Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzijos sporto ministrė išsimaudė Senoje – kad įrodytų, jog upė paruošta žaidynėms

Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera pati šoko į Senos upę ir plaukiojo joje, kad įrodytų, jog Paryžius įveikė visas ekologines kliūtis ir išvalyta Sena yra pasiruošusi priimti olimpinių žaidynių dalyvius.
Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera ir triatlonininkas Alexis Hanquinquant‘as
Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera ir triatlonininkas Alexis Hanquinquant‘as / „Scanpix“ nuotr.

Kartu su 46 metų ministre Senoje plaukiojo triatlonininkas Alexis Hanquinquant‘as.

Lipdama į upę ministrė paslydo, bet galiausiai sėkmingai atsidūrė vandenyje. Ji plaukiojo dėvėdama visą kūną dengiančiu kostiumu.

Šiuo pasiplaukiojimu A. Oudea-Castera nustelbė Paryžiaus merę Anne Hidalgo, su kuria ne itin sutaria. Anksčiau A.Hidalgo buvo paskelbusi, kad Sena ketina plaukti liepos 17 dieną, jei vandens kokybė bus pakankamai gera.

Bet ministrė į upę šoko keliomis dienomis anksčiau – netrukus po to, kai Paryžiaus merija paskelbė, kad Senos vandens kokybė atitiko reikalaujamus standartus „maždaug 10-11 dienų iš pastarųjų 12-ikos“.

Prancūzai deda dideles pastangas, kad Sena būtų tinkama olimpinių žaidynių varžyboms, tačiau upės užterštumo lygis labai priklauso nuo kritulių, nes taip į Seną patenka nevalytos nuotekos.

„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera ir triatlonininkas Alexis Hanquinquant‘as
„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos sporto ministrė Amelie Oudea-Castera ir triatlonininkas Alexis Hanquinquant‘as

„Visada buvau ramus dėl Senos vandens kokybės ar renginių joje organizavimo“, – sakė A. Hanquinquant'as po pasiplaukiojimo su sporto ministre.

„Tikimės, kad orai šiek tiek pasitaisys, tačiau dėl galimybių čia rengti varžybas – nebesijaudiname, jos įvyks“, – sakė Pierre‘as Rabadanas, savivaldybės atstovas.

Plaukimai Senos upe numatomi kaip vieni iš svarbiausių Paryžiaus olimpinių ir parolimpinių žaidynių rengimo užmojų. Jei leis oro sąlygos, Senoje vyks atidarymo ceremonijos renginiai, o vėliau upėje planuojama rengti triatlono ir plaukimo atvirame vandenyje varžybas.

Valdžios institucijos 1923 m. uždraudė maudytis upėje dėl didelio užterštumo – ši problema kilo dar XVI a., kai per religinius protestantų ir katalikų karus nužudytų žmonių kūnai buvo išmetami tiesiog į vandenį. Paryžiečiai laiko garbės reikalu upę išvalyti taip, kad ji būtų tinkama olimpinėms varžyboms.

Per pastarąjį dešimtmetį prancūzai išleido 1,4 mlrd. eurų upės valymui, Paryžiaus kanalizacijos sistemos tobulinimui bei naujų vandens valymo ir saugojimo įrenginių statybai.

Nauja lietaus nuotekų kontrolės stotis prie Champigny-sur-Marne filtruoja ir valo lietaus vandenį, o didžiulė lietaus nuotekų cisterna prie Austerlico stoties, galinti sutalpinti 20 olimpinių plaukimo baseinų vandens, veikia kaip atsarginis rezervas, kad nuotekos nepatektų į Seną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas