Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 31

Stalo teniso vadovybės sprendimas dėl rusų nustebino lietuves: „Akibrokštas“

Lietuvos stalo teniso federacijos vadovės liko nustebintos savo sporto pasaulinės organizacijos pareiškimo ir nežino, kodėl pozicija pasikeitė taip greitai. Ar tam įtakos galėjo turėti Vladimiro Putino patarėjas?
V.Putino patarėjas I.Levitinas iki karo vadovavo Europos stalo teniso federacijai.
V.Putino patarėjas I.Levitinas iki karo vadovavo Europos stalo teniso federacijai. / „Scanpix“ nuotr.

Tarptautinė stalo teniso federacija (ITTF) nusprendė sekti Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacija ir įsileisti į tarptautines varžybas karą Ukrainoje vykdančių valstybių atstovus – rusų ir baltarusių sportininkus.

„Aišku, labai liūdna. Norisi bendros pozicijos, bet, matyt, iš kažkur ateina spaudimas – sunku net komentuoti, – sakė Lietuvos stalo teniso asociacijos prezidentė Inga Navickienė. – Man tai buvo netikėta.“

„Tai – akibrokštas“, – sakė ir Lietuvos teniso asociacijos generalinė sekretorė Justė Mažeikienė.

15min skambutis užklupo Lietuvos stalo teniso federacijos prezidentę I.Navickienę, nagrinėjančią ITTF naujausią pareiškimą.

Jame primenama parama Ukrainos sportininkams ir smerkiamas karas, bet kartu pareiškiama, kad pritariama Tarptautinio olimpinio komiteto rekomendacijoms, pagal kurias Rusijos ir Baltarusijos stalo tenisininkai laukiami tarptautinėse varžybose su tam tikromis sąlygomis.

Iki šiol stalo tenise Rusijos ir Baltarusijos stalo tenisininkai varžėsi tik Vokietijos lygos klubų varžybose, kuriose neskaičiuojami reitingo taškai.

Kyšo V.Putino patarėjo ausys

I.Navickienė teigė, kad anksčiau dalyvavo Šiaurės šalių stalo teniso federacijų pokalbiuose, kuriuose ryški nuomonė buvo neleisti karinės agresijos atstovams sugrįžti į tarptautines varžybas.

Kodėl staiga kursas pasikeitė, Lietuvos stalo teniso vadovei sunku pasakyti, nes lietuviai neturi atstovo tarptautinės organizacijos vykdomajame komitete, kuris ketvirtadienį ir priėmė rusams palankų sprendimą.

I.Navickienė teigė, kad tikėjosi, kad vadovaujant švedei Petrai Sorling ITTF laikysis aiškios pozicijos dėl rusų ir baltarusių neleidimo į varžybas.

Tačiau stalo tenise didelę įtaką turi ir Azijos šalys, tarp jų ir agresorei Rusijai akį merkianti Kinija, turinti savo atstovą ITTF viceprezidento poste.

Lietuvos stalo teniso asociacijos vadovės nežino, kokią įtaką galėjo turėti Igoris Levitinas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Igoris Levitinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Igoris Levitinas

Šis buvęs Rusijos transporto ministras vadovavo Europos stalo teniso federacijai, kol prasidėjus karui nusišalino nuo pareigų.

Šiuo metu I.Levitinas yra Vladimiro Putino patarėjas – neseniai paskelbta, kad Rusijos prezidento patarėjo pareigoms jis paskirtas dar metams – iki 2024 metų.

I.Levitinas yra ir Rusijos olimpinio komiteto pirmasis viceprezidentas, o pastaruoju metu dalyvavo projektuose su Iranu, kuris tiekia karinę pagalbą Rusijai, vykdančiai karą Ukrainoje.

Lyg tyčia šį mėnesį I.Levitinas pareiškė, jog yra įsitikinęs, kad Rusijos sportininkams bus leista dalyvauti 2024 metų olimpinėse žaidynėse.

ITTF pareiškime ketvirtadienį minima, kad sportas turi tiesti tiltus, bet akivaizdu, kad nauji sprendimai žada ne taiką, o konfliktus. Sunku įsivaizduoti Ukrainos ir Rusijos sportininkus tame pačiame turnyre, ukrainiečiams vis primenant, kiek žmonių, tarp jų ir atletų, jau žuvo Kremliaus pradėtame kare.

„Aš įsivaizduoju, kad tai rašo žmonės, kurie nėra to patyrę. O mes esame su tuo susidūrę, – kalbėjo I.Navickienė. – Labai bijau, kad nekiltų konfliktų viduje, sportininkams susidūrus per varžybas. Ir dabar jaučiamas sąmyšis, be to, sunku įsivaizduoti, kas nutiks, kai susidurs tų šalių sportininkai. Jau būta konfliktų sportininkams susitikus viešbutyje.“

Ką darys lietuviai?

Anot J.Mažeikienės, yra priimti sprendimai nepriimti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į varžybas Lietuvoje.

Bet Lietuvos stalo teniso asociacija dar ketina tartis tarpusavyje, ką reikės daryti ateityje.

Lietuviams svarbu, kad artimiausiu metu nesusidurtų su karą Ukrainoje vykdančių šalių atstovais komandinėse varžybose. Kol kas taip ir yra – Rusijos ir Baltarusijos komandoms lieka degti raudona šviesa.

„Aš už tai, kad nereikėtų dalyvauti, nes kaip sportininkė įsivaizduoju, kaip nesmagu turėtų būti. Iš dalies suprantu sportininkus, jie nekalti dėl to, kas vyksta. Juk prieš porą metų mes norėjome padėti kai kuriems Baltarusijos sportininkams, bėgantiems nuo režimo, – kalbėjo I.Navickienė. – Bet kodėl jų politikai nieko nedaro, kad jų sportininkai galėtų dalyvauti, jų vyriausybės turėtų nutraukti karą, jei nori, kad sportininkai dalyvautų. Sportininkai tarsi tapo įkaitais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas