Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasižymėkite: svarbiausios spalio mėnesio sporto datos

Lietuvai sutikus tikrą rudenį, o žvarbiam orui verčiant lietuvius daugiau laiko praleisti uždarose patalpose, gera žinia ta, jog pagreitį vis labiau įgauna pagrindinių Europos ir pasaulio sporto lygų kovos. 15min portalas kviečia atkreipti dėmesį į svarbiausius spalio mėnesio sporto įvykius, tarp kurių – ir rinkiminės batalijos, ir intriguojančios varžybos.
Svarbiausi spalio mėnesio sporto įvykiai
Svarbiausi spalio mėnesio sporto įvykiai / Scanpix, 15min, Vida Press nuotr.

Spalio mėnesį, kaip įprasta, prasideda svarbiausios klubinio krepšinio kovos – mėnesio pradžioje bus duotas startas Eurolygos ir FIBA Čempionų lygos turnyrams, o pabaigoje startuos ir stipriausia planetos krepšinio lyga NBA.

Taip pat šį mėnesį bus išrinktas Lietuvos olimpinio judėjimo vadovas, vyks intriguojančios futbolo rungtynės Lietuvoje ir Europoje, o nuskriausti neliks ir kitų sporto šakų mėgėjai.

Eurolygos sezono startas

Suprasti akimirksniu

  • Kada: nuo spalio 3 d.
  • Sezono favoritas: Atėnų „Panathinaikos“

Gardžiausias kąsnis europietiško krepšinio gerbėjams sugrįžta – Eurolyga startuoja jau šią savaitę.

18 komandų kovos dėl titulo, o ekipų sudėtyje tik vienas pokytis – „Valencia“ klubą keičia Europos taurės nugalėtojas „Paris“. Tarp stipriausių žemyno komandų ir vėl žais Kauno „Žalgiris“, surinkęs ambicingą sudėtį ir sieksiantis po metų pertraukos sugrįžti į atkrintamąsias ar bent jau debiutuoti įkrintamosiose varžybose.

Betsafe-LKL nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkai
Betsafe-LKL nuotr./Kauno „Žalgirio“ krepšininkai

Reguliariojo sezono kovos kaip įprasta truks šiek tiek ilgiau nei pusmetį. Balandį ir gegužės pradžioje vyks įkrintamosios ir atkrintamosios, o gegužės 23-25 dienomis keturios stipriausios komandos išsiaiškins santykius finalo ketverte. Tiesa, jo vieta dar neaiški – tai greičiausiai bus Belgradas arba Abu Dabis.

Rimčiausiai į titulą ir vėl pretenduos praėjusio sezono nugalėtojas Atėnų „Panathinaikos“, savo ir taip galingą sudėtį dar sutvirtinęs Lorenzo Brownu, Cedi Osmanu ir Omeru Yurtsevenu. Jam konkurenciją palaikys kitas Graikijos grandas Pirėjo „Olympiakos“, susigrąžinęs Sašą Vezenkovą ir susistiprinęs Evanu Fournier, Tyleriu Dorsey ir po traumos dar sveikstančiu Keenanu Evansu.

Vida Press nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ triumfavo Eurolygoje.
Vida Press nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ triumfavo Eurolygoje.

Kiek nusilpęs dėl Guerschono Yabusele ir Vincent'o Poirier netekčių atrodo Madrido „Real“, bet daugkartiniai čempionai vis dar turi žvaigždėtą sudėtį ir čempionišką mentalitetą, kuris turėtų leisti „karaliams“ išlikti tarp favoritų.

Ambicijų nestokoja ir Stambulo „Fenerbahče“ su Šarūnu Jasikevičiumi prie vairo, „Monaco“ su praėjusio sezono naudingiausiu žaidėju Mike'u Jamesu bei kelios kitos komandos.

Be „Žalgirio“ lietuvių, turnyre žais dar penki mūsų šalies atstovai: Marius Grigonis („Panathinaikos“), Donatas Motiejūnas („Monaco“), Rokas Jokubaitis (Tel Avivo „Maccabi“), Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“) ir Rokas Giedraitis (Belgrado „Crvena zvezda“).

FIBA Čempionų lygos sezono startas

Suprasti akimirksniu

  • Kada: nuo spalio 1 d.
  • Sezono favoritas: Malagos „Unicaja“

Devintasis FIBA Čempionų lygos sezonas startuoja jau pirmąją naujo mėnesio dieną, o turnyre išvysime ir nemažai lietuviškų akcentų.

Penktą sezoną paeiliui FIBA Čempionų lygoje rungtyniaus Vilniaus „Rytas“, sieksiantis pamiršti nelabai sėkmingus praėjusių sezonų pasirodymus tarptautiniame fronte.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas” Vilniuje
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas” Vilniuje

„Ryto“ varžovai F grupėje – Emilijos Redžo „Pallacanestro“, Vroclavo „Šląsk“ ir Sombathėjaus „Falco“ klubai.

Turnyre žais ir daugiau lietuvių – Mindaugas Kuzminskas atstovaus Atėnų AEK, Martynas Echodas – Manisos „Buyukšehir“, Paulius Danusevičius – Rodo „Kolossos“, o 19-metis jaunuolis Danas Kazakevičius įregistruotas Bonos „Telekom Baskets“ komandoje.

FIBA Čempionų lygoje iš viso varžysis 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Grupių nugalėtojai iš karto žengs į „Top 16“ etapą, 2-3 vietas užėmę klubai žais papildomame įkrintamųjų etape, o 4 vietas užėmusioms ekipoms turnyras baigsis jau po šešių mačų.

Favorite derėtų laikyti gerai Europoje žinomą vardą – Malagos „Unicaja“ klubą iš Ispanijos, kuris šio sezono starte jau susižėrė Tarpžemyninės taurės ir Ispanijos Supertaurės trofėjus. Pastarojo turnyro finale andalūzai nukovė patį Madrido „Real“.

LTOK prezidento rinkimai

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 11 d.
  • Kur: LTOK Generalinės asamblėjos metu Vilniuje
  • Favoritė: Daina Gudzinevičiūtė

Ketvirtos kadencijos LTOK prezidentės poste siekianti olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė sulaukė netikėto iššūkio – jį metė buvęs LTOK darbuotojas ir olimpinio fondo vadovas Mantas Marcinkevičius.

12 metų olimpiniam šalies judėjimui vadovaujanti šaulė prieš tai rinkimuose jau nugalėjo Virgilijų Alekną (2012 m.) ir Emilį Vaitkaitį (2020 m.), o 2016-aisiais konkurencijos nesulaukė.

Justinos Apulskės ir Pauliaus Peleckio nuotr./Mantas Marcinkevičius ir Daina Gudzinevičiūtė
Justinos Apulskės ir Pauliaus Peleckio nuotr./Mantas Marcinkevičius ir Daina Gudzinevičiūtė

Labai realu, kad jos viešpatavimas Olimpiečių gatvėje Vilniuje įrengtoje LTOK būstinėje prasitęs dar ketveriems metams, nors aistrų spalio 11-ąją vyksiančiuose rinkimuose trūkti neturėtų.

M.Marcinkevičius į kovą stojo pareiškęs, kad „patyrė didelį spaudimą neteikti kandidatūros ir net sulaukęs grasinimų“ bei tikina norįs įvesti prezidento kadencijų skaičiaus ribojimą LTOK.

D.Gudzinevičiūtė atkerta „neradusi geresnio kandidato ir nesanti įtikinta vienintelio konkurento“, o į kritiką dėl siekiamos jau ketvirtos kadencijos atšauna, kad net ir Tarptautinis olimpinis komitetas „rekomenduoja nacionalinių komitetų prezidentams išbūti tris ar keturias kadencijas“.

Kandidatai jau susikirto ir dėl debatų, kai LTOK juos suorganizavo nepasitaręs su M.Marcinkevičiumi, o šis teigė negalįs juose dalyvauti ir pasiūlęs šūsnį kitų datų. Tad artimiausia savaitė iki rinkimų turėtų būti labai įtempta.

UEFA Tautų lyga: Lietuvos akistatos su Kosovu ir Rumunija

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 12 d. 16.00 val. ir spalio 15 d. 21.45 val.
  • Kur: Dariaus ir Girėno stadionas, Kaunas
  • Favoritai: Kosovas ir Rumunija

Lietuvos futbolininkai po ilgos pauzės pagaliau galės sugrįžti į geriausią šalies stadioną, kur sutiks du gerokai aukščiau FIFA reitinge esančius oponentus.

Rugsėjį be namų dėl koncertų Kaune likę lietuviai demonstravo neblogą žaidimą, bet nusileido ir Kiprui (0:1), ir Rumunijai (1:3), tad šįkart privalės rinkti taškus norėdami išvengti paskutinės vietos grupėje ir potencialaus iškritimo į žemiausią Tautų lygos divizioną.

Elvio Žaldario / LFF nuotr./UEFA Tautų lygos rungtynės: Rumunija – Lietuva
Elvio Žaldario / LFF nuotr./UEFA Tautų lygos rungtynės: Rumunija – Lietuva

Į mūsų rinktinės sudėtį jau turėtų sugrįžti traumą išsigydęs ir į Italijos čempionato viršūnę su savo klubu nusitaikęs Gvidas Gineitis, žaizdas išsilaižė ir Paulius Golubickas, o likęs jaunas komandos branduolys degs noru ne tik rinkti Tautų lygos taškus, bet ir pritildyti šalyje vėl sukilusią patyčių iš futbolininkų bangą.

NBA sezono startas

Suprasti akimirksniu

  • Kada: nuo spalio 22 d.
  • Sezono favoritas: „Boston Celtics“

NBA komandų treniruočių stovyklos jau startavo, o po kelių savaičių į arenas ir ekranus sugrįš ir rungtynių maratonas.

30 komandų sužais po 82 susitikimus, o tarp jų bus ir trys „lietuviški“ klubai: „Sacramento Kings“ su Domantu Saboniu, „Washington Wizards“ su Jonu Valančiūnu ir „Chicago Bulls“ su lygoje debiutuosiančiu Matu Buzeliu.

Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Matas Buzelis
Scanpix/Getty Images via AFP nuotr./Matas Buzelis

Bus ir daugiau lietuviškų akcentų: „Bulls“ klubui vadovauja Artūras Karnišovas, vieni svarbiausių „Denver Nuggets“ žmonių yra Tomas Balčėtis ir Martynas Pocius, trenerio asistentu „Brooklyn Nets“ dirba Deividas Dulkys, o skauto pareigas „Boston Celtics“ klube užima Benas Matkevičius.

Būtent pastarasis turi daugiausiai šansų tapti NBA čempionu, ką jau padarė praėjusiais metais, kai įspūdingai su varžovais tvarkęsi „keltai“ iškovojo pirmą titulą po 16 metų pertraukos.

Asmeninio archyvo nuotr./Benas Matkevičius tapo NBA čempionu
Asmeninio archyvo nuotr./Benas Matkevičius tapo NBA čempionu

Vis dėlto konkurencija Bostono ekipai bus didžiulė: įkąsti amžiniems varžovams kėsinsis Mikalą Bridgesą ir Karlą-Anthony Townsą mainais gavę „New York Knicks“, Paulą George'ą laisvųjų agentų rinkoje prisivilioję „Philadelphia 76ers“ arba pernai traumų kamuoti „Milwaukee Bucks“ su Gianniu Antetokounmpo priešakyje.

Bet dar stipriau atrodo Vakarų konferencija: čia praėjusiame sezone geriausiai pasirodė „Dallas Mavericks“, kurie prie Lukos Dončičiaus ir Kyrie Irvingo pridėjo „Golden State Warriors“ palikusį Klay Thompsoną, bet neatsilieka ir savo jauną branduolį sustiprinusi „Oklahoma City Thunder“, mainus su „Knicks“ atlikę „Minnesota Timberwolves“ bei vis dar ko gero geriausią pasaulio žaidėją Nikolą Jokičių turintys „Nuggets“.

Reguliarusis sezonas prasidės spalio 22 dieną „Celtics“ ir „Knicks“ bei „Los Angeles Lakers“ ir „Timberwolves“ akistatomis ir tęsis iki balandžio vidurio. Tuomet dar daugiau nei du mėnesius komandos aiškinsis santykius įkrintamosiose ir atkrintamosiose.

M.Buzelis NBA lygoje debiutuos spalio 23-iąją per akistatą su „Pelicans“, o D.Sabonis ir J.Valančiūnas pirmas rungtynes žais diena vėliau.

Pasaulio moterų rankinio čempionato atranka

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 25-27 d.
  • Kur: Šiaulių arena
  • Favoritės: Lietuva

Mėnesio pabaigoje progą palaikyti savo šalies rankininkes turės šiauliečiai – būtent jų mieste vyks pasaulio moterų čempionato atrankos turnyras.

Iš Didžiosios Britanijos į Lietuvą perkeltose varžybose lietuvės susitiks su britėmis (spalio 25 d.) ir graikėmis (spalio 27 d.). Tarpusavyje sužais ir Didžiosios Britanijos bei Graikijos rankininkės (spalio 26 d.).

Ryškių favoričių turnyre nebus: britės ir graikės pastarąjį sykį elite varžėsi atitinkamai 2012 ir 2004 m. olimpinėse žaidynėse, bet tą darė šeimininkių teisėmis, tad esminį pranašumą gali turėtų savų sienų ir sirgalių palaikomos lietuvės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Inesa Verbovik
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Inesa Verbovik

Į kitą etapą keliaus tik viena geriausia grupės komanda, kuri antrame atrankos etape prisijungs prie dar 18 komandų. Įveikusios vienintelę varžovę ir ten, lietuvės prasibrautų į pasaulio pirmenybes pirmąsyk per daugiau nei 30 metų.

Lietuvos rankininkės pasaulio čempionate yra dalyvavusios vienintelį kartą. 1993 m. pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė užėmė 13 vietą tarp 16-os finalinio etapo dalyvių. Iš viso į Vokietijoje ir Nyderlanduose vyksiantį kitų metų turnyrą pateks 32 rinktinės.

„El Clasico“: Madrido „Real“ – „Barcelona“

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 26 d. 22.00 val.
  • Kur: „Santiago Bernabeu“ stadionas, Madridas
  • Favoritas: „Real“

Spalį netrūks Europos futbolo galiūnų susidūrimų, bet nė vienas iš jų savo ažiotažu neprilygs „El Clasico“ mūšiui Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse.

Amžini priešai pastaraisiais metais išgyvena skirtingus laikus – Madrido „Real“ renka titulus ir pasirašinėja sutartis su tokiomis superžvaigždėmis kaip Jude'as Bellinghamas ir Kylianas Mbappe, o „Barcelona“ neišsprendžia finansinių problemų ir per du iš pastarųjų trijų sezonų neiškovojo nė vieno titulo, bet šio sezono pradžioje svarstyklės apsilygino.

Imago / Scanpix nuotr./Kylianas Mbappe
Imago / Scanpix nuotr./Kylianas Mbappe

Vokiečio Hansi Flicko treniruojama ir 17-mečio vunderkindo Lamine'o Yamalio užkurta „Barca“ sezoną Ispanijoje pradėjo septyniomis pergalėmis ir pralaimėjimą tik iš aštunto karto, tuo tarpu „Real“ žingsniu atsilieka nuo varžovų ir vis dar sprendžia kaip į aikštę sutalpinti visas savo žvaigždes.

„Scanpix“ nuotr./Lamine'as Yamalis
„Scanpix“ nuotr./Lamine'as Yamalis

Praėjusiame sezone „Real“ laimėjo visas tris tarpusavio akistatas lygoje ir Supertaurėje, bet dabar „El Clasico“ baigtį prognozuoti bus sudėtinga taip, kaip nebuvo jau seniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas