio stūmimo ir sidabrą disko metimo varžybose. – Paralimpiečiams skirtos premijos, kurios šiaip jau yra beveik septynis kartus mažesnės nei sveikiems atletams, buvo vienkartinai padvigubintos.

Tapau Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentu, tikėdamas, kad tai maža dalis to, ką galiu nuveikti. Ir išties per tuos kelerius metus valdžios kabinetuose pavyko „išsimušti“ daugiau lygybės: valstybės rentas gauna ne tik paralimpiniai čempionai, bet ir vicečempionai, stipendijos artėja prie sveikųjų žmonių, su negalia sporto projektams skiriama 10 proc. sporto fondo lėšų.

Tačiau to neužtenka. Per darbo LPAK laiką ne kartą kreipėmės dėl premijų sulyginimo, bet šis klausimas kažkur vis „pasiklysdavo“. Nesame patenkinti rentomis tik už du medalius.

Dabar visi, pradedant Švietimo, mokslo ir sporto ministre, premjere ir baigiant prezidentu, oficialiai sveikina paralimpiečius Edgarą Mataką ir Osvaldą Bereikį, iškovojusius Tokijo paralimpinių žaidynių bronzą. Aš jų klausiu: kiek nuoširdumo jūsų žodžiuose? Tai jūs jiems į akis pasakykite, jog jie yra septynis kartus prastesni už sveikuosius medalininkus ir dėl to gaus septynis kartus mažesnes premijas. O ir šiaip jų bronzos medaliai kažkokie tokie nelabai faini ir už juos rentų negaus. Va jei būtų sidabras ar auksas, tada kita kalba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Bilius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Bilius

Ironija, sarkazmas. Kažkodėl man šiandien nesitiki, kad jūs, valdžios viršūnėse, sėdintys ponai, žmogų su negalia laikote lygiu sveikajam. Galite nusimesti polikorektiškas kaukes ir padėti jas į stalčius, kur guli mums siųsti raštai ir prašymai.

P.s. Sporto viceministre Linai Obcarskai, tik noriu priminti, kad Osvaldas Bareikis ne kartą yra „davęs kruopų“ sveikiesiems sportininkams ir tapęs prizininku jūsų vadovaujamos Lietuvos sambo federacijos varžybose. Taigi, susitikite ir turėsime galimybę pasikalbėti apie paralimpinio sporto ir jų atletų lygį.“

Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto viceministras L.Obcarskas pirmadienį LNK žinioms kalbėjo, kad paralimpiečiams premijas numatoma padidinti, bet tam reikalingi teisiniai potvarkiai.

Anot L.Obcarsko, bus siekiama priartinti premijas, kad jos skirtųsi apie tris kartus – pagal ministerijos skaičiavimus, kiek daugiau skiriasi konkurencija olimpinėse ir paralimpinėse varžybose.

Šiuo metu už olimpinį auksą Lietuvos vyriausybė yra numačiusi skirti 119 tūkst. premiją. Už paralimpinį auksą atitektų 17 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas