Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prabilo: už vaiko prievartavimą nuteistas atletas atsivėrė apie patirtį Paryžiuje

Stevenas van de Velde buvo vienas labiausiai aptariamų sportininkų per Paryžiaus olimpines žaidynes. Dabar jis pirmą kartą prabilo viešai.
Stevenas van de Velde
Stevenas van de Velde / „Scanpix“ nuotr.

30-metis paplūdimio tinklininkas iš Nyderlandų nenuvertė kalnų Paryžiuje, kur su porininku Matthew Immersu laimėjo vieną iš trijų mačų grupių etape, o tuomet iškrito aštuntfinalyje.

Bet dėmesio jis sulaukė ne mažiau nei šio sporto olimpiniai prizininkai.

To priežastis – S.Van de Velde praeitis.

Dar 2016 metais olandas buvo nuteistas už 2014-aisiais padarytą nusikaltimą, kai Jungtinėje Karalystėje net tris kartus apsvaigino ir išprievartavo 12-metę mergaitę.

Grįžęs į Nyderlandus, olandas sulaukė kaltinimų, o grąžintas Jungtinei Karalystei buvo nuteistas ketveriems metams kalėjimo.

Jame sportininkas praleido dvejus metus ir 2018-aisiais buvo paleistas. O tuomet ėmė siekti sportinių aukštumų.

Galiausiai, šių metų birželį S.Van de Velde su porininku iškovojo bilietą į olimpines žaidynes Nyderlandų olimpinei rinktinei.

„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde
„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde

Šis, norėdamas išvengti aistrų, atskyrė nuteistą prievartautoją nuo likusios komandos ir neleido jam kalbėti su žiniasklaida. Bet tai pasipiktinimo nenumalšino – internete net 100 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, ragindami pašalinti olandą iš žaidynių.

S.Van de Velde negyveno olimpiniame kaimelyje su kitais sportininkais, nesikalbėjo su žiniasklaida, o Nyderlandų olimpinio komiteto atstovai galiausiai atsiprašė už psichologinę žalą, kurią tokio sportininko išsiuntimas į žaidynes galėjo sukelti seksualinės prievartos aukoms.

Maža to, jis kaskart būdavo nušvilpiamas per rungtynes ir sulaukė itin priešiškos reakcijos Eifelio bokšto pašonėje įkurtoje paplūdimio tinklinio olimpinėje aikštėje.

Pasibaigus žaidynėms, galiausiai prabilo pats sportininkas.

„Turėjau momentų, kai galėjau palūžti – tiek prieš turnyrą, tiek jo metu. Bet pagalvojau: nesuteiksiu kitiems galimybės iš manęs tyčiotis arba manimi atsikratyti“, – Nyderlandų NOS televizijai sakė tinklininkas.

Jis teigė tikėjęsis, kad jo dalyvavimas žaidynėse bus kontroversiškas, bet nesitikėjo, kad tai taps tokiu dideliu skandalu.

„Be abejo, tai tikrai mane paveikė, – sakė olandas. – Man dėl to gaila. Praėjo jau 10 metų. Esu sužaidęs daugiau nei šimtą turnyrų. Bet suprantu situaciją: ar kam nors su tokia praeitimi turėtų būti leidžiama stovėti ant podiumo? Tai rimtas klausimas.“

„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde
„Scanpix“ nuotr./Stevenas van de Velde

„Kiti mane gali amžinai laikyti atsakingu už tai, kas nutiko. Kiti turi teisę tai daryti, o aš stengiuosi koncentruotis į tai, ką galiu pakeisti. Žinau, kad tai mane lydės likusį gyvenimą. Turiu su tuo susitaikyti, nes padariau klaidą“, – sakė nuteistas sportininkas.

Jis suprato, kad požiūris į jį bus kritiškas, dėl to ir pats siūlėsi negyventi olimpiniame kaimelyje.

„Norėjau užtikrinti ramybę tiek sau, tiek kitiems sportininkams“, – sakė S.Van de Velde.

Dabar jis jau vedęs, turi vaiką ir gyvenimą įprastą gyvenimą. Jis teigia, kad jam nerūpi, kas rašoma socialiniuose tinkluose.

„Jei man dabar būtų 20 metų, situacija būtų visiškai kitokia“, – pripažįsta atletas.

Vis dėlto jis pripažįsta, kad atšiaurus publikos požiūris turėjo įtakos jo ir komandos draugo pasirodymui žaidynėse. Nors ir bandė nuo to atsiriboti.

„Kalbėjausi apie tai su žmona, prašiau žmonių nerodyti man įvairių dalykų, kalbamų apie mane. Gavau ir palaikančių žinučių. Tai buvo miela ir leido man nors trumpam atsiriboti“, – sakė S.Van de Velde.

Ar jis svarstytų dar sykį dalyvauti olimpinėse žaidynėse ateityje?

„Tai buvo intensyvi patirtis, kurios dar pilnai nesuvirškinau. Išvada gali būti tokia: neverta. Taip sakau ir dėl šeimos, nes tikrai atsižvelgsiu į jų nuomonę“, – sakė olandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas