Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 23

Nerimas Irane – protestavusiam futbolininkui bus įvykdyta mirties bausmė

„Mintis, kad mirties bausmė jam gali būti įvykdyta bet kurią dieną, yra labai sunki... Ir tai, ką mes girdime čia kasdien, labai neramina“, – sako CNN kalbintas liudininkas Irane.
Amiras Nasras-Azadani
Amiras Nasras-Azadani / „Instagram“ nuotr.

Buvęs profesionalus futbolininkas Amiras Nasras-Azadani yra vienas iš mažiausiai 43-ų sulaikytųjų, kuriam gresia mirties bausmė.

Ir kol Vakarų pasaulis bus užsiėmęs šv. Kalėdų šventimu, sulaikytieji bus pakarti, baiminasi CNN kalbinti iraniečiai.

Isfahano miesto aikštėje jau yra įrengta egzekucijos vieta.

Protestai visame Irane kilo rugsėjį, kai per dorovės policijos sulaikymą mirė 21-erių Mahsa Amini. Ji buvo apkaltinta netinkamu hidžabo dėvėjimu.

2018-aisiais profesionalo karjerą baigęs 26-erių futbolininkas A.Nasras-Azadani yra kaltinamas trijų apsaugos darbuotojų nužudymu, skelbia valstybinė Irano naujienų agentūra.

Su sulaikymo dokumentais susipažinusi CNN rašo, kad „teisinis procesas Irane vykdomas paskubomis“, o net ir tokios bausmės, kaip mirties, „yra skiriamos vienu prisėdimu“.

Mažiausiai dviem protestuotojams dėl praėjusio mėnesio protestų jau buvo įvykdyta mirties bausmė. Vienas iš jų buvo pakartas.

Iš viso, kaip lapkričio pradžioje skelbė „Iran Human Rights“, saugumo pajėgos malšindamos dėl M.Amini mirties kilusius protestus pražudė mažiausiai 304 asmenis.

Paaiškėjus apie A.Nasro-Azadani sulaikymą ir gresiamą mirties bausmę, sureagavo ir Tarptautinė profesionalių futbolininkų asociacija (FIFPRO), paraginusi nedelsiant paleisti buvusį Teherano „Rah Ahan“ ir Tebrizo „Tractor“ klubų gynėją.

CNN kalbintas liudininkas teigė, kad valdžios atstovai liepė tylėti dėl A.Nasro-Azadani sulaikymo, jei norėjo greičiau jį pamatyti laisvėje. Vėliau žadėjo paleisti iki savaitės pabaigos, tačiau dabar teigia, kad futbolininkui bus įvykdyta mirties bausmė pakariant.

Valstybinė Irano naujienų agentūra IRNA praėjusią savaitę pranešė, kad „teismas turi vaizdo įrašą ir pakankamai dokumentų, įrodančių, kad A.Nasras-Azadani priklauso ginkluotai grupei“.

Tai nebūtų pirmas kartas, kai Irane mirties bausmė įvykdoma sportininkui. Prieš dvejus metus kalėjime buvo nužudytas Irano imtynių čempionas Navidas Afkari.

Navidas Afkari nuteistas mirties bausme.
Navidas Afkari nuteistas mirties bausme.

Jis taip pat kaltintas apsauginio nužudymu per 2018-aisiais šalyje vykusius protestus.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija mirties bausmę atletui tuomet pavadino „teisingumo parodija“. Tarptautinė žiniasklaida skelbė, kad žinomas sportininkas Irano režimo buvo pasirinktas neatsitiktinai, o siekiant labiau įbauginti protestuotojus.

Imtynininko advokatas tvirtino, kad kaltintojai tariamus įkalčius surinko prieš kelias valandas iki sargybinio mirties, nėra jokios vaizdo medžiagos, o jo klientui prieš mirties bausmės įvykdymą net nebuvo suteikta galimybė išvysti šeimą, nors tai leidžia Irano įstatymai.

Pasirodė pranešimų, kad N.Afkari mirė ne įvykdant mirties bausmę, o buvo nukankintas. Jo kūnas vėliau sudegintas.

Nepadėjo net tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo prašymas pasigailėti N.Afkari. „Irano lyderiai, aš labai vertinčiau, jei būtų išsaugota šio jauno žmogaus gyvybė ir jis nebūtų nuteistas mirties bausme“, – 2020-aisiais „Twitter“ rašė D.Trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas