Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 09 /16:21

LTOK prezidento rinkimuose pergalę šventė D.Gudzinevičiūtė, A.Pukeliui į VK balsų trūko

Daina Gudzinevičiūtė trečią kadenciją vadovaus Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK). Penktadienį per LTOK Generalinę asamblėją prezidento rinkimuose ji nurungė Emilį Vaitkaitį.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daug aistrų ir net įžeidimų nuskambėjo penktadienį „Litexpo“ parodų centre, kur vyko LTOK prezidento rinkimai.

Bet po slapto balsavimo, 66 Generalinės asamblėjos nariams atidavus balsus atskiroje kabinoje, Daina Gudzinevičiūtė šventė pergalę.

Nuo 2012 metų LTOK vadovaujanti buvusi olimpinė šaudymo į skraidančius taikinius čempionė, balsais 49 prieš 17 laimėjo prieš Emilį Vaitkaitį.

„Noriu padėkoti už pasitikėjimą“, – sakė D.Gudzinevičiūtė, po laimėtų rinkimų prieš Lietuvos plaukimo federacijos prezidentą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Nuo 2012 metų dvi kadencijas jau vadovavusi 54 metų buvusi olimpietė teigė, kad generaliniu sekretoriumi siūlo iki tol šias pareigas ėjusį Valentiną Paketūrą.

LTOK viceprezidentais D.Gudzinevičiūtė pasiūlė Lietuvos čiuožimo federacijos vadovę Liliją Vanagienę, Lietuvos sporto meistrų asociacijos „Penki žiedai“ vadovą Saulių Galadauską ir Lietuvos buriavimo asociacijos vadovą Naglį Nasvytį.

Balsų dauguma ši komanda patvirtinta.

Įvyko ir LTOK Vykdomojo komiteto rinkimai. Tarp 28 kandidatų, renkamų į 13 vietų, yra ir Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas Arūnas Pukelis.

Jis sulaukė 11 balsų pirmajame balsavime, ir 7 balsų antrajame ture, bet į LTOK Vykdomąjį komitetą nepateko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

Per pirmą balsavimą į Vykdomąjį komitetą iškart išrinkti Dalia Kutkaitė (Lietuvos gimnastikos federacijos viceprezidentė) ir Gintaras Jasiūnas (Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas). Dar trys pateks papildomu balsavimu: Vaidas Budrauskas (asociacijos „Hockey Lietuva“ generalinis sekretorius), Gintaras Skorupskas (Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidentas) ir Donatas Pasvenskas (Lietuvos rankinio federacijos prezidentas). Jie per papildomą turą surinko po 20-26 balsus.

Irkluotojas Mindaugas Griškonis išrinktas į Vykdomąjį komitetą kaip sportininkų atstovas, Ingą Navickienę (Lietuvos stalo teniso federacijos prezidentė) pasirinko naujoji LTOK vadovė, tarp trylikos narių taip pat bus LTOK vadovai: prezidentė D.Gudzinevičiūtė, viceprezidentai L.Vanagienė, S.Galadauskas, N.Nasvytis, generalinis sekretorius V.Paketūras, iždininkas Darius Čerka (Lietuvos tinklinio federacija).

Prieš rinkimus 15min pristatė abu kandidatų į prezidento postą, o taip pat surengė virtualius debatus:

LTOK prezidentės(-o) rinkimų dvikovos I raundas: ar Lietuvos sportas pavojuje?

LTOK prezidentės(-o) rinkimų dvikovos II raundas apie pinigus: dramblys kambaryje, kurio niekas nemato

LTOK prezidentės(-o) rinkimų kovos III raundas: A.Lukašenka, B.Vyšniauskas ir ką daryti su A.Pukeliu?

Penktadienį 15min iš „Litexpo“ centro fiksuoja svarbiausius rinkimų įvykius. 2020-2024 m.

LTOK prezidento rinkimų eiga

16.15. Antrajame ture patvirtinti likę trys Vykdomojo komiteto nariai: Vaidas Budrauskas (asociacijos „Hockey Lietuva“ generalinis sekretorius), Gintaras Skorupskas (Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidentas) ir Donatas Pasvenskas (Lietuvos rankinio federacijos prezidentas).

Intriga dėl A.Pukelio baigėsi. Nors jis surinko 7 balsus, į Vykdomąjį komitetą nepraėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Pukelis

15.40. Vyksta papildomas balsavimas į likusias tris vietas Vykdomajame komitete.

15.30. Į Vykdomąjį komitetą po pirmojo balsavimo pateko daugiausiai balsų surinkę Dalia Kutkaitė (Lietuvos gimnastikos federacijos viceprezidentė) ir Gintaras Jasiūnas (Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos prezidentas).

Mindaugas Griškonis pateko kaip sportininkų atstovas, o dar trys Vykdomojo komiteto nariai bus renkami papildomu balsavimu. Per pirmą balsavimą 11 balsų sulaukęs Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas Arūnas Pukelis pateko į papildomą turą.

14.00. Vyksta LTOK Vykdomojo komiteto narių rinkimai.

13.30. Patvirtinta D.Gudzinevičiūtės komanda.

13.15 D.Gudzinevičiūtė interviu žurnalistams apibendrino rinkimus. Ji teigė, kad oponentas surinko dviem balsais daugiau, nei ji galvojo.

12.50. Skelbiami balsavimo rezultatai. Pranešta, kad E.Vaitkaitis surinko 17 balsų, o D.Gudzinevičiūtė – 49.

Karštais plojimais asamblėjos nariai pasveikino nuo 2012 metų LTOK vadovaujančią 54 metų D.Gudzinevičiūtę.

12.20. Vyksta slaptas balsavimas. 66 nariai po vieną kviečiami, kad prabalsuotų rinkimų kabinoje.

11.45. Savo rinkiminę kalbą sako D.Gudzinevičiūtė.

2000 m. olimpinė čempionė D.Gudzinevičiūtė savo kalbą pradėjo nuo darbų ir rezultatų nuo 2013 metų, kai LTOK vadovo poste ji pakeitė nuo Nepriklausomybės atkūrimo vadovavusį Artūrą Poviliūną.

D.Gudzinevičiūtė akcentavo, kad nuo 3,2 mln. iki 10,4 mln. eurų šiemet išaugo LTOK biudžetas. Tris kartus daugiau dabar yra olimpinę stipendiją gaunančių atletų – nuo 32 iki 105.

Buvusi šaulė pažymėjo išpopuliarėjusius renginius, tokius kaip „Olimpinės diena“.

„Tai yra darbai, kuriuos mes norime tęsti. Nėra nė vieno klausimo, į kurį nebūtume atsakę. Nėra nerealių pažadų, neskirstome į savus ir svetimus, – sakė D.Gudzinevičiūtė. – Kalbos apie nerealius skaičius, mano nuomone, yra nebrandžios, bet aš žadėjau nekritikuoti oponento.

Mums pavydi daug šalių, nes esame nepriklausomi nuo finansavimo ir dauguma jūsų tai pajunta, ypač metų pradžioje, kai reikia pradėti darbus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Sunkiosios atletikos federacijos laikinasis prezidentas Vytautas Čepas paklausė, ar kilus dopingo skandalams yra teisinga, kad įtariamų trenerių neginama, jis pats nepasitiki antidopingo agentūra, o kreiptis į Lozanos sporto arbitražo teismą yra brangu.

„Dopingo dėmė labai skaudi, mes negalime teisti ar bausti, nes tai nėra LTOK teisė. Mes tik galime sustabdyti finansavimą, jei gauname sprendimus“, – sakė D.Gudzinevičiūtė.

Lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis priminė, kad visas LTOK biudžetas priklauso nuo „Olifėjos“ sėkmės.

„Kol turime finansavimo šaltinį, mūsų nesuprastų, jei kreiptume dėmesį į paramos fondus“, – atsakė D.Gudzinevičiūtė.

E.Skrabulis priminė ir apie neribotą LTOK vadovo kadencijų skaičių, bet D.Gudzinevičiūtė replikavo, kad ir pats prelegentas lengvajai atletikai vadovauja labai ilgai.

Klausimą dėl „Olifėjos“ pateikė ir karatė federacijos vadovas Romas Vitkauskas.

„Jei bankrutuotų „Olifėja“, kas būtų? – klausė R.Vitkauskas, nusistebėjęs, kad LTOK deleguoja į savo valdomos stambios įmonės susirinkimus generalinį sekretorių Valentiną Paketūrą. – Ar yra planas A, B, C, D?“

„Grėsmių nėra, nėra galimybių, kad bankrutuotų. Ji valdoma gerai ir sėkmingai“, – atsakė D.Gudzinevičiūtė.

Jos klausimų-atsakymų sesiją sutrikdė Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas Arūnas Pukelis.

„Aš dalyvauju pirmą kartą ir kalbu, tai, ką išjaučiu: kas skanu, kas neskanu. Nežinau nė vienos federacijos, kur prezidentas gali išsirinkti septynis narius. Aš matau, kad jūs menkinate ir žeminate vienas kitą, kalbate apie poziciją ir opoziciją. Kol to nepakeisite, neturėsite jaunų žmonių, nebus pokyčių. Aš jums neuždavinėsiu klausimo. Šiandien jūs būsite išrinkta. Bet, jei liekate, pakeiskite įstatus, kad būtų demokratiniai rinkimai, nes reikalinga keisti įstatus ir kadencijų skaičių,“ – sakė A.Pukelis.

D.Gudzinevičiūtė priminė, kad Vykdomojo komiteto narius renka asamblėjos nariai, o normalu, kad viceprezidentus nori pasirinkti pats vadovas. D.Gudzinevičiūtė sakė, kad nerado LFF puslapyje įstatų, kaip yra futbolo federacijoje.

„Ne visiems duoti gebėjimai naudotis kompiuteriu“, – replikavo A.Pukelis.

Olimpinis plaukimo prizininkas, dabar politikas, A.Juozaitis ilgai formuluotą klausimą baigė netikėta replika D.Gudzinevičiūtės adresu: „Pajutau Lukašenkos Baltarusiją."

Salė nejaukiai suūžė. „OMON'as laukia už durų“, – ironiškai atšovė D.Gudzinevičiūtė.

11.10. Savo rinkiminę kalbą pasakė E.Vaitkaitis.

Jis priminė, kad vienas kandidatavimo tikslų buvo ne asmeniškumai, o diskusijos, naujos idėjos.

„Mėnuo iki rinkimų buvo intensyvus, susitikau su daug žmonių, išgirdau jų problemas, užsirašiau ir radau jų sprendimus. Klydau, kai maniau, kad trūksta olimpizmo dvasios. Yra ir kartų kaita, kai gabūs žmonės nori skleisti olimpizmo judėjimus.

Mano dalyvavimas rinkimuose iššaukė ir naujus dalykus – pirmą kartą vyko vidiniai debatai, pirmą kartą į Vykdomąjį komitetą pasiūlyta net 28 kandidatai“, – sakė E.Vaitkaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vaitkaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emilis Vaitkaitis

Jis skaidrėmis pateikė ir planą, kaip LTOK galėtų padidinti biudžetą. E.Vaitkaitis teigė, kad galima nuo 12 mln. eurų padidinti biudžetą net iki 32 mln. eurų pritaikant ir „Olifėjos“ optimizavimo sprendimus.

E.Vaitkaitis teigė, kad skaičius yra atskleidęs anksčiau, kai kalbėjo apie vidinius resursus, aplikacijas į tam tikrus fondus, lobizmą.

E.Vaitkaitis priminė, kad valstybė sportui skiria 51 mln. eurų, bet lieka klausimų, kaip ši parama teka. „Ateityje ši padėtis gerės, sporto registro sukūrimas taip pat turėtų būti naudingas“, – sakė buvęs plaukikas.

Jis taip pat siūlė įvesti ribotą LTOK prezidento kadencijų skaičių, aktyvinti olimpinių klausimų tarybą, nuimti ribojimus dėl patekimo į LTOK valdymo organus, o taip pat užtikrinti demokratiją per rinkimų procedūrą.

E.Vaitkaitis teigė, kad nors vis tapatinamas su taip vadinama LTOK opozicija, tai nėra visiškai teisinga.

Jis pristatė savo komandą: pirmasis viceprezidentas būtų karatė federacijos vadovas Romas Vitkauskas, antrasis viceprezidentas – teniso asociacijos prezidentas Ramūnas Grušas, trečiasis – buriavimo vadovas Naglis Nasvytis, kurį savo komandoje mato ir D.Gudzinevičiūtė. Tiesa, N.Nasvytis teigė, kad anksčiau yra davęs žodį prisidėti prie D.Gudzinevičiūtės komandos.

Generaliniu sekretoriumi E.Vaitkaitis norėtų matyti Mindaugą Špoką, iždininku – Vytautą Kukarską, o į Vykdomąjį komitetą nuo savęs deleguotų lengvosios atletikos prezidentą Eimantą Skrabulį.

Atsakomybės dėl sporto rezultatų prisiėmimas, lyderystė kuriant sporto strategiją, vienybė ir diskusija bei aktyvesnis bendradarbiavimas su sporto federacijomis, – tokius pamatus savo kalboje akcentavo E.Vaitkaitis.

„Aš už skaidrų, vieningą, demokratišką, atvirą, keliantį pasididžiavimą LTOK. Visi esame sporte nuo mažų dienų, negalime telktis į rietenas, turime padėti asmeniškumus į šalį, vadovautis olimpiniais principais ir žiūrėti, kas naudingiausia Lietuvos sportui ateityje“, – kalbą baigė E.Vaitkaitis.

10.30. D.Gudzinevičiūtė pristatė 2016-2020 m. LTOK veiklos ataskaitą.

Ji akcentavo, kad pastaraisiais metais augo LTOK surenkamos lėšos – 10,38 mln. eurų šiemet nuo 8 mln. eurų prieš trejus metus.

LTOK vadovė taip pat pristatė darbus lyčių lygybės sporte klausimais, olimpinio judėjimo švietime, olimpinio fondo ir renginių veiklą, taip pat rėmėjus gretas.

D.Gudzinevičiūtė teigė, kad išskirtinis iššūkis tapo COVID-19, dėl to nukrito „Olifėjos“ bilietų pardavimas, LTOK neteko 0,5 mln. planuotų pajamų, kitaip tariant 15 proc.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

10.05 val. LTOK rinkimų sesija prasidėjo netikėtu šurmuliu. Karatė federacijos vadovui Romui Vitkauskui pasiūlius filmuoti rinkimus antstoliui, kelių federacijų vadovai sunerimo – jie nepanoro, kad rinkimai būtų filmuojami. Nuspręsta balsuoti ir įtikinama balsų persvara nuspręsta leisti antstoliui filmuoti visus, išskyrus to nepanorusius asmenis.

10 val. Suskaičiuota, kad balsavime penktadienį dalyvaus 66 asamblėjos nariai. Iš viso jų yra 67.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas