Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 13 /11:59

Rusams – WADA malonė: mildronatu susitepę sportininkai gali išvengti sankcijų

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) mildronatu susitepusiems Rusijos sportininkams meta gelbėjimosi ratą. Trečiadienį paaiškėjo, kad didžioji dalis šį draudžiamą preparatą vartojusių šios šalies sportininkų gali išvengti sankcijų.
Julija Jefimova
Julija Jefimova / instagram nuotr.

WADA išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog iki 2016-ųjų kovo 1-osios dienos įkliuvę sportininkai, kurių kraujyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami.

Jei nubaustų sportininkų kraujyje rasta 1-15 mikrogramų mildronato, sankcijų išvengti nepavyks. Taip pat jokių nuolaidų nebus tiems sportininkams, kurie pagauti po kovo 1-osios.

Preparatas meldoniumas (mildronatas) į draudžiamų medžiagų sąrašą įtrauktas nuo šių metų sausio 1 dienos. Jis priskiriamas hormoninių ir metabolinių moduliatorių grupei.

Per pastarąjį mėnesį WADA pranešė, jog mildronato pėdsakų rasta daugiau nei 100 sportininkų kraujyje. Dauguma jų yra rusai, kur šis preparatas buvo ypač paplitęs.

Jau aišku, kad kai kurie Rusijos sportininkai tikrai išvengs atsakomybės. Pavyzdžiui, lengvosios atletikos atstovės Nadeždos Kotliarovos dopingo testas parodė vos 25 nanogramus draudžiamos medžiagos.

„Toks mažas skaičius WADA leidžiamas“, – Rusijos naujienų agentūrai TASS džiaugėsi 2013-ųjų metų Europos uždarųjų patalpų čempionato sidabro medalininkė estafetėje 4 po 400 metrų.

Kitų dviejų lengvaatlečių Olgos Vovk ir Gulšatos Fazletdinovos kraujyje rasta atitinkamai 22 ir 50 nanogramų meldoniumo.

Rusijos tinklinio federacijos atstovai taip pat informavo, kad Aleksandro Jaremenkos ir Aleksandro Markino testuose irgi užfiksuota mažiau nei vienas mikrogramas draudžiamos medžiagos. ​

Panašu, jog amnestija bus pritaikyta ir pagrindinei Rūtos Meilutytės varžovei Julijai Jefimovai.

Panašu, jog amnestija bus pritaikyta ir pagrindinei Rūtos Meilutytės varžovei Julijai Jefimovai.

„Jefimovos mėginyje rastas draudžiamų medžiagų kiekis yra gerokai mažesnis nei riba, kurią yra nustačiusi WADA. Taigi jai greičiausiai bus pritaikyta amnestija“, – rašo „R-Sport“.

Kovo viduryje pagrindinė lietuvės varžovė antrą kartą įkliuvo dopingo kontrolieriams, kai paaiškėjo, kad Rusijos sportą šienaujančio mildronato pėdsakų rasta ir jos kraujyje.

Tai patvirtinusi Rusijos plaukimo federacija laikinai nušalino sportininkę nuo visų tarptautinių varžybų.

Tiesa, klaustukų dėl J.Jefimovos dalyvavimo 2016-ųjų metų Rio de Žaneiro olimpiadoje dar kyla nemažai. Tarptautinės vandens sporto šakų federacijos (FINA) puslapyje skelbiama, kad sausio mėnesį paimtas rusės mėginys buvo neigiamas, tuo tarpu vasario mėnesį – jau teigiamas. Tai reiškia, kad ryškiausia šių dienų Rusijos plaukimo žvaigždė meldoniumu greičiausiai piktnaudžiavo ir šiais metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rūta Meilutytė ir Julija Jefimova

Priminsime, jog didžiulis dopingo skandalas prasidėjo 2015 metų lapkričio 9 dieną, kai tarptautinė antidopingo agentūra išplatino tyrimo apie dopingo vartojimą Rusijoje ir šios veiklos dangstymą valstybiniu lygiu duomenis.

Anot WADA, Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) dangstė susitepusius sportininkus, į pastarosios darbą kišosi Federalinė saugumo tarnyba (FSB), o apie viską žinojo ir aukščiausi Rusijos valdžios asmenys, įskaitant ir sporto ministrą Vitalijų Mutko.

WADA rekomendavo suspenduoti Rusijos lengvosios atletikos federaciją ir jos sportininkus neribotam laikui – kol rusai nesutvarkys kovos su dopingu sistemos.

Rusijos sporto vadovai primygtinai tvirtino, kad šios šalies sportininkai nevartojo mildronato nuo šių metų pradžios, bet medžiagos pėdsakų buvo likę jų organizmuose nuo anksčiau.

WADA taip pat paskelbė, kad į netvarką Rusijoje nereagavo tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF), o jos buvusiems prezidentui Lamine'ui Diackui iškelta baudžiamoji byla už korupciją – jis ėmė kyšius, už kuriuos dangstė Rusijos sportininkus.

Kovo 8-ąją dopingo skandalas įgavo naują pagreitį, kai Rusijos garsiausia tenisininkė Marija Šarapova pranešė, kad jos kraujyje kontrolieriai aptiko mildronato.

Nors meldoniumo vartojimu buvo apkaltina daugiau nei 100 sportininkų, Rusijos sporto funkcionieriai visada teigė, kad šie kaltinimai neturi tvirto pagrindo, nes WADA nežino, kiek laiko jis gali išlikti sportininkų organizme.

Rusijos sporto vadovai primygtinai tvirtino, kad šios šalies sportininkai nevartojo mildronato nuo šių metų pradžios, bet medžiagos pėdsakų buvo likę jų organizmuose nuo anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas