Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Olimpinę publiką žavėjusi vilnietė joja su Lenkijos vėliava: „Tai – asmeninis sprendimas“

Vilniuje gimusi, užaugusi bei iki šiol ten gyvenanti raitelė Sandra Sysojeva su savo žirgu Maxima Bella atliko nuostabų šokį Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Po pasirodymo Versalio rūmų fone ji papasakojo savojo žirgo gražią istoriją, tik klausimai apie pakeistą pilietybę kiek sutrikdė olimpinių žaidynių debiutantę. „Šis klausimas man nėra malonus“, – sakė Lenkijai nuo šių metų atstovaujanti 40 metų raitelė.

Pridengusi savo žirgui galvą šlapiu baltu rankšluosčiu Sandra Sysojeva išjojo iš treniruočių maniežo ir netrukus pasirodė olimpinėje scenoje.

Nuo Paryžiaus per 20 km nutolusiame miesto pakraštyje kiekvienas gali pasijusti dieviškoje vietoje, iš kurios matosi Versalio rūmai, o dailiojo jojimo varžybose elegantišką publiką stengiasi užburti geriausi pasaulio raiteliai.

Lenkijai atstovaujanti lietuvė raitelė su žirgu irgi padovanojo puikų šokį tūkstančiams žiūrovų, tylomis stebėjusiems pasirodymą skambant tykiai muzikai.

Pasiekusi asmeninį rekordą S.Sysojeva surinko 73,416 balo, o tai lėmė ketvirtą vietą dešimties raitelių F grupėje.

„Startas pakankamai geras, mano žirgas čia bene jauniausias, gavo daugiau patirties. Pasiekiau savo rekordą tokioje įspūdingoje aplinkoje, olimpinėse žaidynėse – tai geras rezultatas, – 15min sakė S.Sysojeva. – Dar nežinau, kaip jos varžovai, nuo to priklausys, ar pateksiu į kitą etapą, tačiau savo pasirodymu esu patenkinta.“

O vėliau ji sulaukė gerų žinių – surinktas taškų kraitis leido ir iš ketvirtos vietos grupėje patekti tarp 18-os geriausių olimpinių raitelių, kurios varžysis finale.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Sysojeva debiutavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Sysojeva debiutavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Antradienį S.Sysojeva kaip tik treniravosi ir dėl to nematė kitoje grupėje startavusios Justinos Vanagaitės-Samuilės, kuri tapo pirmąja Lietuvos raitele olimpinėse žaidynėse (69,208 proc) ir dalino nuotaikingą interviu, nors į finalą nepateko.

Galėjo būti ir taip, kad jos vietoje su Lietuvos trispalve, o ne Lenkijos vėliava ant balno būtų startavusi S.Sysojeva, augusi ir pradėjusi raitelės karjerą Vilniuje.

sportas.info nuotr./S.Sysojeva sėkmingai dalyvauja tarptautinėse varžybose.
sportas.info nuotr./S.Sysojeva sėkmingai dalyvauja tarptautinėse varžybose.

Belmonto žirgyną nuo septynerių metų lankiusi vilnietė žingsnis po žingsnio kilo varžybose bei derino sportą su verslu – jai iki šiol priklauso „Žirgo pasaulis“ Petešos kaime, per 15 km nuo Vilniaus.

Tarptautinėje dailiojo jojimo scenoje S.Sysojeva pasirodė 2012 metais.

Iš pradžių jojusi žirgais Forveter ir King Vikont, pasaulio čempionate atstovaudama Lietuvai S.Sysojeva startavo 2021 metais su žirgu Found Boy.

nuotr. organizatorių/Sandra Sysojeva
nuotr. organizatorių/Sandra Sysojeva

Pastaruosius kelerius metus vilnietė varžosi žirgu Maxima Bella, kuriam dabar yra aštuoneri.

Juodajam savo bendražygiui raitelė po olimpinio debiuto skyrė komplimentus ir pasakojo istoriją, lyg trauktą iš Hanso Christiano Anderseno knygos.

„Mano žirgas čia yra bene jauniausias, bet, manau, puikiai susitvarkė su visa atmosfera, – kalbėjo S.Sysojeva. – Turiu jį nuo tada, kai jam buvo dveji. Įsigijau kaip įprastą jauną žirgą. Pradėjome nuo nulio, iš pradžių jis atrodė toks liesas, negražus, tarsi sulaužyta nugara. Pagalvojau: o, Dieve, ką dabar daryti? Bandžiau parduoti porą metų, bet niekas nenorėjo imti.

Pradėjau su ja dirbti, bet buvo sunku suvaldyti, ji turėjo daug ydų. Tačiau žingsnis po žingsnio mes susidraugavome. Pradėjau išjoti į mišką, ji dalyvavo treniruotėse su mano mokiniais. Iš pradžių jos net netreniravau – tiesiog laikiau prie savęs.

Tada ji staiga pasikeitė: pradėjo eiti nebe prieš mane, o ginti mane nuo visų tarsi būtų šuo. Mūsų santykiai sušilo, o tada pradėjo skleistis žirgo talentas – jis iškart pradėjo gerai pasirodyti varžybose, tarsi mokinys, kuris nelankė mokyklos, bet pradėjo puikiai studijuoti universitete.

Ji beprotiškai talentinga, o arenoje tiesiog nori varžytis, tarsi sako publikai: „Žiūrėkite į mane“. Labai įspūdingas, talentingas žirgas.“

Būtent tada, kai Maxima Bella buvo perregistruota kaip Lenkijos žirgas praėjusią žiemą, ir jos tautiečiams tapo galutinai aišku, kad kartu atstovaujamą šalį keičia ir S.Sysojeva.

Pasak Lietuvos žirginio sporto federacijos generalinės sekretorės Gintarės Šakytės, žirgų registracija žaidynių procedūroms vyko iki sausio 15 dienos, o savo raitelius federacija planavo patvirtinti iki birželio 24 dienos.

„Mes turėjome pateikti raitelių sąrašus ir Sandra turbūt būtų buvusi tame sąraše (jei nebūtų pakeitusi pilietybės)“, – sakė G.Šakytė.

Pati S.Sysojeva sprendimą pakeisti pilietybę buvo priėmusi anksčiau.

„Sprendimas sukosi ne kartą anksčiau, nes buvo tokių minčių. Tik tuo metu neturėjau žirgo. Viskas nevyko greitai, tam reikėjo laiko“, – 15min sakė raitelė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Sysojeva debiutavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sandra Sysojeva debiutavo Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.

Kovo mėnesį apie S.Sysojevos pilietybės ir atstovaujamos šalies pakeitimą pranešęs eurodressage.com rašė, kad pastaruosius šešerius metus S.Sysojeva treniravosi ir bendradarbiavo su Lenkijos raitele Dominika Krasko-Biali jojime centre „Centurion“ ir reguliariai varžėsi varžybose Lenkijoje.

„Norėjosi kažką pakeisti, rasti daugiau galimybių. Manau, kad startuoti rinktinėje yra daugiau galimybių“, – 15min paprašyta papasakoti apie sprendimo motyvus sakė S.Sysojeva.

Ji tvirtino, jog su nieku Lietuvoje nesusipyko, palaiko gerus santykius su Lietuvos žirginio sporto bendruomene, o ir ją į Paryžių atlydėjusi dukra Emilija varžosi už mūsų šalį.

„Kol kas atstovauja Lietuvai, o toliau matysime“, – sakė S.Sysojeva.

Plačiau komentuoti savo posūkio karjeroje ji nenorėjo.

„Šis klausimas man nėra malonus. Esame varžybose, klauskite daugiau apie sportą, – sakė ji. – Tai mano asmeninis reikalas. Tai įvyko metų pradžioje ir viskas. Tuo sprendimu labai džiaugiuosi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas