Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paslaptinga Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija – ką žinome apie ją?

​​​​​​​Unikalus olimpinių žaidynių Paryžiuje atidarymo renginys penktadienio vakarą žymės oficialią didžiosios sporto šventės pradžią. Olimpinių žaidynių rengėjai įprastai laiko paslaptyje iškilmingos ceremonijos detales, bet kai kas yra žinoma.

Paryžiaus olimpinių žaidynių atidarymo šventė pirmą kartą vyks už stadiono ribų.

Šįkart prancūziškas spektaklis vyks sportininkams keliaujant laivais Senos upe, vingiuojančia pro Prancūzijos sostinę.

Nors kai kurių sporto šakų, pavyzdžiui, futbolo, rungtynės jau prasidėjo, penktadienio vakarą vyksianti atidarymo šventė žymi žaidynių pradžią. Pabaiga ir uždarymo ceremonija – rugpjūčio 11 dieną.

Kada atidarymo pradžia?

Žaidynių atidarymo ceremonija prasidės penktadienį 19.30 vietos laiku, t.y. 20.30 – Lietuvos laiku.

Pats renginys truks daugiau kaip tris valandas, o sportininkai buvo įspėti, kad dėl visų saugumo ir logistikos procedūrų būtų pasiruošę užtrukti dar ilgiau – visas dalyvavimas truktų apie aštuonias valandas, nors numatyta galimybė renginį palikti anksčiau.

Kas laukia įdomaus?

Paryžius pirmasis olimpinių žaidynių istorijoje atidarymo šventę iškėlė iš stadiono. Užuot žygiavę lengvosios atletikos bėgimo taku, šįkart sportininkai ir jų delegacijų atstovai keliaus upe per Paryžiaus centrą.

Senos upė pastaraisiais metais buvo intensyviai švarinama moderniais būdais ir yra pasiruošusi ne tik atviro vandens plaukimo bei triatlono varžyboms, bet ir kitiems testams – Paryžiaus merė Anne Hidalgo pati išsimaudė upėje.

Julien de Rosa / AFP./Paryžiaus merė Anne Hidalgo maudosi Senos upėje
Julien de Rosa / AFP./Paryžiaus merė Anne Hidalgo maudosi Senos upėje

Kur keliaus paradas?

Maršrutas Senos upe žada įspūdžių kupiną kelionę per Paryžiaus istoriją ir architektūrą. Laivų flotilė keliaus apie šešis kilometrus, kirs istorinius tiltus ir ikoniškas vietas, tokias kaip Paryžiaus katedra (Notre Dame) ir Luvras.

Maršrutas taip pat pravingiuos per kai kuriuos sporto varžybų objektus, tokius kaip „Esplanade des Invalides“ (ten vyks šaudymo iš lanko varžybos) ir „Grand Palais“ (fechtavimas, tekvondo).

Sugrupuotos pagal nacionalines rinktines delegacijos plauks priešais Trokadero sodus, vingis suksis aplink Eifelio bokštą, o ten vyks ir oficialioji dalis – bus uždegtas olimpinis deglas, oficialiai paskelbsiantis Paryžiaus žaidynių pradžią.

Kiek atletų dalyvaus?

Planuojama, kad bus plaukiama apie 100 laivų. Iš viso žaidynėse dalyvaus apie 10,5 tūkst. sportininkų, bet per žaidynių atidarymą įprastai dalyvauja tik dalis jų. Kai kurie, kurių startai numatyti vėlesnėmis dinomis, atvyks vėliau, o kai kurie rengiasi varžyboms ir pasirenka ramesnę aplinką atsakingu metu.

Taip bus ir Lietuvos rinktinėje, iš kurios pusšimčio sportininkų atidaryme pasirodys nedidelė dalis.

Atidaryme taip pat dalyvauja kiti delegacijų nariai, o atskirais mažesniais laiveliais Senos upe dar plauks nacionalinių komitetų atstovai.

Kas laikys Lietuvos trispalvę?

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas atidarymo ceremonijos vėliavnešiais parinko du atletus: raitelę Justiną Vanagaitę ir buriuotoją Rytį Jasiūną.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Justina Vanagaitė - Samuilė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Gitanas Nausėda, Justina Vanagaitė - Samuilė

„Kad per olimpinių žaidynių atidarymą man reikės nešti Lietuvos vėliavą – šito tikrai nesitikėjau, tai buvo labai didelis siurprizas. Įsivaizdavau, kad tai yra garbė, kuri tenka labiau nusipelniusiems ir patyrusiems olimpiečiams. Man tai – didelė garbė ir atsakomybė. Manau, geriau suprasiu, ką tai reiškia tik tada, kai tai jau bus įvykę, nes kol kas dar labai sunku tai įsisąmoninti kaip realybę“, – emocijų neslėpė olimpinėse žaidynėse pirmą kartą startuosiantis R.Jasiūnas, kuris varžysis IQFOIL burlenčių klasėje.

Vytauto Dranginio nuotr./Rytis Jasiūnas
Vytauto Dranginio nuotr./Rytis Jasiūnas

Koks laukia renginys?

Prancūzijos teatro vadovas Thomas Jolly yra pagrindinis renginio vadovas olimpinių ir paralimpinių žaidynių atidarymo šventėms. Nors renginio programa nėra viešai paskelbta, laukiama įspūdingo reginio, kuriame persipins tradiciniai ir šiuolaikiniai šou elementai, atspindintys Prancūzijos kultūrą.

Ceremonijos choreografė Maud Le Pladec paskelbė, kad ant kiekvieno tilto, pro kurį plauks parado dalyviai, bus surengtas šokėjų pasirodymas.

Ji diriguos 400 iš 3000 artistų ceremonijoje, o visi bus apsirengę unikaliais apdarais, sukurtais Daphne Burki.

Ši Prancūzijos televizijos atstovė ir aprangos vadovė kontroliuos visai mados komandai, kuri rūpinsis rūbais, šukuosenomis, grimu bei visa kita stilistika.

Kviečiame skaityti ir žiūrėti 15min

Visas Paryžiaus olimpinių žaidynių naujienas kviečiame sekti mūsų portale bei specialiai žaidynėms sukurtame polapyje, kur rasite karščiausias aktualijas, Lietuvos atletų startų tvarkaraštį, Aistės Čiučiurkaitės ir Mariaus Milašiaus vedamas laidas bei Paryžiuje dirbsiančių 15min žurnalistų Kęsto Rimkaus ir Aurimo Tamulionio reportažus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?