Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 04

Prie sienos priremti Europos čempionai: „Mums tai – paskutinis šansas“

Penkis kartus Europos čempionė Lietuvos vyrų golbolo (aklųjų riedulio) rinktinė ginti titulo išvyksta su dviguba užduotimi. Tik aukso medaliai garantuos vietą ir Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse.
Temos: 1 Golbolas

„Žinome ir suprantame, kad tai paskutinis mūsų šansas“, – Vilniaus Naujamiestyje įsikūrusioje senokoje sporto salėje pirmadienio vakarą atviravo šalies golbolininkus treniruojantis Klaidas Janeika.

Golbolo rinktinė – viena tituluočiausių Lietuvos sporto komandų – paralimpinių žaidynių nepraleidžia nuo 2000 metų. Paryžius mūsiškiams būtų septintosios žaidynės iš eilės.

Suprasti akimirksniu: gausūs titulai

  • Europos čempionai – 5 sykius (2007, 2009, 2013, 2017 ir 2021 m.).
  • Pasaulio čempionai – 2 kartus (2006 ir 2010 m.).
  • Paralimpiniai čempionai (2016 m.), vicečempionai (2000 ir 2008 m.), bronziniai prizininkai (2021 m.).

Tiesa, pastaruoju metu šalies golbolininkai kiek išklydo iš medalių kelio – ir pasaulio čempionate, ir IBSA pasaulio žaidynėse dramatiškai finišavo ketvirti, paskutinėje kovoje abu sykius nusileidę ukrainiečiams.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Klaidas Janeika
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Klaidas Janeika

„Daug ir ilgai aiškinomės, kodėl taip nutiko, – neslėpė K.Janeika, rinktinės vairą perėmęs prieš dvejus metus. – Manau, kad kalta psichologija. Pasisamdėme psichologą, daug dirbome, įnešėme naujovių į savo žaidimą. Turėtume nustebinti varžovus.“

„Daugiausiai problemų turime su gynyba. Apie psichologiją galėtume kalbėti, jei į aikštę žengtume pirmą kartą, – kitą nuomonę turi šalies golbolo legenda 47-erių Genrikas Pavliukianecas, su rinktine dalyvavęs visose paralimpiadose iki šiol. – Dauguma mūsų žaidžia 10–20 metų. Aš pats – daugiau nei 30. Turime daug problemų gynyboje ir šiek tiek puolime. Stengiamės savo klaidas užmaskuoti, bandome judančią gynybą. Matysime, ar priešininkams pavyks tas mūsų bėdas atrasti.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Genrikas Pavliukianecas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Genrikas Pavliukianecas

Papildomą rūpestį kelia tai, kad į Europos čempionatą mūsiškiai vyks tarsi užrištomis akimis – nesužaidę nė vienų draugiškų rungtynių.

„Bandėme organizuoti, bet nei vieni varžovai nesutiko (su mumis žaisti). Gal nenorėjo atskleisti savo kortų iki čempionato... Kontrolinės rungtynės yra labai svarbios – parodo ir pliusus, ir minusus. Tarpusavyje mes per gerai vieni kitus pažįstame“, – atsiduso K.Janeika.

Suprasti akimirksniu: golbolo rinktinės sudėtis

  • Genrikas Pavliukianecas, Mantas Brazauskis, Artūras Jonikaitis, Nerijus Montvydas, Justas Pažarauskas ir Juozas Eigminas.
  • Treneriai: Klaidas Janeika, Aurimas Skinulis.
  • Gydytojas: Artiomas Aleksejevas.

„Nė vienų rungtynių, deja, neturėjome nuo rugpjūčio mėnesio. Žiauru. Mano karjeroje – tai pirmas kartas. Važiuojame be kontrolinių testų. Kaip mes atrodysime? Nežinau, bet esame nusiteikę kautis, užspeisti į kampą ir trauktis nebeturime kur, – papildė G.Pavliukianecas. – Kaip sakė Mantas (Brazauskis, – kitas rinktinės žaidėjas): „Mums tos treniruotės jau nusibodo, norime važiuoti, žaisti ir laimėti!“

Europos čempionate Juodkalnijoje, į kurį lietuviai išvyksta jau poryt, varžysis 8 rinktinės. Paralimpinį bilietą gaus tik viena – čempionė.

Suprasti akimirksniu: Europos čempionatas

  • A grupė: Lietuva, Vokietija, Belgija, Graikija ir Didžioji Britanija.
  • B grupė: Ukraina, Turkija, Juodkalnija, Izraelis ir Suomija.
  • Į atkrintamąsias pateks keturios geriausios grupės komandos.

„Visos rinktinės Europoje stiprios, gana panašaus lygio, – teigė G.Pavliukianecas. – Tarp favoritų priskirčiau ukrainiečius, kurie kol kas mus nugali. Taip pat lietuvius, vokiečius, turkus ir tuos pačius šeimininkus juodkalniečius, kurie bus toks tamsusis arkliukas.“

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treniruotė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos golbolo rinktinės treniruotė

„Apmaudu ir skaudu, kad rinktinių skaičius paralimpinėse žaidynėse mažinamas. Ir taip nedaug jų būdavo – 10, dabar sumažino dar labiau (iki 8, – past.). Žaidynėse bus šeimininkai prancūzai, kurie, deja, žaidžia tik trečioje lygoje. Bet esame patys savo likimo kalviai, turime laimėti Europos čempionatą ir keliauti į paralimpiadą, – teigė K.Janeika. – Nenorime nutraukti tradicijų. Atiduosime visas jėgas.“

Verta pažymėti, kad nebūtų pirmas ir netgi antras kartas, kai lietuviai į paralimpiadą įšoka paskutiniu bandymu. Taip jau nutiko paskutinius du sykius, o 2016-aisiais Rio de Žaneire galiausiai baigėsi ir aukso triumfu.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos vyrų golbolo rinktinė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lietuvos vyrų golbolo rinktinė

„Tikiuosi, kad ir dabar įšoksim į tą paskutinį vagoną, o paskui – ir kokį medalį parsivešime“, – viltingai šyptelėjo G.Pavliukianecas.

Ypatingai svarbus Europos čempionatas Juodkalnijoje vyks gruodžio 6 – 17 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas