Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 11 27

Naujasis šachmatų čempionas Magnusas Carlsenas – naujos kartos genijus, reklamuojantis drabužius

„Aš tiesiog mėginu padaryti geriausius ėjimus“, – sako naujasis šachmatų pasaulio čempionas norvegas Magnusas Carlsenas ir jo lūpose tai skamba taip paprastai. Tačiau galimų ėjimų šachmatuose yra begalybė, o tai, kaip jam visada ir, rodos, lengvai pavyksta pasirinkti geriausią iš jų, verčia nuščiūti visą šachmatų pasaulį.
Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jaunojo norvego gabumai abejonių nekėlė nuo tada, kai jis tik pramoko šachmatų ėjimų, stebėdamas vieną iš savo seserų žaidžiant.

Būdamas dešimties jis jau laimėdavo turnyrus. Nuo to laiko šachmatais jis žaidžia beveik kasdien.

Jis tapo didmeistriu – aukščiausias titulas šachmatų sporte – būdamas trylikos. Tik vienam žaidėjui tai pavyko padaryti jaunesniam.

Tais pačiais metais jis žaidė su Gariu Kasparovu, kurį daug kas laiko geriausiu visų laikų šachmatininku. Partija baigėsi lygiosiomis.

Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas

Tačiau šis titulas gali greitai pereiti M.Carlsenui.

Kaip ir kai kurios kitos sporto šakos, šachmatai turi žaidėjų reitingavimo sistemą. Jaunasis norvegas turi aukščiausią reitingą per visą žaidimo istoriją, o jam dar tik 22-eji. Tikėtina, kad per ateinančius kelerius metus jis pakils dar aukščiau.

M.Carlseno šachmatų žaidimo stilius lyginamas su Roger Federerio meistryste tenise. Lygiai kaip R.Federeris savo karjeros viršūnėje buvo universalus tenisininkas – turėjo puikų smūgį tiek kaire, tiek dešine, galėjo gerai servuoti kaip ir atmušti kamuoliuką – taip ir M.Carlsenas yra universalus šachmatininkas.

Jis įvaldęs tiek strategiją, tiek taktiką – puikiai pradeda žaidimą, kontroliuoja jo eigą, meistriškai užbaigia.

Jo atmintis neįtikėtina, beveik fotografinė. Sakoma, kad jis mintinai išmokęs 10 tūkst. partijų. Jis gali žaisti dešimt žaidimų vienu metu – užrištomis akimis.

Be to, jis ir geros fizinės formos – svarbus jo sėkmės veiksnys. Galbūt ne šachmatininkus tai nustebins, bet sėdėti valandų valandas sutelkus visą dėmesį į lentą reikalauja fizinės ištvermės.

M.Carlsenas mėgaujasi ilgomis partijomis, išplėšdamas pergalę po pergalės ir išvargindamas savo varžovus. Jo susikaupimas ir pomėgis rungtyniauti – taip pat esminiai naujojo pasaulio čempiono bruožai.

Kitas pasaulio čempionas, amerikietis Bobby Fischeris sakydavo, kad jo mėgstamiausia akimirka – kai pajunta, kaip sutrupa priešininko ego. Panašu, kad M.Carlsenas taip pat mėgaujasi psichologiniu karu.

Magnusas Carlsenas su Liv Tyler Niujorko mados savaitėje
Magnusas Carlsenas su Liv Tyler Niujorko mados savaitėje

Naujos kartos šachmatininkas

Kai 1972 metais B.Fischeris nugalėjo Borisą Spaskį, apie tai rašė viso pasaulio laikraščiai, o šachmatai kuriam laikui tapo karšta ir populiaria sporto šaka.

Tas susitikimas užvaldė žmonių vaizduotę iš dalies dėl politinio fono – vienišas amerikietis susirėmė su galinga sovietine šachmatų mašina. Tačiau žiūrovus patraukė ir paties B.Fischerio keistenybės ir ekscentriška, gyva asmenybė.

M.Carlseno pergalė prieš buvusį čempioną, indą Viswanathaną Anandą sulaukė daugiau dėmesio nei bet kuris kitas šachmatų turnyras nuo Šaltojo karo pabaigos.

Magnusas Carlsenas
Magnusas Carlsenas

Vis dėlto kažin ar šachmatai patirs tokį pakilimą kaip po B.Fischerio-B.Spaskio mačo. Kitaip nei B.Fischeris, M.Carlsenas yra paprastas ir kuklus žaidėjas.

Vis dėlto jis jaunas ir patrauklus, o šachmatų pasaulis tikisi, kad jis sugebės įkvėpti jaunimą susidomėti šiuo žaidimu.

M.Carlsenas, kuris jau ir dabar yra milijonierius, gali tikėtis uždirbti iš savo pergalės. Jis jau yra pasirašęs reklamos kontraktų ir reklamavęs olandų drabužių firmą, kurios prekės ženklo vadybininkas Cherbankeris Ray'us yra sakęs, kad M.Carlsenas atrodo kaip „boksininko ir šeštojo dešimtmečio gangsterio mišinys“.

Šachmatų pasaulyje jo pergalė reiškia, kad prie lentų atkeliavo nauja karta. M.Carlsenas yra beveik dvigubai jaunesnis už V.Anandą. Nemažai ir kitų elitinių žaidėjų yra vos įžengę į trečiąjį savo dešimtmetį.

Vis dėlto nė vienas iš jų negali prilygti norvegui. Tikėtina, kad naujasis šachmatų karalius sosto neužleis dar ilgai.

Magnusas Carlsenas ir Viswanathanas Anandas
Magnusas Carlsenas ir Viswanathanas Anandas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas