Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sporto kalendorius: spaudimas „Žalgirio“ ir „Wolves“ italams ir košmariškas testas futbolo rinktinei

Pagrindinių sporto varžybų sezonas įgyja vis didesnį pagreitį. Ateinančią savaitę Lietuvos ir sporto pasaulis vėl pasiūlys daugybę jaudinančių akimirkų – nuo tarptautinių varžybų europiniuose frontuose iki vietinių batalijų. 15min tradiciškai apžvelgia svarbiausius įvykius, jų dalyvius ir pagrindinius akcentus, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.
Laukia įdomi sporto savaitė
Laukia įdomi sporto savaitė / 15min koliažas

„Žalgiriui“ – Šaro įsiutintų graikų egzaminas

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 11 d. 21:15 val. Pirėjo „Olympiakos“ – Kauno „Žalgiris“
  • Kur: Taikos ir Draugystės stadionas Pirėjuje (Graikija)
  • Favoritas – Pirėjo „Olympiakos“

Fantastiškai naują Eurolygos sezoną praėjusią savaitę pradėjusio ir namuose Ispanijos krepšinio sunkiasvorę „Barcelona“ patiesusių žalgiriečių laukia dar sudėtingesnis egzaminas.

Andrea Trinchieri auklėtiniai lankys vieną karščiausių Eurolygos taškų ir bandys nesudegti Pirėjo pragare.

„Olympiakos“ tradiciškai ir neatsitiktinai yra priskiriamas prie šio turnyro favoritų. Eurolygoje jam stabilumu gali prilygti nebent Madrido „Real“ – tik šios dvi komandos pastaruosius tris sezonus pateko į Eurolygos finalo ketvertą.

Mačą savo Taikos ir Draugystės stadione graikai pradės kaip reikiant įsiutę. Praėjusią savaitę jų pirmasis mačas su Šarūno Jasikevičiaus Stambulo „Fenerbahče“ baigėsi apmaudžiu pralaimėjimu svečiuose 71:82 ir prasiveržusiu emocijų ugnikalniu po akistatos, kai ne juokais vienas kitam į atlapus kibo abiejų komandų treneriai – Georgios Bartzokas ir Šaras.

Tai buvo pirmasis „Oly“ pralaimėjimas šį sezoną po penkių pergalių draugiškuose mačuose ir Graikijos supertaurės turnyre, kurio finale susitvarkyta ir su žvaigždėtuoju Atėnų „Panathinaikos“.

Visgi įtampos netrūksta ir Kauno komandos stovykloje. Nors Eurolygos starte „Žalgiris“ įelektrintoje savo arenoje 74:67 patiesė katalonus, rimtu šaukštu deguto medaus statinėje savaitės pabaigoje tapo gautas niuksas Vilniuje, kur 88:91 vėl buvo pralaimėtas Lietuvos didysis derbis Vilniaus „Rytui“.

Sostinės komandai A.Trinchieri pralaimėjo ir praėjusio sezono LKL finalo seriją, tad pirmasis sezono pralaimėjimas oficialiame mače kaip reikiant įsiūbavo emocijų katilą ir išmušė iš pusiausvyros ekscentriškąjį kauniečių dirigentą. Po dvikovos italas įsivėlė į žodžių karą su žurnalistais, paleido profesionalumo vadžias ir tarsi pabaidytas arklys nušuoliavo už raudonų linijų, išpyškinęs asmeninių įžeidinėjimų tiradą.

Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri

Spaudimas „Žalgirio“ vedliui auga ir įtampos savo išsišokimu Vilniuje A.Trinchieri tikrai nesumažino. Nors italui buvo atleista už fiasko praėjusio sezono LKL finale, jis puikiai supranta, kad „Žalgirio“ vadovai ir sirgaliai trenerio darbą pirmiausia vertina pagal Kauno galios pozicijas vietiniame fronte.

Pirėjuje „Žalgiriui“ bus labai sunku, bet per šiuolaikinės Eurolygos istoriją kauniečiams ne kartą yra pavykę sužeisti Graikijos milžiną. Iš viso abi komandos tarpusavyje buvo susitikę 32 kartus – 19 akistatų laimėjo graikai, 13 – „Žalgiris“.

Tiesa, praėjusį sezoną „Olympiakos“ laimėjo abu tarpusavio mačus ir tai padarė įtikinamai – namuose 89:72, „Žalgirio“ arenoje – 95:76.

Graikai kauniečius įveikė jau šešiose Eurolygos akistatose iš eilės, o pastarąjį pralaimėjimą patyrė 2022-ųjų sausio 21-ąją, kai Kaune nusileido 79:81.

Pirėjuje „Žalgiris“ nelaimi jau ketverius metus – nuo 2020-ųjų spalio.

„Wolves Twinsbet“ sugrįžimas į Vilnių

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 8 d. 19 val. Vilniaus „Wolves Twinsbet“ – Ulmo „rathiopharm“
  • Kur: „Avia Solutions Group“ arena (Vilnius)
  • Favoritas – „Wolves Twinsbet“

Spaudimo netrūksta ir antrajame pagal pajėgumą Europos klubinių komandų turnyre žaidžiančio Vilniaus „Wolves Twinsbet“ stovykloje.

Sostinės komanda Europos taurės turnyrą pradėjo dviem nesėkmėmis „Bahčesehir“ ir Tel Avivo „Hapoel“ klubams, tad pirmojo taško Alessandro Magro kariaunai reikia kaip oro.

Visgi lengva nebus ir šią savaitę – į Vilnių atvyksta kol kas labai solidžiai rungtyniaujantis Ulmo klubas iš Vokietijos.

Praėjusį sezoną Vokietijos čempionatą „rathiopharm“ baigė jau ketvirtfinalyje, bet šį rudenį startavo labai galingai ir nėra pralaimėję nė karto nei vietiniame fronte, nei Europoje.

Europos taurės starte Ty Harrelsono auklėtiniai po pratęsimo 96:93 svečiuose pranoko Sopoto „Trefl“, o praėjusią savaitę namuose 87:83 namuose nukovė ir Badalonos „Joventut“.

Vokietijos farmacijos milžinės remiamas klubas kartu su „Bahčesehir“ ir Las Palmaso „Gran Canaria“ pirmauja Europos taurės A grupėje. „Wolves Twinsbet“ realybė kol kas niūresnė – jie kaip ir „Trefl“ bei Podgoricos „Budučnost“ tūno lentelės dugne, tačiau pergalė antradienį galėtų tapti tvirtu atspirties tašku.

Roko Lukoševičiaus/Betsafe-LKL nuotr./Mažeikių „M Basket Delamode“ ir Vilniaus „Wolves Twinsbet“ rungtynių akimirka.
Roko Lukoševičiaus/Betsafe-LKL nuotr./Mažeikių „M Basket Delamode“ ir Vilniaus „Wolves Twinsbet“ rungtynių akimirka.

Savaitgalį „vilkai“ LKL pirmenybėse nesunkiai svečiuose sudraskė Mažeikių komandą 95:86, bet atsipalaidavimo signalų nesulaukė ir iš Vokietijos – ten Ulmo komanda 63:62 dramatiškai namuose nukovė „Ludwigsburg“.

Nors ankstyvoje sezono stadijoje toli siekiančias išvadas daryti dar sunku, Vilniaus klubas savo būsimiems priešininkams Europos taurėje kol kas nusileidžia pagal visus puolimo statistinius rodiklius, išskyrus vieną – dvitaškių taiklumą (57,4 proc. prieš 53,2 proc.).

Taigi A.Magro laidas į pergalę galėtų būti pagerinta gynyba, o tai padedami savų sirgalių vilniečiai padaryti tikrai gali.

„Lietkabeliui“ – besiblaškančių graikų iššūkis

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 8 d. 19 val. Panevėžio „Lietkabelis“ – Salonikų „Aris“
  • Kur: Kalnapilio arena (Panevėžys)
  • Favoritas – „Lietkabelis“

Gerą šansą iškovoti pergalę tarptautiniame fronte šią savaitę turės Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai, kurie antradienį savo aikštėje priims Salonikų „Aris“ ekipą.

Tai bus dviejų Europos taurės B grupės autsaiderių akistata. Tiek panevėžiečiai, tiek Graikijos klubas pralaimėjo abu pirmuosius mūšius, tad kartu su Hamburgo komanda tūno turnyro lentelės dugne.

Visgi Nenado Čanako komandos prestižą bent iš dalies gelbsti solidus startas LKL čempionate, kur „Lietkabelis“ laimėjo visus tris mačus.

„Betsafe-LKL“ nuotr./„Lietkabelio“ žaidėjai
„Betsafe-LKL“ nuotr./„Lietkabelio“ žaidėjai

Tuo tarpu „Aris“ ekipai sezonas prasidėjo tragiškai. Salonikų ekipa šį sezoną pralaimėjo viską, kas įmanoma – tris draugiškas akistatas, du Europos taurės mačus, dvi Graikijos supertaurės akistatas ir vieną lygos mačą.

Abi komandos buvo susitikusios ir praėjusį sezoną bei pasidalijo po pergalę namuose: spalį panevėžiečiai šventė pergalę 84:74, bet gruodį graikai sugebėjo reabilituotis – 69:60.

Mūšis dėl valdžios

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 11 d. 10 val. LTOK prezidento rinkimai
  • Kur: Vilnius Park Plaza (Vilnius)
  • Favoritė – Daina Gudzinevičiūtė

Penktadienį paaiškės, kas vadovaus Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui ateinančius ketverius metus.

Ryškia favorite laimėti LTOK prezidento rinkimus yra dabartinė prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, tačiau iššūkį jai netikėtai metęs buvęs LTOK darbuotojas ir olimpinio fondo vadovas Mantas Marcinkevičius žada pateikti siurprizų.

12 metų olimpiniam šalies judėjimui vadovaujanti šaulė prieš tai rinkimuose jau nugalėjo Virgilijų Alekną (2012 m.) ir Emilį Vaitkaitį (2020 m.), o 2016-aisiais konkurencijos nesulaukė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Daina Gudzinevičiūtė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Daina Gudzinevičiūtė

Praėjusią savaitę dabartinė prezidentė kvietė olimpinę sporto šeimą į LTOK būstinę užduoti rūpimus klausimus ir šis susitikimas pakurstė naujų aistrų, mat oponentas M.Marcinkevičius išreiškė viešą pasipiktinimą, jog diskusija rengta tuo metu, kai jis dalyvauti negali.

Ar ši aplinkybė gali pakeisti jėgų santykį? Visi atsakymai – penktadienį ryte LTOK Generalinės asamblėjoje Vilniuje.

Didysis futbolas – vėl Dariaus ir Girėno stadione

Suprasti akimirksniu

  • Kada: spalio 12 d. 16 val. Lietuva – Kosovas
  • Kur: Dariaus ir Girėno stadionas (Kaunas)
  • Favoritas – Kosovas

Klubinis futbolas vėl daro pertrauką ir užleidžia didžiąją sceną nacionalinėms rinktinėms.

Šią savaitę prasidės UEFA Tautų lygos antrasis dvigubas langas, kuriame du svarbius mūšius sužais ir Edgaro Jankausko treniruojama Lietuvos rinktinė.

Šeštadienį 16 val. Kauno Dariaus ir Girėno stadione mūsiškių laukia akistata su Kosovo komanda. Kitą antradienį lietuviai namuose priims Rumuniją.

Pirmadienį stovyklauti pradedančios rinktinės visas dėmesys kol kas krypsta į dar šiemet „nečiupinėtą“ Kosovo komandą.

Prieš mėnesį lietuviai sužaidė du solidžius mačus su Kipru namuose ir Rumunija svečiuose, tačiau per šias dvikovas nieko nepešė ir su nuliu taškų pūpso C2 grupės dugne.

104-ąją vietą FIFA nacionalinių rinktinių reitinge užimantis Kosovas (Lietuva – 139) startavo rezultatyviau. Iš pradžių namuose 0:3 pralaimėjo grupės favoritei Rumunijai, bet tada po kelių dienų reabilitavosi Kipre, kur salos atstovus sutriuškino net 4:0 ir tuo pačiu įteikė atsistatydinimo lapelį šeimininkų komandos treneriui Temūrui Kecbajai.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Gvidas Gineitis
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Gvidas Gineitis

Į Lietuvos rinktinę po traumų sugrįžta trys svarbūs žaidėjai – „Torino“ saugas Gvidas Gineitis, „Kauno Žalgirio“ puolėjas Fiodoras Černychas ir Vilniaus „Žalgiryje“ puikiai šiemet rungtyniaujantis Paulius Golubickas.

Nors mūsiškiai dvikovą pradeda pridėję raumenų, rinktinės treneris E.Jankauskas neslepia, kad mačo favoritu yra laikomas Kosovas.

„Kosovo rinktinę mūsų futbolo bendruomenė pažįsta gal nedaug, bet iš tiesų tai yra labai galinga komanda, kurios žaidėjai atstovauja stipriems Europos klubams, visi rungtyniauja užsienyje – Italijoje, Anglijoje, Turkijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, galiausiai Čempionų lygoje. Jie turi aiškų lyderį – „Lille“ ekipai atstovaujantį Edoną Žegrovą. Jo vertė Europos futbolo turguje siekia 20 mln. eurų. Mums tai bus rimtas testas, o žiūrovams – puikus reginys“, – būsimą priešininką vertino E.Jankauskas.

Iki šiol su Kosovu mūsų šalies rinktinė žaidė tik kartą ir tas mačas kelia košmariškus prisiminimus.

2021-ųjų kovą Prištinoje vykusias draugiškas rungtynes šeimininkai prieš tuo metu Valdo Urbono vadovaujamą Lietuvos rinktinę laimėjo 4:0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas