Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

Olimpinių balsų pirkimo skandalas – į kalėjimą 30-čiai metų

Daugiau nei du dešimtmečius Brazilijos olimpiniam komitetui vadovavęs Carlosas Nuzmanas nuteistas net 30-ies metų ir 11-os mėnesių kalėjimo bausme. Jis pripažintas kaltu dėl balsų pirkimo skandalo, Rio de Žaneirui laimėjus teisę surengti 2016-ųjų olimpines žaidynes.
Nuteistieji Carlosas Nuzmanas (kairėje) ir Sergio Cabralis (dešinėje) kartu su Brazilijos prezidentu Luiz Inacio Lula da Silva 2009 metais.
Nuteistieji Carlosas Nuzmanas (kairėje) ir Sergio Cabralis (dešinėje) kartu su Brazilijos prezidentu Luiz Inacio Lula da Silva 2009 metais. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teisėjas Marcelo Bretas nuteisė 79-erių C.Nuzmaną korupcijos, nusikaltimo organizavimo, pinigų plovimo ir mokesčių vengimo byloje, praneša AP. Tiesa, į kalėjimą jis keliaus tik po apeliacijos.

2016-aisiais Rio de Žaneirui rengiant olimpines žaidynes C.Nuzmanas buvo žaidynių organizacinio komiteto vadovas.

Kaltais teismas pripažino ir buvusį Rio de Žaneiro gubernatorių Sergio Cabralį, verslininką Arthurą Soaresą bei žaidynių organizacinio komiteto operacijų direktorių Leonardo Grynerį. Pasak tyrimo, visi jie veikė kartu su C.Nuzmanu, papirkdami buvusį lengvosios atletikos prezidentą Lamine‘ą Diacką bei jo sūnų Papa Diacką dėl olimpinių balsų.

S.Cabralis, kuris sėdi kalėjime nuo 2016-ųjų už kitus nusikaltimus, prieš porą metų teismui prisipažino, kad Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) susitikime už šešis narių balsus sumokėjo maždaug 2 mln. JAV dolerių.

2003-2010 metais Rio de Žaneiro valstijos gubernatoriaus pareigas ėjęs vyriškis pridūrė, kad dar 0,5 mln. JAV dolerių buvo pridėti L.Diacko sūnui Papa, užtikrinant papildomų trijų TOK narių balsus 2016 metų olimpiados sostinės rinkimuose.

2009-aisiais Kopenhagoje vykusiame TOK narių balsavime Rio de Žaneiras įveikė Čikagą, Tokiją ir Madridą.

Tyrimas dėl olimpinių balsų pirkimo prasidėjo 2017 metais, prancūzų laikraščiui „Le Monde“ paskelbus apie korumpuotus TOK narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas