Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižinių varžybų metu pristatyta unikali knyga apie šaudymą

Geriausiu Lietuvos šauliu į skriejančius taikinius vadinamas vilnietis Virgilijus Grybė savaitgalį nedalyvavo savo rengiamose prestižinėse varžybose Vilniaus didžiajam prizui laimėti. Tačiau dėmesio jis sulaukė daug. Pasaulio, Azijos ir Europos čempionas pristatė unikalų šaudymo į skriejančius taikinius vadovą. Tai - pirmasis toks leidinys Baltijos šalyse.

Savo ruožtu Vilniaus didysis prizas antrus metus iš eilės iškeliavo į Estiją. Dvi dienas trukusias šaudymo pagal FITASC „Compak Sporting“ taisykles varžybas laimėjo vienu geriausių Europos šaulių laikomas Emilis Juhtas.

„Reikia tik džiaugtis, kad tokios klasės šauliai renkasi mūsų „Vilnius Grand Prix“, kurias laimėti yra prestižo reikalas. Tačiau šįmet turiu ir kitą progą švęsti – pagaliau baigiau rašyti savo knygą, į kurią sudėjau savo patirtį, sukauptą per daugybę metų“, – sakė V.Grybė, pastaruoju metu skiriantis ypač daug lauko šaulių ugdymui ir vadovaujantis šaudymo akademijai „VG Shooting Academy“.

Anot jo, šaudymo į skriejančius taikinius vadovas „Žiūrėk, judėk, šauk“ skirtas ne tik būsimiems čempionams. Pradedantiesiems ši knyga padės pasirengti treniruotėms: išsirinkti tinkamą ginklą ir ekipuotę, suprasti šaudymo į skriejančius taikinius principus, atrasti savo šaudymo stilių. Patyrę šauliai knygoje ras atsakymus į dažnai kylančius klausimus: kaip lavinti taiklumą, kaip pataikyti į judančius taikinius neįprastose vietose ir kaip gerai pasirodyti varžybose. Medžiotojai gaus vertingų patarimų, kaip treniruotės šaudykloje gali ugdyti taiklumą ir atnešti sėkmę medžioklėje.

Viliaus Urbono nuotr./Virgilijus Grybė pristatė šaudymo į skriejančius taikinius vadovą.
Viliaus Urbono nuotr./Virgilijus Grybė pristatė šaudymo į skriejančius taikinius vadovą.

V.Grybė džiaugėsi ir po antrosios varžybų dienos, kai keli jo mokiniai pagerino savo rezultatus ir iškovojo apdovanojimus. Tačiau pagrindinį – Vilniaus didįjį prizą – vėl laimėjo jaunas šaulys iš Estijos E.Juhtas. Pernai jis laimėjo „Vilnius Grand Prix“, šįmet – Lietuvos didžiojo prizo varžybas. Tačiau pergalę estas pasiekė tik po atkaklios kovos su savo tėvynainiu Seppo Poldseppu.

Į finalo seriją „Open“ kategorijoje pateko aštuoni taikliausi šauliai. Tarp jų buvo du estai, vienas latvis ir penki lietuviai. Per pagrindines varžybas 196 taikinius iš 200 numušęs E.Juhtas finalo serijos metu numušė visus 25 taikinius – kaip ir jo tėvynainis S.Poldseppas (187). Teko šaudyti iki pirmos klaidos.

Po serijos paaiškėjo galutinė Vilniaus didžiojo prizo prizininkų rikiuotė:

1. Emilis Juhtas (EST)

2. Seppo Poldseppas (EST)

3. Vaidotas Žičius (LTU)

4. Žygimantas Šimaitis (LTU)

5. Andrius Misevičius (LTU)

6. Gunaras Mitris (LAT).

Viliaus Urbono nuotr./Šaudymo į skriejančius taikinius varžybos Vilniaus didžiajam prizui laimėti.
Viliaus Urbono nuotr./Šaudymo į skriejančius taikinius varžybos Vilniaus didžiajam prizui laimėti.

Senjorų varžybas laimėjo Antanas Aleksiūnas, pataikęs 181 iš 200 šūvių ir po papildomos serijos 21-18 įveikęs varžovą iš Latvijos Nikolajų Archipovą. Veteranų kategorijoje čempionu tapo Gintautas Stanevičius (162), po papildomos serijos 18-17 įveikęs Vidūną Mekšrūną.

Moterų varžybų čempione tapo nuolatinė viešnia iš Latvijos Maira Sprukulė (171). Jaunių čempiono titulą, kaip ir pernai, iškovojo V. Grybės auklėtinis Domantas Kaluina (175 taškai).

A grupės varžybas laimėjo Ž.Šimaitis (192). B grupės varžybų nugalėtoju tapo Tomas Kovėra (184), C – Aleksandras Derbinas (183), D – Aurimas Vaitkevičius (164).

„Compak Sporting“ rungtyje šaudoma į skriejančius taikinius tam pritaikytose aikštelėse, kai vienoje linijoje 3–5 metrų atstumu išsidėstę penkios šaudymo vietos, apie kurias sustatytos 6 taikinių mėtymo mašinėlės.

Šaudymas į skriejančius taikinius, dar vadinamas šaudymu į molinius balandžius, susideda iš įvairių rungčių, kai į specialiais aparatais paleistus taikinius, pagamintus iš trapios ekologiškos medžiagos, yra šaudoma lygiavamzdžiu šautuvu, užtaisytu smulkiais šratais. Šis sportas yra labai demokratiškas, šaulių amžiaus diapazonas labai platus – nuo 12 metų vaikų iki meistrų, kurie yra perkopę 75 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento