Sportas gyvai
2023 03 29

Nesuvokiama: IOC diskusijoje – beprotiška mintis dėl Rusijos karių olimpiadoje

Jungtinių Tautų (UN) ekspertė, dirbanti Tarptautiniame olimpiniame komitete (IOC), sukėlė didžiulį pasipiktinimą, kuomet ėmė svarstyti, jog Rusijos kariai, kovęsi Ukrainoje, turi teisę dalyvauti olimpinėse žaidynėse.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Alexandra Xanthaki yra UN specialistė, kurios pagrindinė sritis – kultūrinės žmonių teisės. Graikė sukėlė milžinišką ukrainiečių sportininkų pasipiktinimą, kuomet numetė skambų pasiūlymą IOC surengtoje bendroje sportininkų atstovų vaizdo konferencijoje.

Ji teigė, jog tarptautiniuose sporto renginiuose turėtų būti draudžiama dalyvauti tik tiems rusams, kurie yra kalti dėl nusikaltimų žmogiškumui arba dėl karo propagandos platinimo.

„Nemanau, kad yra teisinga diskvalifikuoti visus Rusijos karius ar visą Rusijos kariuomenę, – 206 nacionalinių komitetų atstovams dėstė specialistė iš Graikijos. – Tai yra diskriminacija, nes yra buvę daug atletų iš kitų šalių... Jie dalyvavo aktyviose karinėse operacijose, bet niekad nebuvo išmesti.“

„Tiesa, visi atletai turi būti išmesti, jei jie nuteisti dėl žiauraus elgesio, rimtų žmogaus teisių pažeidimų karo metu, tokių kaip nusikaltimų žmogiškumui ar genocido. Taip pat jie gali būti diskvalifikuoti dėl karo propagandos skleidimo“, – aiškino A.Xanthaki.

„Scanpix“ nuotr./IOC ir Rusijos vėliavos
„Scanpix“ nuotr./IOC ir Rusijos vėliavos

Rogučių sporto atstovas iš Ukrainos Vladyslavas Heraskevičius sureagavo į tokias mintis: „Jos idėjos skambėjo beprotiškai. Iš užduotų klausimų akivaizdu, kad daug kas buvo šokiruoti dėl to, kaip ji advokatavo Rusijos keliui į tarptautines varžybas, nepaisant sukelto karo.“

„Vienu momentu, kuomet ji buvo paklausta apie propagandą, ji teigė, kad Rusijos žmonės, kurie stebės olimpines žaidynes, gali būti nusiminę, matydami rusus, besivaržančius po neutralia vėliava. Ir tuomet ims kelti klausimus. Tačiau juk tai jau vyko pastarosiose trejose olimpinėse žaidynėse“, – pasipiktinimo neslėpė sportininkas.

„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Heraskevičius kirto Thomui Bachui dėl šio kalbos apie Rusiją
„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Heraskevičius kirto Thomui Bachui dėl šio kalbos apie Rusiją

A.Xanthaki yra teisės profesorė Londono Brunelio universitete. Moteris ėmė reaguoti į pasipiktinimą savo socialiniuose tinkluose.

„Taaaigi, JAV pradėjo nelegalų karą 2003-siais, tačiau nepamenu, kad Michaelas Phelpsas būtų diskvalifikuotas“, – dėstė graikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius