Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpiečių išlydėtuvėse – uždara diskusija, medalių viltys ir kirčiai Rusijai

Iki Paryžiaus olimpinių žaidynių liekant tik šiek tiek daugiau nei dviem savaitėms trečiadienio popietę surengtos sportininkų išlydėtuvės Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje.

Iš 50-ies mūsų olimpiečių į valdininkų kvietimą atsiliepė iki 20-ies.

Atletams dabar pats pasiruošimo svarbiausiam sezono – ar net gyvenimo – startui karštymetis. Dalies jų nėra ir Lietuvoje.

„Lūkesčiai visada geriausių rezultatų, bet, man atrodo, kad svarbiausia yra tiesiog mylėti savo olimpiečius ir savo atstovus visada, nepriklausomai kaip ten kartais pasiseka. Visko būna. Kaip ten sakoma – kamuolys apvalus“, – šyptelėjo premjerė Ingrida Šimonytė, atskleidusi, kad ir pati vyks į žaidynių Paryžiuje uždarymą, o netrukus aštriai palietusi ir kruviną karą Ukrainoje tęsiančios Rusijos temą.

VIDEO: Apie sportininkų neutralumą olimpinėse prakalbusi Šimonytė: Rusija ir sportas yra nesuderinama

Šalių agresorių atstovams Paryžiuje bus leidžiama startuoti su neutralia vėliava. Tokie atletai privalės nepriklausyti karinėms struktūroms.

„Mes visą laiką sakėme, kad Rusija yra nesuderinama su sportu. Olimpinės žaidynės yra apie principus, kuriuos absoliučiai visus Rusija neigia kiekvieną mielą dieną. Bandymas užpudruoti neutraliomis vėliavomis nelabai ką sprendžia. Gaila, kad (nepavyko) pasiekti to, jog visos šalys laikytųsi pozicijos ir tų neutralių vėliavų nebūtų. Reikia labai puikiai suprasti, kad Rusija išnaudoja viską, kaip ginklą. Taip pat ir sportą. Lieka tik apgailestauti, kad tokia landa buvo suteikta ir tai yra dėmė ant skaidraus olimpinių žaidynių rūbo“, – rėžė I.Šimonytė.

Sėkmės mūsų olimpiečiams linkėjo naujoji sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, ŠMSM kabinetuose šeimininkaujanti mažiau nei dvi savaites ir pripažinusi, kad dar nepažįsta visų mūsų olimpiečių.

„Šiek tiek susipažinta. Tikrai nesu tas žmogus, kuris televizoriui rodant bet kurio sporto varžybas sakytų, kad labai nemalonu ir noriu išjungti. Stebiu, domiuosi ir kai kuriuos atpažįstu, ne visus – turiu prisipažinti. Bus puiki proga dar sykį išgirsti vieni kitus. Lūkesčiai, kad olimpiečiai gerai jaustųsi, kad pasiektų rezultatų, kurių jie tikisi“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Ingrida Šimonytė

Po trumpų sveikinimo kalbų žurnalistai iš gerą pusvalandį užtrukusios diskusijos tarp valdžios atstovų ir olimpiečių buvo išprašyti.

Ne paslaptis, kad politikai ir atletai ne geriausiai sutaria dėl šalies sporto krypties, kuri pastaraisiais metais dar ir itin dažnai keičiama.

Vyriausybės programoje juodu ant balto įrašyta, kad kitoje olimpiadoje – 2028-aisiais Los Andžele – mūsų olimpiečių turėtų padvigubėti – pirmą sykį istorijoje pasiekti bent 100.

Bet sportininkų ir valdininkų diskusija vyko už uždarų durų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Olimpinės rinktinės išlydėtuvės
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Olimpinės rinktinės išlydėtuvės

Patys sportininkai atviravo, kad su nekantrumu laukia jau liepos 26-ąją Paryžiuje prasidėsiančių žaidynių. Kai kam tai bus debiutas, o kai kam – ir penktosios olimpinės žaidynės, kaip dukart olimpinei prizininkei penkiakovininkei Laurai Asadauskaitei.

„Labai daug treniruojamės dabar. Norisi pasirodyti geriausiai, kaip galima. Turėti geriausią startą gyvenime. Svarbu gerai pasiruošti psichologiškai ir neišsigąsti ten nuvažiavus, o daryti savo darbą“, – vylėsi olimpinių žaidynių debiutantė 23-ejų irkluotoja Kamilė Kralikaitė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kamilė Kralikaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kamilė Kralikaitė

„Labai laukiu. Po truputį pradedu suprasti, kad žaidynės artėja, kyla jauduliukas, – teigė trečiosiose žaidynėse dalyvausianti 31-erių penkiakovininkė Gintarė Venčkauskaitė. – Šiuo metu treniruotės labai įtemptos. Didžiausias iššūkis gali būti karštis, bet tam ruošiamės – išbandėme šaldymo liemenes Kinijoje. Bėgimo trasa bus ant smėlio – neįprasta ir sunku, bet, manau, susitvarkysime. Tikiuosi būti trejetuke.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Venčkauskaitė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Venčkauskaitė

„Jaudulio daug. Anksčiau drugeliai pilve skraidžiojo. Dabar truputėlį pilvą raižo. Kuo arčiau ta olimpiada, tuo jaudulio daugiau“, – neslėpė pirmosiose savo žaidynėse dalyvausiantis 3x3 krepšinio treneris Dainius Novickas, kuriam teks ir papildoma našta į olimpiadą skaudžiai nepatekus pagrindinei Lietuvos vyrų rinktinei.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Novickas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Dainius Novickas

„Aišku, labai gaila vyrų... Pasistengsime. Likome su ta vėliava. Bandysime ją kuo aukščiau (iškelti), kad ją pamatytų visas pasaulis. Mūsų sporto šakoje į olimpiadą patenka tik 8 rinktinės, pačios stipriausios. Pajėgumas – apylygis, bet sakyčiau, kad dėl medalių kovos 6 rinktinės. Tai mūsų šansai – 50 proc. Nemaži“, – vylėsi D.Novickas.

33-iosios istorijoje olimpinės žaidynės Prancūzijos sostinėje Paryžiuje šiemet vyks liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas