Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 03

Rusijos išsižadėjusi „šachmatų karalienė“ atstovaus kitai šaliai

Rusijai didžiąją karjeros dalį atstovavusi Aleksandra Kosteniuk nuo kitų metų varžysis po kitos šalies vėliava.
Aleksandra Kosteniuk
Aleksandra Kosteniuk / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ir kiti karą Ukrainoje pradėjusios šalies sportininkai, A.Kosteniuk, šachmatų pasaulyje žinoma kaip „šachmatų karalienė“, nuo 2022 m. vasario nebegalėjo atstovauti savo gimtajai šaliai. Todėl 38-erių sportininkė dalyvavo turnyruose kaip Pasaulio šachmatų federacijos (FIDE) atstovė.

Buvusi moterų pasaulio čempionė yra devintoje vietoje pasaulio moterų šachmatų reitinge, bet pastarąjį kartą Rusijai ji atstovavo dar 2021 m. gruodį.

Vis dėlto nuo 2024 m. sausio 1 dienos ji galės grįžti į varžybas kaip pilnateisė kitos šalies atstovė, o tai jai leis padaryti turimas Šveicarijos pasas.

A.Kosteniuk jau daugiau nei dešimtmetį turi šios šalies pilietybę, kurią įgijo ištekėjusi už šveicaro.

Nors nuo to laiko ji spėjo išsiskirti, pilietybę išlaikė, o dėl to dabar galės dalyvauti varžybose po Šveicarijos vėliava.

Tiesa, jai teks palaukti, mat norint žaisti iš karto, Šveicarijos šachmatų federacija turėtų sumokėti Rusijos šachmatų valdymo organizacijai 10 tūkst. dolerių perėjimo mokestį – tai numato Pasaulio šachmatų federacijos (FIDE) taisyklės.

Vis dėlto jose yra įtraukta sąlyga, kad po dvejų metų nuo pastarojo turnyro, kuriame atstovauta kitai šaliai, mokesčio mokėti nebereikia, tad nuo 2024 m. pradžios A.Kosteniuk jau galės atstovauti Šveicarijai.

38-erių šachmatininkė 2008 m. tapo pasaulio čempione bei neretai varžosi ir vyrų turnyruose. Šveicarijos šachmatų federacijos teigimu, neatmetama, kad ateityje ji papildys ir Šveicarijos vyrų šachmatų rinktinę.

Šveicarijoje ji nėra naujokė. Dar 2013 metais A.Kosteniuk tapo pirmąja moterimi, laimėjusia Šveicarijos vyrų čempionatą. Pastaruoju metu ji varžėsi ir kituose šios šalies turnyruose.

Prancūzijoje gyvenanti rusė jau pirmąją karo Ukrainoje dieną, vasario 24-ąją, instagrame išreiškė nesutikimą su Vladimiro Putino pradėtu karu, o FIDE nusprendus neleisti šachmatininkams varžytis atstovaujant Rusijai, A.Kosteniuk teigė „neremianti tokio sprendimo, bet neturinti moralinės teisės kalbėti apie bet kokią neteisybę, kol Rusijos valdžia vykdo karinius veiksmus Ukrainoje“.

Vėliau ji buvo viena iš 44 rusų šachmatininkų, pasirašiusių kreipimąsi į V.Putiną su raginimu nutraukti karą Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas