Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 20

Rusai laimėjo laiko, bet Thomo Bacho retorika nesikeičia: „Tyrimo rezultatai – šokiruoja“

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) antradienio vakarą nedrįso priimti vieno svarbiausių sprendimų per visą pasaulio sporto istoriją ir visą atsakomybę permetė ant sporto arbitražo teismo pečių. Vis dėlto, retorika, kurią IOC prezidentas Thomas Bachas kalbėjo po neeilinės tarptautinio komiteto konferencijos, rusus vargu ar guodžia.
IOC prezidentas Thomas Bachas
IOC prezidentas Thomas Bachas / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Kaip bebūtų, Rusijos sporto funkcionieriai laimėjo dar kelias papildomas dienas, o Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės jau ant nosies.

Įvertinęs pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomo eksperto Richardo McLareno pateiktą ataskaitą, pats T.Bachas tikina esąs pasirengęs Rusijos olimpiniam komitetui taikyti pačias griežčiausias priemones ir pašalinti visą šios šalies komandą iš būsimų olimpinių žaidynių. Tačiau kol kas tai tik žodžiai.

„Šio tyrimo rezultatai tikrai šokiruoja. Turime imtis griežčiausių priemonių, jei norime apsaugoti olimpinį sportą. Ir jų imsimės, jei kito sprendimo nebus“, – tikino olimpiniam judėjimui vadovaujantis vokietis.

Jis padėkojo WADA ekspertams už atliktą darbą, kuris leido pasauliui praregėti. „Esame dėkingi profesoriui McLarenui už įdėtas pastangas. Išstudijavome ataskaitą ir įvertinome ją. Visiškai palaikome jo siekį tęsti pradėtą darbą. Peržiūrėsime visus dokumentus, įvertinsime visas aplinkybes ir įrodymus, kurie yra surinkti, ir tik tuomet paskelbsime savo verdiktą“, – kalbėjo vokietis

Paklaustas, kokių veiksmų IOC prieš Rusijos sportą ėmėsi jau dabar, T.Bachas prasitarė, kad į Rio olimpines žaidynes nebus įleistas ne vienas šiame skandalingame tyrime tarp įtariamųjų patekęs Rusijos sporto funkcionierius.

„Atsižvelgdami į WADA ataskaitą, pradėjome drausminį tyrimą. Rusijos oficialiems asmenims, kurie minimi tyrime, bus atimtos akreditacijos į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. IOC dar kartą patikrins visus Rusijos sportininkų dopingo mėginius, kurie buvo paimti Sočio olimpinėse žaidynėse, o tada imsimės veiksmų. Neatmetu galimybės, kad bus diskvalifikacijų. Jei įtarimai pasitvirtins, perskirstysime ir medalius“, – kalbėjo T.Bachas.

Anot IOC prezidento, jau buvo kreiptasi į tarptautinę žiemos sporto šakų federaciją ir paprašyta artimiausiu metu atsisakyti galimybės kokius nors sporto renginius vykdyti Rusijos federacijos teritorijoje.

Paklaustas, apie galimas pasekmes, T.Bachas bandė laviruoti tarp sąžinės ir teisingumo.

„Mums reikia iki smulkmenų įvertinti šią ataskaitą. Žinau, jog teisinis sprendimas bus nepaprastai sunkus. Kol kas dar sunku pasakyti, koks turi būti sprendimas: šalinti visą Rusijos olimpinę rinktinę ar individualiai tik tuos sportininkus, kurie įkliuvo. Laukiame sporto arbitražo sprendimo, taip pat įsiklausysime į tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos rekomendacijas“, – kalbėjo T.Bachas.

Tuo tarpu Rusijos lengvosios atletikos dopingo skandalą į viešumą iškėlęs britas Dickas Poundas įsitikinęs, kad trypčiojanti vietoje IOC elgiasi neteisingai. Anot buvusio WADA prezidento, antradienį IOC priimtas sprendimas rusams teikia vilties.

„Manau, kad Rusijai tai suteikia vilčių. Šis sprendimas nuteikia gerokai optimistiškiau, nei WADA rekomendacijos šalinti visą Rusijos rinktinę. Akivaizdu, kad IOC nori iki smulkmenų įsitikinti tuo, kas skelbiama ataskaitoje. Kad ir kokį sprendimą priims IOC, jis bus pagrįstas ir teisėtas“, – įsitikinęs D.Poundas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas