Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 15

Nukeltų olimpinių žaidynių nuostolius IOC dengs beveik milijardu dolerių

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) paskelbė, kad nukeltų Tokijo olimpinių žaidynių sukeltus nuostolius kompensuos net 800 mln. JAV dolerių (740 mln. eurų) suma.
Olimpiniai žiedai
Olimpiniai žiedai / „Scanpix“ nuotr.

Komitetas 650 mln. dolerių (601 mln. eurų) sumą skirs žaidynių organizatoriams. Likę 150 mln. dolerių (139 mln. eurų) bus paskolinti sporto šakų federacijoms ir nacionaliniams šalių komitetams, kurie susidūrė su pinigų stygiumi.

Nepaisant skiriamų sumų, IOC prezidentas Thomasas Bachas įsitikinęs, kad tai nepadės kompensuoti visų per koronaviruso pandemiją patirtų nuostolių.

„Ši situacija reikalauja kompromisų. Visi turės kažką paaukoti, – sakė vokietis. – Bandome kaip galima labiau sumažinti išlaidas, tuo pačiu neprarasdami žaidynių dvasios ir nesumažindami jų kokybės.“

Tokijo olimpinės žaidynės Japonijai pagal pirminį planą turėjo atsieiti 12,6 mlrd. JAV dolerių (11,65 mlrd. eurų), o didžioji dalis šios sumos turėjo būti sumokėta iš mokesčių mokėtojų kišenių.

Japonai dar kovą skaičiavo, kad nukėlus olimpines žaidynes jų nuostoliai gali siekti net 640 mlrd. Japonijos jenų (apie 5,5 mlrd. eurų).

„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso atvejų skaičius Japonijoje gerokai išaugo
„Scanpix“ nuotr./Koronaviruso atvejų skaičius Japonijoje gerokai išaugo

IOC iš olimpinio ketverių metų ciklo uždirba didžiules sumas – 2013-2016 m. laikotarpiu ta suma siekė 5,7 mlrd. dolerių (5,27 mlrd. eurų), o per 2017-2020 m. tikėtasi, kad pelnas pasieks net 7 mlrd. dolerių (6,47 mlrd. eurų) sumą.

Tiesa, nors Tokijo žaidynės buvo perkeltos į 2021 m. liepos ir rugpjūčio mėnesius, vis dar yra abejonių, ar renginį pavyks surengti ir po daugiau nei metų.

Kai kurie sveikatos ekspertai jau garsiai reiškia nuomones, jog žaidynes teks atšaukti, jei per artimiausius metus nebus sukurtos visiems prieinamos vakcinos.

Tačiau T.Bachas šiuo klausimu kol kas nėra linkęs spekuliuoti.

„Iki žaidynių liko metai ir du mėnesiai. Manau, kad dar per anksti daryti kažkokias prielaidas“, – sakė IOC prezidentas.

Jo vadovaujamai organizacijai netrukus gali iškilti problemų ir dėl kito renginio – praėjus vos šešiems mėnesiams po Tokijo žaidynių, 2022 m. vasarį turėtų būti surengtos Pekino žiemos olimpinės žaidynės.

T.Bachas teigė, jog pasiruošimas joms kol kas vyksta puikiai, o tai, kad dvejos olimpinės žaidynės vyks vos per pusmetį, pasak jo, gali išeiti net į naudą.

„Tai išlaikys ir net pakels pasaulio dėmesį olimpinėms žaidynėms“, – įsitikinęs funkcionierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai