Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ryškiausios paralimpinių žaidynių žvaigždės ir įkvepiančios jų istorijos

Paryžiaus paralimpinės žaidynės prasideda. Per vienuolika dienų iš viso bus išdalinti 549 medalių komplektai. Į juos taikysis beveik puspenkto tūkstančio paraatletų. Tarp jų – ir devyni lietuviai.
Ryškiausios paralimpinių žaidynių žvaigždės
Ryškiausios paralimpinių žaidynių žvaigždės / Vida Press ir „Scanpix“ nuotr.

Apie mūsų sportininkų siekius ir lūkesčius jau rašėme, o dabar pažvelkime į ryškiausių Paryžiaus paralimpinių žvaigždžių septynetą, sudarytą „Inside the Games“.

Teresa Perales

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teresa Perales
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teresa Perales

Būtų tiesiog nusikalstama sąrašą pradėti ne nuo legendinės Ispanijos plaukikės. 48-erių paraatletė į Paryžių atvyksta gaudyti rekordo.

27 paralimpinius medalius turinti T.Perales gali pavyti ir net aplenkti tituluočiausią visų laikų olimpietį Michaelą Phelpsą (28 medaliai).

Būdama 19-os metų dėl periferinės neuropatijos abiejų kojų valdymą praradusi plaukikė Paryžiuje dalyvaus dviejose rungtyse – 50 ir 100 m nugara. Ji jau pareiškė, kad nebaigs karjeros bent iki 2028-ųjų Los Andželo, jei nepavyks pakartoti arba pagerinti šio rekordo jau Paryžiuje.

Davidas Smithas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Smithas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Davidas Smithas

35-erių britas yra ryškiausias bočios (rutulių sporto) žaidėjas ne tik savo laimėjimais, bet ir išvaizda – kaskart nustebinantis itin spalvotomis šukuosenomis.

Cerebrinio paralyžiaus prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas D.Smithas yra triskart olimpinis čempionas ir penkis sykius medalininkas.

Pasaulis su nekantrumu laukia ne tik D.Smitho pasirodymo bočios arenoje, bet ir naujojo įvaizdžio, kurį jis keičia kiekvienose žaidynėse.

Sarah Storey

Vida Press nuotr./Sarah Storey
Vida Press nuotr./Sarah Storey

Dar viena paralimpietė, bandysianti aplenkti M.Phelpsą. 46-erių britė savo sąskaitoje šiuo metu turi 28 apdovanojimus. Lygiai tiek pat, kiek ir legendinis olimpietis iš JAV.

Jau devintosiose savo žaidynėse dalyvausianti britė gimė be veikiančios kairės rankos, nes ši įsčiose įsipainiojo į virkštelę ir plaštaka nesivystė taip, kaip įprasta.

Olimpinius medalius dviračių sporte ir plaukime renkanti S.Storey dar įspūdingiau gerina planetos rekordus. Tai yra pavykę jau net 75 sykius. Paryžiuje ji mins dviračio pedalus dvejose rungtyse.

Omara Durand

Vida Press nuotr./Omara Durand ir jos vedlys
Vida Press nuotr./Omara Durand ir jos vedlys

32-ejų sprinterė iš Kubos yra lyg Usainas Boltas. Silpnaregė turi jau keturis aukso medalius moterų 100, 200 ir 400 m bėgimo rungtyse.

Pagauti dar tris ji bandys Paryžiuje. Tai būtų trečias kartas iš eilės, kai O.Durand laimi visas tris greičiausias bėgimo rungtis. Jai tai jau pavyko padaryti Rio de Žaneire ir Tokijuje.

Diede de Groot

Vida Press nuotr./Diede de Groot
Vida Press nuotr./Diede de Groot

Neįgaliųjų teniso superžvaigždė. Olandei – dar tik 27-eri, tačiau ji savo kolekcijoje turi jau 42-u „Didžiojo kirčio“ trofėjus (23-is vienetų varžybose ir 19-a dvejetų).

Geriausia ir vienetų, ir dvejetų neįgaliųjų teniso žaidėja laimėjo abu aukso medalius praėjusiose žaidynėse Tokijuje. Nieko mažiau iš jos nesitikima ir Paryžiuje.

Ryley Battas

Vida Press nuotr./Ryley Battas
Vida Press nuotr./Ryley Battas

35-erių australas yra tikras Australijos neįgaliųjų regbio simbolis. Jo sąskaitoje – du aukso (2012, 2016 m.) ir vienas sidabro (2008 m.) medaliai.

R.Battas yra garsus ne tik sporto aikštėse. Prieš kelerius metus jis suspindo „Netflix“ dokumentikoje „Kylantis Feniksas“ (angl. „Rising Phoenix“). Be kojų gimusiam paraatletui teko iškęsti ir suaugusių pirštų operacijas, tačiau jis ne sykį yra pakartojęs, kad „gyvena geresnį gyvenimą nei dauguma žmonių, turinčių abi kojas“.

Marcelis Hugas

Vida Press nuotr./Marcelis Hugas
Vida Press nuotr./Marcelis Hugas

„Sidabrine kulka“ dėl savo blizgančio sidabro spalvos šalmo pramintas 38-erių šveicaras kur kas labiau mėgsta rinkti aukso medalius. Jų turi jau šešis. Tiek pat, kiek ir kitų spalvų kartu sudėjus paralimpinėse žaidynėse.

Pernai Paryžiuje vykusiame pasaulio čempionate jis dominavo 800, 1500 ir 5000 m rungtyse. Tą patį pakartoti dėl Spina Bifida („įgimtos stuburo smegenų išvaržos“) nevaikštantis M.Hugas bandys ir Prancūzijos sostinėje vyksiančiose paralimpinėse žaidynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas